Αντίστροφη μέτρηση για κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Η έκκληση Χριστοδουλίδη στους υπουργούς

«Είμαστε στο τελικό στάδιο αναφορικά με το θέμα των θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προεδρεύει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μιλώντας κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, και απευθυνόμενος στα μέλη της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε την ιστορικότητα και η σημαντικότητα της συμφωνίας Στρατηγικού Διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και να κάλεσε όλα τα μέλη του Υπουργικού να εργαστούν για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Όπως υπέδειξε, αγγίζει πολλά Υπουργεία, πολλά θέματα, όπως η ενέργεια, η ασφάλεια, το εμπόριο, η προσέλκυση επενδύσεων, η έρευνα και η τεχνολογία, ο πολιτισμός και άρα, χρειάζεται η συνεργασία όλων.

«Την ίδια στιγμή», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «για την επίτευξη του στόχου να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο Πρόγραμμα των ΗΠΑ που δεν χρειάζονται οι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων θεωρήσεις εισόδου, είμαστε στο τελικό στάδιο, για αυτό αναμένω από όλους να εργαστούμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου».

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος αποτελεί την μία από τις μόλις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που δεν συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα, με την Κυβέρνηση να ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της την συμμετοχή της χώρας μας στο VWP, καθότι κάτι τέτοιο θα προσδώσει πολυεπίπεδα κοινωνικοοικονομικά, αλλά και πολιτικά οφέλη.

Εξ’ ου και με την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Μάρτιο του 2023, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αναθέρμανε τις περί τούτου προσπάθειες σε συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ και δεδομένου ότι είναι κοινή η πολιτική βούληση των δύο χωρών προς αυτή την κατεύθυνση.

Συντονίστρια του όλου εγχειρήματος, ως σημείο επαφής των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

Η κ. Πική, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Δευτέρα, προανήγγειλε ανακοινώσεις επί του θέματος, ενδεχομένως και σύντομα.

Δειτε Επισης

Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Γενικό Λογιστήριο: Δημοσιοποίηση στοιχείων για οικονομικές συναλλαγές του κράτους
Βιώσιμο και ισχυρό το ΤΚΑ-Σε εξέλιξη εξορθολογισμός των εισφορών από ποδοσφαιρικές ομάδες
Η Clearstream Banking S.A. άμεσος συμμετέχοντας στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών του ΧΑΚ
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Γιάννης Παναγιώτου: Σημαντική επιτάχυνση στην καταβολή του 87% των παροχών του ΤΚΑ
Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα
ΠΕΟ: Αυξήσεις πέραν του 2,5% σε συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν
Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών λόγω τεχνικού προβλήματος
Στα €92,7 εκ. οι εκταμιεύσεις δανείων από διεθνείς οργανισμούς το 2024