Αλέξης Βαφεάδης: Προτεραιότητα για την Κύπρο η συνδεσιμότητα και η ανάπτυξη αερολιμένων και λιμένων

Στην ανάγκη πρόληψης των επιπτώσεων στον τομέα της ναυτιλίας και στα λιμάνια από τις νομοθεσίες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Συμβουλίου Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (18/6) στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΤΠ, οι αρμόδιοι Υπουργοί ενέκριναν τις γενικές προσεγγίσεις του Συμβουλίου για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), για την οδηγία για τις υπηρεσίες πληροφοριών ποταμών εσωτερικής ναυσιπλοΐας, και για τον κανονισμό για τη χρήση της χωρητικότητας των σιδηροδρομικών υποδομών.

Η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία παρουσίασαν κοινό έγγραφο με θέμα «Έκκληση για δράση, ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη παρακολούθηση της επέκτασης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ στις θαλάσσιες μεταφορές».

Ο κ. Βαφεάδης στην παρέμβασή του υποστήριξε την ανάγκη όπως η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας για τα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, το Συμβούλιο ενέκρινε Συμπεράσματα σχετικά με την Ειδική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ που αφορούν στην οδική ασφάλεια.

Ο κ. Βαφεάδης χαιρέτισε τα Συμπεράσματα, και ζήτησε όπως υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών και αύξηση της χρηματοδότησης που δίνεται για τις δράσεις της οδικής ασφάλειας.

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τροποποίηση της οδηγίας για τον καθορισμό για ορισμένα οδικά οχήματα των μέγιστων επιτρεπόμενων διαστάσεων και των μέγιστων επιτρεπόμενων βαρών, και για την τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για ορισμένους τύπους συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών.

Οι διαπραγματεύσεις επί των συγκεκριμένων νομοθεσιών θα συνεχιστούν από την επόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που περνά από το Βέλγιο στην Ουγγαρία την 1η Ιουλίου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου και στο πλαίσιο προετοιμασίας για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο μισό του 2026, ο κ. Βαφεάδης είχε συνάντηση με τους ομολόγους του από την Πολωνία, Dariusz Klimczak, και την Δανία, Jacob Heinsen, για συντονισμό του επερχόμενου τρίο Προεδρίας (Ιανουάριος 2025 – Ιούνιος 2026).

Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Μεταφορών παρουσίασε τις προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία εν όψει της συνεργασίας με τις δύο χώρες στη διαμόρφωση του προγράμματος του τρίο στους τομείς των χερσαίων μεταφορών, αερομεταφορών και ναυτιλίας.

Ειδικά για την Κύπρο, τόνισε την προτεραιότητα της συνδεσιμότητας, καθώς και της ανάπτυξης των αερολιμένων και των λιμένων.

Ο κ. Βαφεάδης είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Ούγγρο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Nándor Csepreghy, με τον οποίο συζήτησε τις προτεραιότητες της επερχόμενης Ουγγρικής Προεδρίας (δεύτερο εξάμηνο 2024).

Κατά τη συζήτηση, ο Υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κύπρου στον τομέα των μεταφορών, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες και προτεραιότητες κάθε κράτους μέλους.

Τέλος, ο Υπουργός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών της Γερμανίας Volker Wissing και υπέγραψε το «Berlin Declaration», το οποίο καλεί τα κράτη να υποστηρίξουν και να προωθήσουν την παραγωγή και τη χρήση των e-fuels.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές-Ένα έργο ορόσημο κόστους €50 εκατ.
«Πλαφόν» για φοιτητές/τριες από τρίτες χώρες στις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Έρχεται Κύπρο με παράρτημα το Μετσόβειο Πολυτεχνείο-Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τις πρυτανικές Αρχές
Πού επενδύουν οι Κύπριοι...Αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης της Freedom24
Pedalion Yachting: Νέα αποκλειστική συνεργασία με το ναυπηγείο COMITTI
Στην Κύπρο η πρόεδρος του ESMA Verena Ross για το Global Yield 2025
Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία έρχεται και στην Κύπρο: Η πρώτη Κοινωνική Επιχείρηση υπό τη διαχείριση ατόμων με αυτισμό
Συνεχίζεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα CBN Young Dragon Awards
«The Furry Book Club»: Μια αλλιώτικη λέσχη ανάγνωσης με πολυεπίπεδα οφέλη
H Anytime έστειλε ηχηρό κοινωνικό μήνυμα με την ενέργεια «εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»