Από «ανιαροί» λογιστές, πάροχοι κορυφαίας συμβουλευτικής υποστήριξης-Η αλλαγή ρόλου, ταυτότητας και κατεύθυνσης
Δόνα Καπαρτή 11:59 - 21 Μαΐου 2024
Σε ένα συναρπαστικό σταυροδρόμι βρίσκεται το επάγγελμα του λογιστή που πλέον αλλάζει ρόλο και… ιδιότητα.
Οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν λογιστές που μπορούν να πλοηγηθούν στα σύνθετα οικονομικά τοπία και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους.
Αναζητούν συμβούλους που να μπορούν να τους παρέχουν την καθοδήγηση όταν εδραιώνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και να τους προετοιμάσουν το έδαφος.
Για να γίνει εφικτό, η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από μέσα. Ποτέ άλλοτε η ανάγκη για μετασχηματισμό δεν ήταν τόσο εμφανής σε τόσα πολλά διαφορετικά επίπεδα: Από την εκπαίδευση των ανθρώπων στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την είσοδο σε νέες αγορές, και την εφαρμογή ESG κριτηρίων ο τομέας βιώνει μια εξελικτική πορεία.
Τις σημαντικές παραμέτρους που καθορίζουν το μέλλον της λογιστικής και τις προεκτάσεις τις με βάση τις πιο πάνω δραματικές εξελίξεις ανέδειξε συζήτηση, στο 9ο Cyprus Professional Services Conference, που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.
Γνωστοί CEO του κλάδου, συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και εξέφρασαν θέσεις και εκτιμήσεις για ένα τοπίο που διαρκώς μεταβάλλεται.
Στο πάνελ συναντήθηκαν οι Πιερής Μάρκου CEO της Deloitte Cyprus, Φίλιππος Σώσειλος, CEO και Chairman της PwC Cyprus, Γιώργος Θεμιστοκλέους, Managing Partner & CEO, RSM Cyprus και Χρίστος Βασιλείου, Managing Director της KPMG Cyprus.
Ο κ. Μάρκου έκανε την αρχή της ενδιαφέρουσας συζήτησης τονίζοντας την ανάγκη όπως οι οργανισμοί επαγγελματικών υπηρεσιών αυξήσουν τις δυνατότητες τους, κάτι που είναι εφικτό μέσα από στρατηγικές όπως η εκπαίδευση των ανθρώπων τους και η επένδυση στην τεχνολογία.
«Ίσως δεν πρέπει να μας λένε λογιστές, πλέον, αλλά συμβούλους, αφού αυτό που κάνουμε είναι να δίνουμε στον πελάτη προστιθέμενη αξία», σχολίασε, καταγράφοντας έτσι την εξελισσόμενη πορεία του επαγγέλματος.
Ο κ. Σώσειλος πήρε τη σκυτάλη για να συμφωνήσει με την πιο πάνω νέα ιδιότητα λέγοντας τα εξής:
“Έχουμε περάσει από τον ορισμό του λογιστή και πλέον μας θεωρούν (σ.σ οι πελάτες) ως συμβούλους)».
Γεγονός που οφείλεται κατά τον ίδιο στη μεγάλη ανάγκη για των οργανισμών να έχουν αξιόλογους σύμβουλους και δεδομένα (data), ώστε να παρέχουν αξιοπιστία κατά την παροχή συμβουλών.
Κατά τον CEO και Chairman, ο ρυθμός των αλλαγών επιταχύνεται και ως εκ τούτου «η ικανότητά μας να αναπροσαρμοζόμαστε χρειάζεται επίσης να επιταχυνθεί».
Ο κ. Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι εξίσου σημαντικό είναι το να γνωρίζουν οι οργανισμοί του κλάδου «τι χρειάζονται οι πελάτες και η αγορά από εμάς σήμερα».
Ακολούθως, πρόσθεσε: «Στο παρελθόν λειτουργούσαμε ως λογιστές για να αναλύουμε τις τάσεις κ.λπ., αλλά αυτή τη στιγμή η αγορά χρειάζεται να είμαστε εκεί ως έμπιστοι σύμβουλοι, για να τους παρέχουμε την πείρα και τις γνώσεις μας, να τους καθοδηγούμε και να τους υποστηρίζουμε στα επόμενα βήματά τους στην άλλη άκρη της γης».
Ο κ. Βασιλείου συμφώνησε ότι τα λογιστικά γραφεία έχουν πιο συμβουλευτικό ρόλο, αν και το audit είναι μια υπηρεσία που εξακολουθούν να προσφέρουν. «Είναι οι υπόλοιπες υπηρεσίες που αυξάνονται, λόγω της αλλαγής μοντέλου της Κύπρου».
Έκανε λόγο για μια τέλεια ευκαιρία «να προσφέρουμε βιώσιμες υπηρεσίες όπως ESG, ψηφιακό μετασχηματισμό, ακόμη και της αντιμετώπισης της εξάντλησης των πελατών από τις διαρκείς αλλαγές στον τομέα. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται επενδύσεις στην εκπαίδευση του προσωπικού, συμπλήρωσε.
Οι πανελίστες, αφού σχολίασαν πως ενώ παλαιότερα θεωρούνταν οι επαγγελματίες του χώρου ως ανιαροί λογιστές και ότι πλέον ασκούν συμβουλευτικά καθήκοντα, εστίασαν στην επιρροή της τεχνολογίας.
Επ’ αυτού, συμφώνησαν πως το ΑΙ είναι βασική παράμετρος και πως με την έξυπνη χρήση του μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει και να εξελίξει τον τομέα, αλλά και να τον αναδιαμορφώσει.
Ο Χάρης Πίστος, Director of International Banking της Τράπεζας Κύπρου και προεδρεύων του Συνεδρίου, συντόνισε τη συζήτηση.