Παίρνουν σάρκα και οστά οι τάσεις για μείωση δανειστικών επιτοκίων

Ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να έχει ξεκινήσει και τους επόμενους μήνες οι αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι ακόμα πιο έντονη και ορατή η πορεία τους προς τα κάτω.

Τάση που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο για υφιστάμενους δανειολήπτες όσο και για νέους, οι οποίοι θα αιτηθούν τους επόμενους μήνες.

Ήδη, τα επιτόκια αναφοράς της αγοράς σε Ευρώ όπως το Euribor και το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (MRO), τα οποία είχαν ανοδική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, άρχισαν να κινούνται πτωτικά.

Το Euribor εντός του 2024 παρουσιάζει μείωση 0.16% και αναμένεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πέσει στο 3.25% ενώ στις αρχές του χρόνου είχε φτάσει στο 3.9%. Αντίστοιχα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ αναμένεται να μειωθεί μέχρι και στο 3,40% σε σχέση με 4.5% που ήταν το υψηλότερο του επίπεδο.

Η τάση για μείωση των επιτοκίων έχει αρχίζει να σχηματίζεται και στην Κύπρο, όπου ο αντίκτυπος των αποφάσεων της ΕΚΤ ήταν εντονότερος από άλλες χώρες της ευρωζώνης λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο (πέραν του 80% του συνόλου).

Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΚΤ, διαφαίνεται ότι τα δανειστικά επιτόκια για νοικοκυριά στην Κύπρο παρουσίασαν μείωση 0.50% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. Ο μέσος όρος της μείωσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη ήταν μόνο 0,08%.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως και τα βασικά επιτόκια των τραπεζών θα σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα από εδώ και πέρα.

Υπενθυμίζεται πως τα συγκεκριμένα επιτόκια βρίσκονται στο 1,61% για την Τράπεζα Κύπρου και στο 2,09% για την Ελληνική και τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν άνοδο καθώς είναι συνδεδεμένα με το κόστος καταθέσεων στην κυπριακή αγορά.

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης
Η περιοχή του Τροόδους σε τροχιά αναβάθμισης...Τα νέα έργα και αναπτύξεις που παίρνουν σάρκα και οστά
Ικανοποίηση Κώστα Κουμή για την πορεία του τουρισμού μέχρι σήμερα-«Επιτυγχάνουμε τον στόχο μας...»
Καλύτερο από το περσινό το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό...Αυξημένες κατά 2,4% οι αφίξεις
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
Atterbury Europe: Συμφωνία με Αλφαμέγα για παρουσία στο Mall of Limassol, χρηματοδότηση από Eurobank
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Νέος διαγωνισμός για το Κέντρο Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.-Τα έργα και το κόστος
Alexander The Great: Εκτεταμένη ανακαίνιση, ανανέωση και νέα εμφάνιση για το ξενοδοχείο της Πάφου (photos)
Κακάο: Στα ύψη η τιμή στην Ε.Ε., εξαίρεση η Κύπρος-Η αιτία των αυξήσεων και νέα δεδομένα από τον Αύγουστο