Η κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ και η πρακτική δυσκολία που παραμένει-«Εκπληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις»

Ο στόχος για κατάργηση μέχρι το τέλος του 2024 ή αρχές του 2025, των θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ, είναι απόλυτα εφικτός, δήλωσε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.  

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και κληθείς να αναφερθεί σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι στο θέμα θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ έχει υπογραφεί μια από τις τελευταίες συμφωνίες που εκκρεμούσαν για την ένταξη της Κύπρου σε αυτό το πρόγραμμα και μετά τη συμφωνία αυτή μπαίνουμε ουσιαστικά στο τελικό στάδιο για την ένταξή μας.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η οποία έχει οριστεί από πέρυσι ως συντονίστρια των προσπαθειών για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα, όπου ουσιαστικά δεν θα χρειάζεται η βίζα για τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων όταν θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, ετοιμάζει τα στοιχεία, τα οποία θα παραδοθούν στις ΗΠΑ.

Εξήγησε ότι αυτό που παραμένει είναι μια πρακτική δυσκολία η οποία υπάρχει ως παράμετρος από πλευράς ΗΠΑ, δηλαδή το ποσοστό απόρριψης να είναι μικρότερο του 3%.

"Δηλαδή, στις 100 αιτήσεις που κάνουν Κύπριοι κάτοχοι διαβατηρίων, να απορρίπτονται λιγότερες από τρεις. Πέρυσι ήμασταν πολύ κοντά στον στόχο, ευελπιστούμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να αγγίξουμε τον στόχο. Παραμένει ακόμη μια συμφωνία η οποία θα υπογραφεί και ευελπιστούμε αυτό να γίνει στο πολύ άμεσο διάστημα", ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι εκπληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις και παραμένει η δυσκολία του 3%, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να αγγίξουμε αυτό τον στόχο.

"Από τη στιγμή που θα κατατεθούν αυτά τα στοιχεία θα χρειαστεί μια περίοδος περίπου τριών μηνών για αξιολόγηση αποδοχής ή απόρριψης του ποσοστού από πλευράς ΗΠΑ. 'Αρα, ο στόχος για το τέλος του 2024 με αρχές του 2025 είναι απόλυτα εφικτός και είναι στόχος που τέθηκε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων αυτής της διακυβέρνησης", ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι όποια χώρα κάνει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα πρέπει να εκπληρώσει αυτό το κριτήριο, του ποσοστού απόρριψης.

Δειτε Επισης

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