powered by

Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης: Συγκεκαλυμμένη και προκλητική ανωμαλία το capacity planning του ΟΑΥ

Αναστάτωση, αλλά και έντονες αντιδράσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της υγείας, προκαλεί η πρόθεση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να προχωρήσει σε καταγραφή δυναμικότητας και πρόβλεψη αναγκών (capacity planning) για το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Η κύρια ανησυχία όσων αντιδρούν έγκειται στο γεγονός πως μέσω αυτής της ενέργειας, ουσιαστικά ο ΟΑΥ θα κλείσει τις πόρτες για ένταξη στο ΓεΣΥ σε νέους παρόχους υγείας, όπως ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, νοσηλευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, και άλλα.

Κάτι τέτοιο, όπως υπογραμμίζουν, είναι αντίθετο στη γενικότερη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, το οποίο συμπληρώνει σε λίγες μέρες πέντε χρόνια ζωής.

Ανάμεσα σε όσους αντιδρούν-και μάλιστα έντονα- στην πρόθεση του ΟΑΥ να προχωρήσει σε capacity planning, είναι και ο τέως πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος θεωρεί ότι τέτοιους είδους πολιτικές εφαρμόζονται μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Μάλιστα, ο κ. Αγκαστινιώτης εμφανίζεται έτοιμος το όλο θέμα να φθάσει μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να παρέμβει και να διαφυλαχθεί η φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε χθες (29/5) επιστολή στον πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Σταύρο Σταύρου, με την οποία ζητά σύγκληση έκτακτης συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου για συζήτηση του θέματος, ώστε «το ΚΕΒΕ να επαναλάβει δημόσια, ευθαρσώς και ξεκάθαρα, την αντίθεσή του στις εκκολαπτόμενες πολιτικές του ΟΑΥ σε σχέση με το capacity planning».

«Εξωφρενικό...»

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Αγκαστινιώτης υπενθύμισε πως «ξεκινήσαμε να κάνουμε το ΓεΣΥ, με σύνθημα και σκοπό να κάνουμε ένα καθολικό, αλληλέγγυο και ανταποδοτικό σύστημα».

«Αυτό», πρόσθεσε, «σημαίνει ότι συνεισφέρουν όλοι, λαμβάνουν όλοι υπηρεσίες, προσφέρουν όλοι και επωφελούνται όλοι».

«Σήμερα στο ΓεΣΥ και συνεπώς στην εποπτεία του ΟΑΥ βρίσκεται το 90% της αγοράς, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, αυτή τη στιγμή να υπάρχουν πόλεις που δεν διαθέτουν ούτε και ένα ιδιωτικό νοσοκομείο (σ.σ. εκτός ΓεΣΥ), όπως παραδείγματος χάριν η Λεμεσός», τόνισε.

«Το εξωφρενικό για μένα είναι ότι τώρα που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς, αποφάσισαν να κάνουν το λεγόμενο capacity planning, με βάση το οποίο ουσιαστικά δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα άλλοι πάροχοι υγείας, όπως ιατροί και νοσοκομεία.

Για παράδειγμα, λέει ο ΟΑΥ, ‘’έχω πενήντα καρδιολόγους, οι οποίοι έχουν πολλή δουλειά με αποτέλεσμα να πέφτει η μονάδα τους λόγω του σφαιρικού προϋπολογισμού. Συνεπώς, δεν θα κερδίζουν αρκετά όσοι εντάσσονται στο σύστημα και προκειμένου να διατηρηθεί ψηλά η μονάδα τους, δεν θα εντάξω άλλους στο σύστημα’’», συμπλήρωσε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Σύμφωνα, επίσης, με τον τέως πρόεδρο του ΚΕΒΕ, «όταν έχεις ένα σύστημα υγείας, έχεις υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό, δεν κλείνεις τις πόρτες σε κανέναν».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αγκαστινιώτης διεμήνυσε πως «στην προσπάθεια του ο ΟΑΥ να ελέγξει την αδυναμία του να εποπτεύσει το σύστημα, τις παρανομίες και τις καταχρήσεις, προχωρεί σε capacity planning, μέσω του οποίου θα αποκλείει ουσιαστικά ή/και θα στερεί σε οποιοδήποτε νέο πάροχο να ενταχθεί στο σύστημα».

Αυτό, κατά την άποψή του, υπέδειξε, «είναι συγκεκαλυμμένη και προκλητική ανωμαλία και αν το δεχθεί η Κυβέρνηση αυτό θα είναι άξια της μοίρας της», υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι πολιτικές παραπέμπουν σε κομμουνιστικά καθεστώτα».

«Σκοτώνουν τον ανταγωνισμό»

Σημειώνεται πως στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρει πως «με αφορμή σημερινό (σ.σ. χθεσινό) δημοσίευμα του ‘’Φιλελεύθερου’’, ζητώ όπως εκτάκτως και κατά προτεραιότητα συζητηθεί στην Εκτελεστική το εν λόγω θέμα, ούτως ώστε το ΚΕΒΕ, ξανά, δημόσια, ευθαρσώς και ξεκάθαρα, δηλώσει την αντίθεσή του στις εκκολαπτόμενες πολιτικές του ΟΑΥ σε σχέση με το capacity planning».

«Τέτοιες πολιτικές παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, σκοτώνουν τον ανταγωνισμό, παραπέμπουν σε κλειστά επαγγέλματα και δημιουργούν τεχνητές ‘ανωμαλίες’ στην αγορά για εξυπηρέτηση κάποιων», προσθέτει.

«Δεν είναι δυνατόν, εν έτη 2024 και δεδομένου ότι το ΓεΣΥ έγινε με σύνθημα ότι θα είναι ‘’αλληλέγγυο και ανταποδοτικό’’ σύστημα υγείας, εμείς οι υπέρμαχοι του ελεύθερου επιχειρείν να ολιγωρήσουμε σε αυτό το θέμα», επισημαίνει.

Στην επιστολή του, ο κ. Αγκαστινιώτης επισυνάπτει και επιστολή που απέστειλε στις 26 Οκτωβρίου 2023 στον πρόεδρο του ΟΑΥ, Σταύρο Μιχαήλ, η οποία, όπως τονίζει, αγνοήθηκε πλήρως από τον ΟΑΥ.

Υπενθυμίζεται πως, στην επιστολή του προς τον κ. Μιχαήλ, ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφραζε την αντίθεση του ΚΕΒΕ στις προσπάθειες του ΟΑΥ να αποκλείσει οποιοδήποτε πάροχο υγείας να ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Δειτε Επισης

Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
Η διαχείριση στόλου στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics
Μαθητικός Διαγωνισμός Τέχνης: Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025