Πετρέλαιο: Ανοδικές κινήσεις με φόντο τις εξελίξεις στη Γάζα

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (7/5), καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει πως «υπολείπεται κατά πολύ των βασικών απαιτήσεων του Ισραήλ».

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουνίου σκαρφάλωσε στα 78,74 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 26 σεντς ή 0,33%.

Το πετρέλαιο τύπου Brent είδε το συμβόλαιο του για τον Ιούλιο να προσθέτει 14 σεντς ή 0,17% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 83,47 δολάρια το βαρέλι.

Η κατάληψη του περάσματος στη Ράφα και γενικότερα η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διάλυσης της Χαμάς τόνισε σε διάγγελμα του το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των αιχμαλώτων. Πρόσθεσε πως η πρόταση για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσε η Χαμάς «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα". "Αλλά αυτό δε συνέβη», υπογράμμισε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν νωρίτερα υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως "ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς".

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να «εντείνει» τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς «σε όλη τη Λωρίδα» της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

Παραμένει ο κίνδυνος εκτόξευσης των τιμών

Ο CEO της Chevron Mike Wirth σχολίασε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές, αλλά ο κίνδυνος να εκτοξευθούν παραμένει λόγω της εγγύτητας του πολέμου στα Στενό του Ορμούζ - το σημαντικότερο σημείο διέλευσης για το αργό παγκοσμίως.

«Πολλά εξαρτώνται από την πορεία των γεγονότων στη Γάζα, όλοι ελπίζουμε σε ένα τέλος της σύγκρουσης», δήλωσε ο Wirth στο CNBC, προσθέτοντας ότι η αγορά παραμένει σε λεπτή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Μια εκεχειρία στον 7μηνο πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς μοιάζει ανέφικτη αυτή τη στιγμή, σχολίασε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM. Δεν είναι σαφές εάν μια εκεχειρία θα σταματήσει τις επιθέσεις των μαχητών Χούθι κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τον πιο ουσιαστικό κίνδυνο για το πετρέλαιο μέχρι στιγμής, τόνισε ο Varga.

Δειτε Επισης

ΔΣΜΚ: Παραλήφθηκε το πληροφορικό σύστημα λειτουργίας της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού
Δίνει την δική της εκδοχή για την «πραγματική» εικόνα η CMC-Ζητά να αποζημιωθεί και όχι να τιμωρηθεί
Βλέπει τον Πρέσβη της Κίνας για το τερματικό ο Χριστοδουλίδης-«Υπάρχει σχέδιο β', το κράτος δεν εκβιάζεται»
Γιώργος Παπαναστασίου για CMC και τερματικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Το... τερματίζουν οι Κινέζοι για την πλωτή μονάδα-Οι ισχυρισμοί CMC για το FSRU και ποια η πραγματικότητα
Χοντραίνει το παιχνίδι η CMC... Μακριά στο μέλλον για την Κύπρο η εξαγωγή LNG-Νέα πυρά κατά ΕΤΥΦΑ
Υπ. Ενέργειας: Ζητά εισηγήσεις για το σχέδιο χορηγιών για υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ
Έκπληκτη η ΕΤΥΦΑ, απορρίπτει ισχυρισμούς της κινεζικής CMC: «Δεν θα την ακολουθήσουμε στην παραπλάνηση»
Άνοδος στις τιμές πετρελαίου-Στα $83,27 το Brent, στα $79,23 το αμερικανικό αργό
Βολές CMC κατά ΕΤΥΦΑ για το «Προμηθέας»-Έτοιμο και αξιόπλοο από τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά...