Μνημόνιο συναντίληψης με Μαυροβούνιο προς όφελος της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας

Την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών ικανότητας των αξιωματικών εμπορικών πλοίων που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου και του Μαυροβουνίου, αφορά Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν, την Τρίτη, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη και ο Υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου,  Filip Radulovic.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης εθιμοτυπικού χαρακτήρα, κατά την οποία συζητήθηκαν, πέραν των θεμάτων που αντανακλώνται στο Μνημόνιο, θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δυο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας εμπίπτει στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του Υφυπουργείου για τη διεύρυνση των διμερών εξωτερικών σχέσεων της Κύπρου με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συνεργασία στο τομέα της ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, το Μνημόνιο αφορά στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών ικανότητας των αξιωματικών εμπορικών πλοίων που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου και του Μαυροβουνίου.

Επισημαίνεται ότι, η υπογραφή του εν λόγω Μνημονίου είναι προς όφελος της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας, καθώς δίνεται η επιλογή, στους χρήστες της κυπριακής σημαίας, να στελεχώσουν τα πλοία τους με πλοιάρχους και αξιωματικούς εμπορικών πλοίων από το Μαυροβούνιο και αντίστροφα, «ειδικά σήμερα που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ναυτικών στις πιο πάνω ειδικότητες».

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας επιβεβαιώνει την αμοιβαία βούληση τόσο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου, όσο και των δυο Κυβερνήσεων για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, καθορίζοντας συνάμα το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο, καθώς επίσης και στα πλαίσια της κοινής τους συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Την ικανοποίηση της  εξέφρασε, σε δηλώσεις της, η Μαρίνα Χατζημανώλη, «γιατί μέσα από το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη δίδεται η δυνατότητα για εγκαθίδρυση και ανάπτυξη μιας νέας συνεργασίας η οποία επιτρέπει στους αξιωματικούς μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε πλοία που φέρουν τη σημαία του Μαυροβουνίου».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συνεργασία αυτή θα διέπεται από συστηματική επικοινωνία μεταξύ των μερών, σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ενώ διανοίγεται ένας δίαυλος επικοινωνίας για εξέταση νέων συνεργασιών με το Μαυροβούνιο.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Μεταφορών του Μαυροβουνίου είπε ότι, με την υπογραφή του Μνημονίου, οι ναυτικοί θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν να εργάζονται στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα χίλια, έχοντας «τα υψηλότερα πρότυπα εκπαίδευσης, ασφάλειας και ποιότητας εργασίας, γεγονός που καθιστά την πρωτοβουλία αυτή ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας του Μαυροβουνίου».

Δειτε Επισης

Daniele Quercia: O κορυφαίος ειδικός της Nokia Bell Labs στο CITEA Digital Cyprus 2024
Στο GOLD Ιουνίου: Η ανάπτυξη της Λεμεσού σε ένα δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο
Διάκριση Πανεπιστημίου Frederick στα Times Higher Education Impact Rankings
Σχέδιο χορηγιών για σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης
Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Invest Cyprus: Ενδυναμώνει διεθνείς συνεργασίες μέσω του The Marketing and Partnerships Academy
Ο πρώτος φοιτητής που στέλνει ο ΣΔΕΚ στα Cannes Lions
Η TheSoul Publishing αναδεικνύει τις κυπριακές εταιρείες στο παγκόσμιο-Δημιουργεί startup επικοινωνίας
SupportCY και Husqvarna ένωσαν δυνάμεις-Μια πολυεπίπεδη συνεργασία
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Κύπρου