Εστιατόρια, ξενοδοχεία, τρόφιμα, ένδυση, αναψυχή…Οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

Αυξημένος κατά 2,1% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο ήταν τον Απρίλιο του 2024 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οικονομικός δείκτης που καταρτίζεται για τη μέτρηση των διαχρονικών μεταβολών στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024, ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε κατά 1,4%, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 καταγράφηκε αύξηση 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία οι μεγαλύτερες μεταβολές

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2023, σημειώθηκαν στις κατηγορίες εστιατόρια και ξενοδοχεία (5,4%) και στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο (3,5%). Θετική μεταβολή παρουσίασαν επίσης οι κατηγορίες που σχετίζονται με την αναψυχή και τον πολιτισμό (2,5%), την εκπαίδευση (2,3%) και την υγεία (1,2%).

Στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά η ετήσια μεταβολή ήταν 1,4%, ενώ στα αλκοολούχα και τον καπνό 1,3%.

enarm

Οριακή υποχώρηση σε δύο κατηγορίες

Αντίθετα, ετήσια οριακή υποχώρηση κατέγραψαν οι κατηγορίες επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός και προϊόντα καθαρισμού (-0,7%), ένδυση και υπόδηση (-0,3%) και επικοινωνίες (-0,3%).

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024, οι μεγαλύτερες μεταβολές καταγράφηκαν στις κατηγορίες μεταφορές (4,5%) και ένδυση και υπόδηση (4,4%).

enarm2

Για το πρώτο τετράμηνο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρατηρήθηκε στην κατηγορία που αφορά εστιατόρια και ξενοδοχεία (5,7%), με την αναψυχή και τον πολιτισμό να ακολουθούν με 2,6%. Όσον αφορά τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,1%, ενώ στα αλκοολούχα και τον καπνό η αύξηση έφτασε το 2,2%.

Τονίζεται ότι η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Απρίλιο του 2023 όσο και με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε στην κατηγορία ενέργεια με ποσοστά 6,4% και 7,6% αντίστοιχα. Κατά 2,9% αυξήθηκε τον φετινό Απρίλιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Καταναλωτή σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο στην κατηγορία των υπηρεσιών, ενώ στο 1,3% κυμάνθηκε η αύξηση στα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.

Δειτε Επισης

Βλέπει νέους ορίζοντες στις σχέσεις με την Κύπρο ο Πρέσβης της Κίνας-Συναντήθηκε με Γιάννη Παναγιώτου
Μοιράζει χρήμα στα σωματεία η ΚΟΠ για να παίζουν Κύπριοι ποδοσφαιριστές-Κίνητρο σε δύο άξονες
Μπήκε το νερό στ' αυλάκι για λύσεις σε προβλήματα του επιχειρείν-Τα τρία ζητήματα προς θετική κατάληξη
Εβδομαδιαία κέρδη 1,16% στο ΧΑΚ
Ξεκαθαρίζει τις θέσεις της για το πέναλτι 12% στις συντάξεις η ΣΕΚ-Τα τρία σημεία που διευκρινίζει
Απογοήτευση αιγοπροβατοτρόφων για το χαλλούμι-«Τα συνεχή διατάγματα έχουν φέρει ασυδοσία»
Πού θα... πάνε τα €351,4 εκ. που περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό
Ετήσια αύξηση 11,1% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Απρίλιο
Ψάχνουν εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών στις δημόσιες συμβάσεις
«Καίει» το παγωτό-Σε ανοδική πορεία οι τιμές των...καλοκαιρινών ειδών