Ο Πανίκος Νικολάου για φορολόγηση υπερκερδών-«Political risk, θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας»

Το καμπανάκι του κινδύνου για το πλήγμα που θα επιφέρει στην οικονομία ευρύτερα, καθώς και στην φήμη της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, έκρουσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, αναφορικά με την συζήτηση που γίνεται για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης τύπου για παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το πρώτο τρίμηνο, και κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του ΑΚΕΛ να καταθέσει πρόταση νόμου για φορολόγηση των υπερκερδών, ο κ. Νικολάου προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει την αξιοπιστία της χώρας μας.

«Εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων και κινδύνου φήμης, εάν προχωρήσει αυτή η πρόταση θα μπούμε στην κατηγορία των κρατών με πολιτικούς κινδύνους. Είτε η Κυβέρνηση το υιοθετήσει είτε όχι, αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα. Είναι political risk, το οποίο θα επικρέμμεται πάνω από την χώρα και πρέπει να το αποφύγουμε», τόνισε.

Παράλληλα, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου υπέδειξε πως «δεν μπορείς να λες ότι θες να προσελκύσεις επενδύσεις και από μόνος σου να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού και να φορολογείς ξένους επενδυτές».

«Θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της Κύπρου και θα μας μείνει, χωρίς, μάλιστα, λόγο», επεσήμανε.

«Η οικονομία της χώρας τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό της Ευρώπης, τα πλεονάσματά μας είναι υψηλά. Υπάρχει λόγος να δίνουμε 50 εκατομμύρια ευρώ, όπως τα υπολογίζουν, τον χρόνο και να πλήξουμε την αξιοπιστία της χώρας για πάντα; Υπάρχει σοβαρός οικονομικός λόγος;», διερωτήθηκε για να υπογραμμίσει: «Όχι, δεν υπάρχει».

Πέραν τούτων, πρόσθεσε, «οι τράπεζες είναι οι μόνες που πληρώνουν το τέλος επί των καταθέσεων από το 2012 και μετά και συγκεκριμένα 75 εκατομμύρια τον χρόνο. Άρα, οι επενδυτές-μέτοχοι των τραπεζών πληρώνουν ήδη, είτε είχαν κέρδη είτε δεν είχαν κέρδη οι τράπεζες».

«Να μην συγκρινόμαστε με άλλες χώρες»

Επίσης, συνέχισε, «το να συγκρινόμαστε με κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ιταλία όπου ο φόρος είναι λιγότερος από αυτόν που πληρώνουμε ήδη, ή η Ισπανία που δεν υπάρχει τέλος επί των καταθέσεων, δεν είναι σωστό. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε θέμα από μόνοι μας χωρίς λόγο. Αυτό είναι που με ενοχλεί εμένα προσωπικά».

«Προσπαθούμε να βάλουμε τη χώρα μας σε μία κατηγορία χωρών, οι οποίες αλλάζουν μόνες τους τους κανόνες του παιχνιδιού; Για ποιο λόγο; Πλήττουμε ανεπανόρθωτα την χώρα», προειδοποίησε ακόμη, ενώ αναφέρθηκε και σε πρόσφατες αναφορές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την φορολόγηση των τραπεζών.

Όπως είπε, «όταν ρώτησαν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Λονδίνο εάν σκέφτονται να φορολογήσουν τις τράπεζες, τους είπε ‘δεν μπορούμε να προσπαθούμε να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ερχόμαστε να φορολογούμε τους επενδυτές’».

«Δεν μπορεί την ώρα που φέρνουμε οίκους επικοινωνίας για να μας κάνουν branding και παράλληλα να συζητούμε στη Βουλή εάν θα φορολογήσουμε τις τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου.

«Γιατί είναι κακό να βγάζει κέρδη μία τράπεζα;»

Εξάλλου, σε σχόλιο πως ασκούνται κομματικές πιέσεις προς τους επόπτες και την εκτελεστική εξουσία αναφορικά με την μεγάλη κερδοφορία των τραπεζών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε πως, «δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, όπως είναι οι τράπεζες με ξένους επενδυτές, τους οποίους αυτή η χώρα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει, απαγορεύεται να έχουν κέρδη».

«Γιατί είναι κακό να βγάζει κέρδη μία τράπεζα; Μόνο οι τράπεζες βγάζουν κέρδη;», διερωτήθηκε για να τονίσει πως «έχει εταιρείες που έχουν πολύ καλύτερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων από τις τράπεζες. Με αυτές γιατί δεν ασχολείται κανείς;», διερωτήθηκε περαιτέρω.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι τράπεζες έχουν να κάνουν με πάρα πολύ κόσμο. Εμείς προσπαθούμε να βοηθούμε τους πελάτες μας. 96% των πελατών μας κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά, οι πλείστες εκ των οποίων είναι δωρεάν. Επίσης, είμαστε η μόνη τράπεζα που προσφέρει την δυνατότητα να έχεις δωρεάν λογαριασμό, χωρίς καμία χρέωση».

Ακόμη, συμπλήρωσε, «προσφέρουμε στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο μέχρι και για 25 χρόνια. Επιπρόσθετα, όλες οι υπηρεσίες σε συνταξιούχους (άτομα άνω των 65 ετών) προσφέρονται δωρεάν. Είμαστε, ακόμη, η μόνη τράπεζα που δεν επιβάλλει καμία χρέωση στα ΑΤΜ όταν κάνεις κατάθεση».

«Προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να συνεισφέρουμε κι από την πλευρά του CSR. Θεωρώ ότι είμαστε ένας οργανισμός που έχουμε αποδείξει ότι δεν μας πειράζει να συνεισφέρουμε για το ευρύτερο καλό και το κάνουμε», επεσήμανε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Νικολάου θέλησε να στείλει και το εξής μήνυμα: «Χωρίς να υπάρχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα, χωρίς να υπάρχουν υγιείς τράπεζες, οι οποίες να χρηματοδοτούν την οικονομία, και χωρίς να έχουμε ξένες επενδύσεις, δεν υπάρχει οικονομία».

«Το ότι η οικονομία πάει καλά, είναι γιατί και οι τράπεζες σιγά-σιγά ανέκαμψαν», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάσκεψη τύπου, η Τράπεζα Κύπρου μόνο πέρσι κατέβαλε συνολικά 144 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Δειτε Επισης

Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη
Έρχεται νέα έκδοση γραμματίων του κυπριακού δημοσίου, αποκτά μέρος της έκδοσης η Sophic
Hellenic Bank Partnership Stories: Οι λόγοι που επέλεξε την Ελληνική Τράπεζα η Splash Activities