Ενώπιον της Βουλής η πορεία υλοποίησης του τερματικού στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector, θα συζητήσει το πρωί της Τρίτης (11/6) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου.

Σε σχέση με το τερματικό στο Βασιλικό, ο κ. Παπαναστασίου είχε δηλώσει αρχές Ιουνίου ότι από τις επαφές που έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη, αλλά και από δικές του προσωπικές επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο με τον Πρέσβη της Κίνας «διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα» όσον αφορά το τερματικό στο Βασιλικό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επιδιαιτησία στο Λονδίνο με την κινέζικη εταιρεία CPP Metron που ανέλαβε την κατασκευή του χερσαίου τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Η CPP έχει καταθέσει αίτημα στο Διαιτητικό Δικαστήριο για πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους €200 εκατ.

Αναφορικά με τον Great Sea Interconnector, τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους-οφέλους του έργου που εκπόνησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector», παρουσίασε στις 4 Ιουνίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης στον Υπουργό Ενέργειας και σε τεχνοκράτες του Υπουργείου, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών.

Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, η οποία θα αρχίσει στις 9.00, κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου και της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου, και εκπρόσωποι του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής.

Δειτε Επισης

Το όραμα γίνεται πραγματικότητα στο Ολυμπιακό Μέγαρο-Τιμήθηκε σε κλίμα συγκίνησης ο Κίκης Λαζαρίδης
«Στον αθλητισμό έδωσες και την ψυχή σου...»-Μια βραδιά αφιερωμένη στον ακούραστο υπηρέτη του Ολυμπισμού Κίκη Λαζαρίδη
CEO της Aegean Baltic Bank S.A. ο Αριστείδης Βουράκης-Αναλαμβάνει καθήκοντα τον Οκτώβριο
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα εξαγοράζουν το Foody Market-Θα λειτουργεί υπό την επωνυμία Alphamega Express
Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου ΑΞΕ...Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό και τι δηλώνει ο Κεραυνός
Στο Δ.Σ. της Lordos United Public ο Νίκος Α. Θεοδούλου μετά την αφυπηρέτηση από την PwC
Μεγάλη οικονομική και αγωνιστική στήριξη στην ΑΕΛ από τις πρωτοβουλίες A. Budzinski
Εντατικά τα έργα σε Συνεδριακό Κεντρό και ΑΞΙΚ ενόψει Προεδρίας-Παραδίδονται εντός Σεπτεμβρίου
ERB Cyprialife και ERB Asfalistiki... Παίρνει σάρκα και οστά η συγχώνευση με Hellenic Life και Παγκυπριακή Ασφαλιστική
Θεσπίζεται με σφαγίδα Υπουργικού ο Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων-«Πρόκειται για θεσμική τομή»