Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το e-kalathi...Καμία ένσταση, πέφτουν οι υπογραφές για την πλατφόρμα

Σε τροχιά υλοποίησης αναμένεται να μπει από βδομάδας η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των λιανικών τιμών πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων, e-kalathi, με στόχο αυτή να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε ότι «μετά την ανακοίνωση του επιτυχόντος προσφοροδότη, δεν υπήρξε οποιαδήποτε προσφυγή ή ένσταση κατά της απόφασης του Συμβούλιου Προσφορών, κι ως εκ τούτου προχωρούμε κανονικά».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή είχε πρόσφατα μία πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας, ΣΑΪΜΠΕΡΣ Α.Ε Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Λύσεων Ηλεκτρονικού Εμπορίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι βασικές λεπτομέρειες της σύμβασης.

Ερωτηθείς πότε θα υπογραφεί η σύμβαση, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, εξέφρασε την ελπίδα η πλατφόρμα να είναι έτοιμη και να λειτουργήσει πριν το τέλος του χρόνου.

Οι προσφορές

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εταιρεία ΣΑΪΜΠΕΡΣ Α.Ε Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Λύσεων Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό για ανάπτυξη και λειτουργία της πλατφόρμας e-kalathi, είχε υποβάλει την χαμηλότερη προσφορά ύψους €222.101.

Σημειώνεται πως προσφορές για την πλατφόρμα είχαν υποβάλει κι άλλες οκτώ εταιρείες, οι οποίες κυμαίνονταν από €237.000 έως €472.001, ενώ το εκτιμώμενο κόστος για ανάπτυξη της πλατφόρμας είχε καθοριστεί στις €485.200 συν ΦΠΑ.

Η πλατφόρμα

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, στόχος της πλατφόρμας e-kalathi είναι να καταστεί ένα εύχρηστο και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών, μέσω του οποίου θα μπορούν να παρακολουθούν τις τιμές σε βασικά προϊόντα σε πραγματικό χρόνο και να κάνουν τις καλύτερες για τους ίδιους επιλογές.

Υπενθυμίζεται, επίσης, πως με βάση την νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, στην πλατφόρμα e-kalathi θα συμμετέχουν μόνο οι υπεραγορές με ετήσιο κύκλο εργασιών 5 εκατομμυρίων ευρώ και πάνω, ενώ μέσω αυτής θα παρουσιάζονται οι τιμές για 350 προϊόντα με τον ίδιο κωδικό αγοράς.

Με δεδομένο, πάντως, ότι για την μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά πέραν της μίας επωνυμίας, ο συνολικός αριθμός των προϊόντων μπορεί να φθάσει τα 1.500 ή και τις 2.000.

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι, με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, οι συμμετέχοντες στην πλατφόρμα θα είναι υποχρεωμένοι καθημερινά μέχρι τις 9 το πρωί να αποστέλλουν τα δεδομένα με τις τιμές των προϊόντων τους στην Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή για να ενημερώνεται σχετικά και η πλατφόρμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη, τόσο μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα όσο και μέσω ιστοσελίδας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Δειτε Επισης

Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Η περιοχή του Τροόδους σε τροχιά αναβάθμισης...Τα νέα έργα και αναπτύξεις που παίρνουν σάρκα και οστά
Ικανοποίηση Κώστα Κουμή για την πορεία του τουρισμού μέχρι σήμερα-«Επιτυγχάνουμε τον στόχο μας...»
Καλύτερο από το περσινό το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό...Αυξημένες κατά 2,4% οι αφίξεις
Υπεραγορές Αλφαμέγα: «Σκόραραν» στον τελικό του Euro2024 με ένα λαμπρό πάρτι
Έκπληξη αιγοπροβατοτρόφων για τα μικρά τυροκομεία-«Δεν υπάρχει έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
Απαντά στα «πυρά» της Επιτροπής Εμπορίου το Υπουργείο-«Αδήριτη ανάγκη η ψήφιση ν/σ για πλαφόν στο νερό»
Atterbury Europe: Συμφωνία με Αλφαμέγα για παρουσία στο Mall of Limassol, χρηματοδότηση από Eurobank
Ε.Ε.: Διχασμένα τα κράτη-μέλη για τους δασμούς στα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα από Κίνα