Χρυσός: Τα παγκόσμια αποθέματα εξαντλούνται και αυξάνεται η τιμή του

Την αύξηση της παραγωγής πασχίζει να διατηρήσει η βιομηχανία της εξόρυξης χρυσού, σε ένα τοπίο που τα κοιτάσματα του κίτρινου μετάλλου γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, υποστηρίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Τα ορυχεία σημείωσαν ρεκόρ παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, με αύξηση 4% σε ετήσια βάση, γενικότερα όμως πιστεύω ότι η παραγωγή έπιασε το ταβάνι της γύρω στο 2016 – 2018 και δεν υπήρξε περαιτέρω ανάπτυξη από τότε», αναφέρει ο John Reade, αναλυτής στην WGC.

Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς εμπορικής ένωσης, η παραγωγή των ορυχείων αυξήθηκε μόλις 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Προηγουμένως, το 2022 και το 2021 η αύξηση ήταν 1,35% και 2,7% αντίστοιχα, ενώ το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού κατέγραψε την πρώτη συρρίκνωση σε διάστημα δεκαετίας, διολισθαίνοντας κατά 1%.

Τα νέα κοιτάσματα χρυσού είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές από τις υποψήφιες περιοχές έχουν ήδη ελεγχθεί, διευκρινίζει ο Reade.

Η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη χρυσού είναι πολυδάπανη και απαιτεί σημαντική έρευνα και ανάπτυξη, καθώς κατά μέσο όρο χρειάζονται από 10 έως 20 χρόνια προτού ένα ορυχείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή, σύμφωνα με την WGC.

Αλλά ακόμα και αν αρχίσει η έρευνα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, η πιθανότητα ότι μία ανακάλυψη θα προχωρήσει στην δημιουργία ορυχείου είναι αρκετά χαμηλή, καθώς περίπου το 10% των παγκόσμιων ανακαλύψεων χρυσού περιέχουν αρκετό μέταλλο για να δικαιολογήσουν εξόρυξη.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 τόνοι χρυσού, με την πλειονότητα να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, τα αποθέματα χρυσού που απομένουν διαθέσιμα για εξόρυξη υπολογίζονται σε περίπου 57.000 τόνους.

Ο Reade προσθέτει ότι εκτός στα παραπάνω κωλύματα προστίθενται και οι κυβερνητικές άδειες που καθίστανται όλο και και πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν και απαιτούν περισσότερο χρόνο για να «περάσουν», μέχρι και χρόνια.

Επιπλέον, ανέδειξε το ζήτημα ότι πολλά έργα εξόρυξης σχεδιάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν τη δημιουργία υποδομών όπως δρόμοι, ηλεκτρική ενέργεια, νερό και συνεπώς αυξάνεται το κόστος για την υλοποίηση και την χρηματοδότησή τους.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο, να βρεις χρυσό, να τον αδειοδοτήσεις, να τον χρηματοδοτήσεις και να τον εκμεταλλευτείς», λέει χαρακτηριστικά.

Οι τιμές του χρυσού «παίρνουν μια ανάσα» μετά τα ιστορικά υψηλά των τελευταίων μηνών, που έφερε η ισχυρή ζήτηση κυρίως εκ μέρους της Κίνας.

Δειτε Επισης

Βρετανία: Το δημόσιο χρέος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ
UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
«Χαλινάρι» στις δαπάνες βάζει η Κομισιόν-Επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία
Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας Αγγλίας παρά την πτώση του πληθωρισμού
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021
Χρυσός vs δολάριο: Πώς το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει τη μάχη
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών η Γαλλία για το δημοσιονομικό έλλειμμα-Βαρίδι το χρέος
Σε χαμηλό 30 ημερών το Bitcoin-Υποχώρησε κάτω από τα $65.000
Πληθωρισμός: Στο 2,4% στην Ελλάδα τον Μάιο του 2024-Στο 2,6% στην ευρωζώνη