Η εξέλιξη του μάρκετινγκ σε μια εποχή που δεν σταματά να εξελίσσεται
Εύρη Φωτιάδου 11:34 - 13 Ιουνίου 2024
Ο κόσμος των επιχειρήσεων βρίσκεται σε μια φάση διαρκών αλλαγών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν... σεισμική μετατόπιση, και η τεχνητή νοημοσύνη είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου!
Οι αλλαγές, ραγδαίες και συνεχείς, διαμορφώνονται μέσα από έναν συνδυασμό δυναμικών και παραγόντων, με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι μεν το επίκεντρο αλλά όχι το μοναδικό αίτιο. Και φυσικά το μάρκετινγκ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο ότι το marketing είναι ο κρίσιμος κρίκος που τους επιτρέπει να συνδεθούν ουσιαστικά με το κοινό που τους ενδιαφέρει.
Ωστόσο, εν μέσω αυτής της άνθησης, παρουσιάζεται ένα δίλημμα: η συνεχής πίεση για μετρήσιμα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την αμείλικτη απαίτηση να παραμένουν διαρκώς ενήμεροι για τις προτιμήσεις του κοινού, τις δυναμικές της αγοράς και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Κάτι σαν FOMO, αλλά με marketing trends αντί για κάποιο νέο TikTok challenge!
Πώς μπορούν λοιπόν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις νέες τάσεις προς όφελός τους; Ας εξερευνήσουμε τέσσερις βασικούς πυλώνες που διαμορφώνουν το μέλλον του marketing που ξεκίνησε ήδη... χθες.
1.Η εποχή του οπτικοκεντρικού καταναλωτή
Οι προτιμήσεις των καταναλωτών υφίστανται μια βαθιά μεταμόρφωση, με μια αξιοσημείωτη στροφή προς μορφές περιεχομένου που είναι οπτικά ελκυστικές.
Οι ημέρες που κυριαρχούσε η επικοινωνία με βάση το κείμενο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Ελάχιστοι πλέον διαβάζουν κάτι περισσότερο από έναν τίτλο ή μια μικρή πρόταξη. Αντιθέτως, οι καταναλωτές τείνουν να προτιμούν τις εικόνες και τα βίντεο ως το κύριο μέσο αλληλεπίδρασης.
Επιπλέον, η άνοδος του βίντεο μικρού μήκους αναδιαμορφώνει το ψηφιακό τοπίο. Πλατφόρμες όπως το YouTube παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση βίντεο διάρκειας κάτω του ενός λεπτού.
Αυτή η τάση, που συχνά αποδίδεται στο φαινόμενο γνωστό ως TikTok Effect, υπογραμμίζει τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των σύγχρονων καταναλωτών, οι οποίοι προτιμούν ολοένα και περισσότερο περιεχόμενο σε μικρές δόσεις, εύκολα αφομοιώσιμο, που να ταιριάζει αρμονικά στον πολυάσχολο τρόπο ζωής τους.
Καθώς τα διαστήματα προσοχής σε έναν ήδη κορεσμένο ψηφιακό χώρο μειώνονται διαρκώς, η ικανότητα να μεταφέρουμε συναρπαστικές αφηγήσεις και να τραβήξουμε την προσοχή του κοινού μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο αποκτά ύψιστη σημασία.
Αυτή η οπτική στροφή επεκτείνεται και στα λογότυπα των brands, με πολλά από αυτά να απομακρύνονται από τα παραδοσιακά λογότυπα με βάση το κείμενο, υιοθετώντας κομψά, μινιμαλιστικά σχέδια που δίνουν έμφαση στα οπτικά στοιχεία μεταφέροντας την ταυτότητα του brand μέσω οικουμενικά κατανοητών συμβόλων και εικόνων.
Αυτή η τάση σχεδιασμού βρίσκει απήχηση στους καταναλωτές μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από σύντομα διαστήματα διατήρησης της προσοχής (το λεγόμενο attention span) και επικοινωνία με επίκεντρο την εικόνα.
2. Μηδενική ανοχή για το οποιοδήποτε «εμπόδιο»
Ο σημερινός καταναλωτής απαιτεί απόλυτη ομαλότητα και ευκολία σε κάθε επαφή του με ένα brand. Οποιοδήποτε εμπόδιο ή δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και στροφή στον ανταγωνισμό.
Με τον εθισμό για ταχύτητα και τους ρυθμούς που ζούμε, η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Από μια αργή ιστοσελίδα έως μια περίπλοκη ολοκλήρωση παραγγελίας κι από μια μέτρια εξυπηρέτηση έως ένα δυσνόητο μήνυμα ή ατυχές εταιρικό ποστ, η ικανοποίηση και κατ’ επέκταση η αφοσίωση του κοινού μπορεί να επηρεαστεί δραματικά.
