Γιατί η Ευρώπη φρενάρει τους κανόνες στις τραπεζικές συναλλαγές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει κατά ένα έτος ένα βασικό μέρος των παγκόσμιων κανόνων για τα τραπεζικά κεφάλαια, έτσι ώστε οι δανειστές του μπλοκ να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα πρότυπα στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ θα εφαρμόσει τα πρότυπα που σχετίζονται με τη λεγόμενη θεμελιώδη αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών στις αρχές του 2026 και όχι το 2025, δήλωσε η Μέιριντ ΜακΓκίνες, επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις αγορές, σε ομιλία της την Τρίτη στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΕ έχει δεχτεί αυξημένες πιέσεις σχετικά με τη λεγόμενη οριστικοποίηση της Βασιλείας ΙΙΙ τους τελευταίους μήνες, με ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα έθετε σε μειονεκτική θέση τις τράπεζές της αν προχωρούσε πρώτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Κρίστιαν Σιούινγκ, είχε επίσης καλέσει την Επιτροπή να δράσει, επικαλούμενος τον «σκληρό» διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αυτή η καθυστέρηση ενός έτους διασφαλίζει παγκοσμίως ίσους όρους ανταγωνισμού, για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ανταγωνίζονται άλλους παγκόσμιους παίκτες», δήλωσε ο ΜακΓκίνες. Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα της Βασιλείας πριν από το 2026, είπε.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο πλήγμα σε μια δέσμη μέτρων-ορόσημο, η οποία ήδη βρισκόταν δύο χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα, με αφορμή την πανδημία και τα αιτήματα των τραπεζών για ένα επιπλέον έτος προετοιμασίας.

Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται τώρα ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη υποχώρηση των μέτρων.

«Η καθυστέρηση κατά ένα έτος των κανόνων για τον κίνδυνο αγοράς στην ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ενθάρρυνση για παρέκκλιση από τη διεθνή αυτή συμφωνία», δήλωσε η ΜακΓκίνες. Η ΕΕ εξακολουθεί να σχεδιάζει να εφαρμόσει «το μεγαλύτερο μέρος των προτύπων της Βασιλείας», μέχρι την 1η Ιανουαρίου, είπε.

Η εφαρμογή της πλήρους δέσμης μέτρων θα αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες στην ΕΕ κατά 9,9%. Στις ΗΠΑ, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια εκεί.

Το θέμα έχει γίνει σημείο πολιτικής ανάφλεξης και οι αρχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να μάχονται για το ποια εκδοχή της ευρύτερης δέσμης μέτρων, γνωστή στη χώρα αυτή ως Τελικό Παιχνίδι της Βασιλείας ΙΙΙ, θα συμφωνήσουν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ορίσει ως ημερομηνία έναρξης τα μέσα του 2025.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν τα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η ΜακΓκίνες. «Δεδομένης της διάρκειας των διαδικασιών για την αναβολή αυτών των κανόνων στην ΕΕ, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερο», είπε για τη σχεδιαζόμενη καθυστέρηση του μπλοκ.

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης
Η περιοχή του Τροόδους σε τροχιά αναβάθμισης...Τα νέα έργα και αναπτύξεις που παίρνουν σάρκα και οστά
Ικανοποίηση Κώστα Κουμή για την πορεία του τουρισμού μέχρι σήμερα-«Επιτυγχάνουμε τον στόχο μας...»
Καλύτερο από το περσινό το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό...Αυξημένες κατά 2,4% οι αφίξεις
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
Atterbury Europe: Συμφωνία με Αλφαμέγα για παρουσία στο Mall of Limassol, χρηματοδότηση από Eurobank
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Νέος διαγωνισμός για το Κέντρο Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.-Τα έργα και το κόστος
Alexander The Great: Εκτεταμένη ανακαίνιση, ανανέωση και νέα εμφάνιση για το ξενοδοχείο της Πάφου (photos)
Κακάο: Στα ύψη η τιμή στην Ε.Ε., εξαίρεση η Κύπρος-Η αιτία των αυξήσεων και νέα δεδομένα από τον Αύγουστο