Ανησυχεί για την εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες η ΠΑΣΥΔΥ-«Μείζον και υψίστης σημασίας ζήτημα»

Ανησυχία εκφράζει Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), ως προς την προσπάθεια που επιχειρείται από διάφορους φορείς για μείωση των κριτηρίων για εξασφάλιση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος των νοσηλευτών και μαιών, με σκοπό την εργοδότησή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, γίνεται έντονη παρέμβαση για αλλοίωση του επιπέδου γνώσης της ελληνικής γλώσσας για νοσηλευτές που διεκδικούν θέσεις εργασίας στην κυπριακή επικράτεια και η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα ελληνικά.

Η ΠΑΣΥΔΥ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμο, το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου καθορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας για καθορισμό και έλεγχο του ελάχιστου ασφαλούς επιπέδου γνώσης της Ελληνικής γλώσσας από πρόσωπα των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η Ελληνική.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, τον Οκτώβριο του 2022 το Συμβούλιο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο καθορίστηκε το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας για το νοσηλευτικό επάγγελμα λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες της νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής και ποιοτική παροχή φροντίδας στους πολίτες της Κύπρου.

Ως ΠΑΣΥΔΥ, αναφέρεται, δεν μπορούμε να αφήσουμε να θυσιαστεί η ασφάλεια των πολιτών και η ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας στον βωμό της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων αψηφώντας τον ανθρώπινο παράγοντα και τοποθετώντας τον ασθενή σε δεύτερη μοίρα.   

Σημειώνεται ότι η ΠΑΣΥΔΥ σε συνεργασία με τους Νοσηλευτικούς της κλάδους, έχει συγκαλέσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων νοσηλευτικής και μαιευτικής, την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, στις 10:30π.μ. στα γραφεία της στη Λευκωσία, για συζήτηση και καθορισμό κοινής γραμμής αναφορικά με αυτό το μείζον και υψίστης σημασίας ζήτημα.

Παράλληλα, θα διευθετηθεί συνάντηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας εκπροσώπησης των ασθενών για συζήτηση του όλου θέματος.

Δειτε Επισης

Κυπριακό αίτημα στην Κομισιόν για στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της Κύπρου στην ανταγωνιστικότητα-Οι συστάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας
Νέα εποχή για τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο-Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Κ.Δ. και ΟΠΑΠ
Έξι συστάσεις Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για άμεσες ξένες επενδύσεις
Γιατί απόφασισε να ανοίξει γραφείο στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Τι δηλώνει η Νάντια Καλβίνο
Φθινόπωρο και στην παρουσία Καλβίνο τα επίσημα εγκαίνια των γραφείων της ΕΤΕπ στην Κύπρο
Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 351,3 εκατ. ευρώ-Σε τι αφορούν οι σημαντικότερες δαπάνες
Ν. Χριστοδουλίδης: Στόχος η ενίσχυση του πλαισίου διασύνδεσης Πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας
Τρέχουν να διορθώσουν στρεβλώσεις στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων-Οι 17 αλλαγές
Με απώλειες άνοιξε τη βδομάδα το ΧΑΚ