Γιατί προχωρά σε καταστατικές αλλαγές ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Το σκεπτικό και πού στοχεύουν

Σελίδα στην 55χρονη πορεία του ετοιμάζεται να γυρίσει σήμερα ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής του συνέλευσης, ενώπιον της οποίας, μεταξύ άλλων, θα τεθούν προς έγκριση δύο βασικές αλλαγές στο καταστατικό του.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο InBusinessNews πηγή του Συνδέσμου, «την τελευταία χρονιά προωθήθηκαν καταστατικές αλλαγές, προκειμένου να λαμβάνονται πιο άμεσα και κυρίως να υλοποιούνται αποφάσεις, κυρίως για έκτακτα και άμεσης εφαρμογής θέματα, όπως η συζήτηση ή η εξέταση θεμάτων που αφορούν τον Σύνδεσμο στη Βουλή ή η διευθέτηση συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Υπουργό Οικονομικών».

Οι αλλαγές στο καταστατικό, πρόσθεσε, θα οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης του Συνδέσμου, αφού πλέον ο Πρόεδρος θα έχει διετή θητεία σε σχέση με τη μονοετή που ισχύει σήμερα.

«Θεωρήθηκε πιο ικανοποιητικό διάστημα για να εξοικειωθεί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου με τα θέματα και τις διαδικασίες του, ενώ θα μπορούν να θέτουν και κάποιους στόχους, τους οποίους θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να τους επιτύχουν», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Πέραν της θητείας του προέδρου, μέσω των καταστατικών αλλαγών, θα παρέχεται η δυνατότητα στον πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου ή σε ένα εκ των δύο να εκπροσωπούν μαζί με τον Γενικό Διευθυντή τον Σύνδεσμο σε διάφορες συναντήσεις.

«Η ιδέα για προώθηση των αλλαγών, τέθηκε από μέλη του Συμβουλίου, ενώ η τεχνοκρατική επεξεργασία και ετοιμασία των εγγράφων και των νομικών διαδικασιών που θα τεθούν σήμερα προς ψήφιση, έγινε από τον Σύνδεσμο Τραπεζών σε συνεργασία με τους νομικούς του συμβούλους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «είναι μία διαδικασία που πήρε ένα χρόνο και υλοποιείται προς όφελος του Συνδέσμου».

Αλλαγή στην ηγεσία

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη σημερινή γενική συνέλευση θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, θέση την οποία σήμερα κατέχει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.

Σημειώνεται πως η σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου έχει ως εξής:

  • Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ: Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος
  • Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ: Αντώνης Ρούβας, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής
  • Alpha Bank Cyprus Ltd: Μίλτος Μιχαηλάς, Διευθύνων Σύμβουλος.
  • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ: Γεώργιος Αγιουτάντης, Διευθύνων Σύμβουλος.
  • Cdbbank: Λουκάς Μαραγκός, Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής.
  • Societe Generale Cyprus Ltd: Khalil Letayf, General Manager.
  • AstroΒank Ltd: Aριστείδης Βουράκης, Διευθύνων Σύμβουλος.
  • Eurobank Cyprus Ltd: Δημήτρης Σιακαλλής, Γενικός Διευθυντής.
  • Ancoria Bank: Ιωάννης Λοΐζου, Aνώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής.

Με βάση το ισχύον καταστατικό, τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων, κατέχουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Τράπεζα, της CDB Bank και της Astrobank.

Το πρόγραμμα της Συνέλευσης

Σημειώνεται πως κατά το τελετουργικό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Πατσαλίδης και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, μέσω οπτικογραφημένου μηνύματός του, αφού αυτή τη βδομάδα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, θα απευθύνουν ομιλίες απερχόμενος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πανίκος Νικολάου, και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Καμμάς.

Κατά τη Συνέλευση, ακόμη, ο Giorgio Costantino της εταιρείας CRIF Group, θα προβεί στην κύρια παρουσίαση της εκδήλωσης με θέμα την εφαρμογή του ESG από τον τραπεζικό τομέα.

Τα μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών

Αξίζει να αναφερθεί πως στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου συμμετέχουν 10 τράπεζες, οι οποίες απασχολούν περίπου 6.000 εργαζόμενους και κατέχουν το 90% των δανείων και των καταθέσεων στην Κύπρο.

Πρόκειται για την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Eurobank, την AlphaBank, την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (Κύπρου), την Astrobank, την cdb Bank, την Societe Generale Bank, την Ancoria και τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Δειτε Επισης

Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Αυξήθηκε η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια στην Ευρώζωνη το δεύτερο τρίμηνο
Sophic: Νέα έκδοση Γραμματίων Δημοσίου της Κυπριακής Δημοκρατίας την ερχόμενη βδομάδα
Σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ κατά των τραπεζών για περιβαλλοντικούς κινδύνους διαβλέπει ο DBRS
Η θέση εργασίας που άνοιξε στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου-Τα προσόντα, τα καθηκόντα και η μισθοδοσία
ΕΚΤ: Στάση αναμονής για τα επιτόκια την Πέμπτη, τον Σεπτέμβριο η επόμενη μείωση
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): Σταθερά δίπλα σου με υψηλές αποδόσεις έως 2.5%
Ελλαδικά δημοσιεύματα: Προς αλλαγή διοίκησης στην Ελληνική προσανατολίζεται η Eurobank
Πηγές Eurobank: Γιατί το τίμημα για την Ελληνική Τράπεζα είναι δίκαιο και εύλογο