Η μεγάλη σημασία του ποιοτικού ελέγχου στη βιομηχανία γάλακτος και χαλλουμιού

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον ποιοτικό έλεγχο στη βιομηχανία γάλακτος και χαλλουμιού και τον ρόλο του στην εμπιστοσύνη των πελατών διεξήχθη στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ,.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Μαρία Διαλυνά, Food Products Leader & Senior Lead Auditor, Bureau Veritas Hellas MAE, Ελλάδα και Φώτης Παπαδήμας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος, στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η κ. Διαλυνά περιέγραψε το τι έχει δείξει η εμπειρία της Bureau Veritas Hellas MAE μετά από από τρία χρόνια αξιολογήσεων στο σχήμα χαλλούμι ΠΟΠ.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της, και αφού χαρακτήρισε το χαλλούμι ως ένα εξαιρετικό προιόν, κατέγραψε τα παραγωγικά στάδια, τον ποιοτικό έλεγχο, καθώς και τους επιβεβαιωτικούς ελέγχους που εξασφαλίζουν την ποιότητα στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ειδικό, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προϊόντος χαλλούμι ΠΟΠ προέρχεται από εγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες έχουν περάσει από αξιολόγηση της Bureau Veritas όσον αφορά στον έλεγχο της προδιαγραφής ΠΟΠ, αλλά και κτηνιατρικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά στις νομοθετικές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας.

Η μικρή απόσταση των κτηνοτροφικών μονάδων από τα τυροκομεία διασφαλίζει ένα γάλα ολόφρεσκο, που παστεριώνεται μέσα σε λίγες ώρες από το άρμεγμα και επεξεργάζεται αμέσως μετά.

«Πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στην υγεία του ζωικού πληθυσμού, καθώς αποτελεί τη βάση για την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων», τόνισε.

Το νέο πρόγραμμα και η διασφάλιση της αυθεντικότητας

Ο κ. Παπαδήμας αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο ΤΕΠΑΚ, το αρμόδιο κρατικό τμήμα και το Υπουργείο Γεωργίας, για χρηματοδότηση έρευνας για τα επόμενα δύο χρόνια με ελέγχους και επιπλέον τεστ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την μεγάλη προσπάθεια διαφύλαξης της πρώτης ύλης του προϊόντος και αυθεντικότητάς του.

Κατά τον καθηγητή, τα θέματα ποιότητας πρέπει να είναι «πάνω απ’ όλα». Επ' αυτού, εισηγήθηκε οι όποιες αλλαγές να μην επηρεάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε "οι όποιες αλλαγές στον φάκελο του χαλλουμιού δεν πρέπει να επηρεάζουν την αυθεντικότητα του προϊόντος". Κάλεσε όπως ενδυναμωθούν κι άλλο οι ποιοτικοί έλεγχοι στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Να διαφυλάξουμε το χαλλούμι ως κόρη οφθαλμού».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Μάριος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ.

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Διοργανωτής του Συνεδρίου η IMH και το έργο Waste Wisely Cyprus.

Δειτε Επισης

Νέα ειδοποίηση για ανακλήσεις οχημάτων με ΤΑΚΑΤΑ-Μειώθηκε σε 69.516 ο συνολικός αριθμός ανακλήσεων για αερόσακους
Άσκηση εκκένωσης στο Metropolis Mall-Το σενάριο που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία
Το Foody εντάσσεται στο σχέδιο επιβράβευσης καρτών «Ανταμοιβή» της Τράπεζας Κύπρου-Προνόμια και βαθμοί
Αύξηση €213 εκατ. στο έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2024-Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κύπρου
Λιγότεροι οι Κύπριοι που έχουν προβλήματα με διαδικτυακές αγορές-Τα στοιχεία για την Ε.Ε.
Έφεραν ντομάτες από την Αίγυπτο και τις...βάφτισαν κυπριακές-Οι δύο νομοθεσίες και οι ενέργειες του Τμ. Γεωργίας
Τα METRO συνεχίζουν τη συνεργασία με την COCO-MAT για το πρόγραμμα συλλογής κουπονιών «Collect & Benefit»
Σοκολάτα: Στα ύψη η τιμή της-Λουκέτα σε ιστορικές σοκολατοποιίες
Eurostat: Κοντά στα €200 δις το εμπορικό πλεόνασμα στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ
Τι ώθησε προς τα πάνω τις πωλήσεις των Jumbo σε Κύπρο και Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του 2025