Για να ευδοκιμήσουν σε αυτό το αμείλικτο περιβάλλον, οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη βελτιστοποίηση διαδικασιών και την εξάλειψη των εμποδίων, εξασφαλίζοντας έτσι μια ομαλή και ευχάριστη εμπειρία για τους πελάτες τους.
Αυτό προϋποθέτει τον εντοπισμό των σημείων τριβής και της αναποτελεσματικότητας σε κάθε στάδιο της διαδρομής του κοινού, καθώς και την υλοποίηση στρατηγικών λύσεων για την αντιμετώπισή τους.
3. Η δύναμη της προσαρμοστικότητας και η κατάρρευση των γενεών
Η κοινωνία εξελίσσεται, οι πολιτισμικές μετατοπίσεις αναδιαμορφώνουν κανόνες και αξίες, με αποτέλεσμα οι παραδοσιακές ταμπέλες των γενεών (Gen-Z, Millennials, Baby Boomers κ.λπ.) να έχουν ξεκινήσει να χάνουν την ισχύ τους ως εργαλεία κατανόησης της καταναλωτικής συμπεριφοράς.
Συνεπώς, οι marketing experts στρέφονται σε μια πιο λεπτομερή προσέγγιση τμηματοποίησης της αγοράς, η οποία υπερβαίνει τα όρια των γενεών και εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Επιπλέον, η Κύπρος βιώνει σημαντικό μετασχηματισμό του δημογραφικού της τοπίου. Σε αυτό το πλαίσιο της πολιτισμικής πολυφωνίας, τα κυπριακά brands οφείλουν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές marketing τους έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις μοναδικές προτιμήσεις και ευαισθησίες των διαφορετικών κοινοτήτων.
Αυτό βέβαια απαιτεί βαθιά κατανόηση των πολιτισμικών αποχρώσεων και ευαισθησιών, καθώς και εκτίμηση των διαφορετικών υποβάθρων και εμπειριών που καθορίζουν κάθε ομάδα.
4. Η cancel culture και η αυθεντικότητα των influencers
Τελευταία ακούμε για όλο και περισσότερα brands που υιοθετούν ακτιβιστική στάση. Την ίδια στιγμή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν μια παγκόσμια αρένα όπου αναμετρώνται οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις, γεγονός που εντείνει τον κίνδυνο για κλιμάκωση της αντίδρασης των καταναλωτών.
Αυτό οδηγεί σε μαζικές αντιδράσεις εναντίον προσώπων, περιεχομένου, ακόμα και brands, το λεγόμενο cancel culture.
Παράλληλα, παρατηρούμε την ταχεία ανάπτυξη μορφών marketing όπου οι εταιρείες έχουν λιγότερο έλεγχο. Όπως για παράδειγμα η προώθηση μέσω influencers που είναι και το προτιμώμενο διαφημιστικό κανάλι των καταναλωτών online (Πηγή: Media Reactions 2023).
Το ήμισυ των marketing professionals παγκοσμίως δήλωσαν ότι το 2023 επένδυσαν σε περιεχόμενο influencers, ενώ το 59% δήλωσε ότι θα αυξήσει τις δαπάνες του για influencer marketing το 2024.
Όπως και οι διασημότητες, έτσι και οι influencers ενδεχομένως να επηρεάσουν το brand με το οποίο συνεργάζονται. Αν κάποια/ος influencer για παράδειγμα προβεί σε μια άστοχη δημόσια δήλωση και «φάει» cancel, αυτό θα έχει άμεση αρνητική επίδραση στα brands με τα οποία συνεργάζεται.
Συνεπώς θα πρέπει να παρέχονται στους influencers σαφείς παράμετροι, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυθεντικότητά τους.
Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ θα πρέπει να διατηρούνται διαρκώς ενήμεροι για πολιτικά, κοινωνικά, φυλετικά ή πολιτιστικά ζητήματα που μπορούν να διχάσουν ώστε να μάθουν πώς να διαχειρίζονται ή και να αποφεύγουν ολότελα κάθε πιθανή αντίδραση στο περιεχόμενό τους ή σε εκείνο των influencers με τους οποίος συνεργάζονται.
Τα brands που μιλούν με την καρδιά τους και είναι συνεπή στις αρχές και αξίες τους μπορούν σταδιακά να κερδίσουν την εκτίμηση των καταναλωτών, παρά πιθανές βραχυπρόθεσμες διαμάχες.
Συμπέρασμα: Προσαρμογή και αυθεντικότητα. Τα brands πρέπει να είναι ευέλικτα, να προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες τάσεις και τεχνολογικές εξελίξεις, να παίρνουν το παλμό του κοινού και να κατανοούν την εποχή στην οποία βρίσκονται.
Η ενσωμάτωση καινοτόμων στρατηγικών μάρκετινγκ γίνεται επιτακτική ανάγκη και μόνο τα brands που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις νέες τάσεις, θα είναι οι πραγματικοί νικητές της νέας εποχής.
*Account Director στην Action Cyprus