Powered by

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. που δεν τρομάζουν τη Μόσχα και το «κρυφό χαρτί»

Στις 8 Μαΐου, οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκαν για να συζητήσουν επιλογές για το 14ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να εγκριθεί έως τον Ιούλιο.

Τα πιο αποτελεσματικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία και των περιορισμών στις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, οι νέες κυρώσεις μπορούν να περιοριστούν μόνο σε εύρος, εστιάζοντας στη βελτίωση των υφιστάμενων μέτρων ή στην επιβολή ήσσονος σημασίας.

Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θα είναι μια σημαντική δοκιμασία για την ενότητα του μπλοκ έναντι του Κρεμλίνου τη στιγμή που ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Ουγγαρία, εξυπηρετούνται από τη Μόσχα.

Θα δοκιμάσει επίσης τη δέσμευση της ΕΕ να παρεμποδίσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας - πιθανώς από μόνη της, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Το μέτωπο της ενέργειας

Στο μέτωπο της ενέργειας, το μπλοκ εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας.

Στα χαρτιά, η πλήρης απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών LNG θα ήταν σημαντική: η Ρωσία προμηθεύει το 16% των εισαγωγών LNG της ΕΕ, με την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο μεταξύ των βασικών αγοραστών.

Στην πράξη, ωστόσο, ο αντίκτυπος στα οικονομικά της Μόσχας θα ήταν περιορισμένος: στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, οι εξαγωγές LNG στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα των εσόδων της Ρωσίας από υδρογονάνθρακες.

Η έλλειψη συναίνεσης σχετικά με αυτό το ζήτημα θα οδηγήσει πιθανώς την ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στην ενότητα έναντι της αυστηρότητας των κυρώσεων.

Η απαγόρευση επανεξαγωγής ρωσικών αποστολών LNG μέσω Ευρώπης είναι η μόνη επιλογή που είναι πιθανό να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που θα έπληττε τα έσοδα της Μόσχας κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Περιορισμοί στη χρηματοδότηση ρωσικών έργων LNG είναι επίσης στο τραπέζι, αλλά είναι απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο – οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό στοχεύσει τα σχέδια της Ρωσίας για ανάπτυξη νέων ενεργειακών πεδίων και οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη συμμορφώνονται με τα αμερικανικά μέτρα.

Το ήλιο, ένα αέριο που χρησιμοποιείται στη στρατιωτική, την αεροδιαστημική και την κατασκευή ημιαγωγών, είναι ο δεύτερος τομέας που θα μπορούσε να στοχεύσει το 14ο πακέτο κυρώσεων.

Η απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή ρωσικού ηλίου είναι ενδιαφέρουσα: η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των εισαγωγών ηλίου του μπλοκ, υποδηλώνοντας ότι το μέτρο θα ήταν ως επί το πλείστον συμβολικό.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του μπλοκ για το ήλιο είναι υπολογισμένο: η Gazprom, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, κατασκευάζει νέα εργοστάσια ηλίου στη Σιβηρία.

Αυτές οι γραμμές παραγωγής θα υποστηρίξουν τα σχέδια της Μόσχας να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλίου έως το 2025.

Με τις κυρώσεις στο ρωσικό ήλιο, το μπλοκ θα παίξει το μακρύ παιχνίδι - κάνοντας ένα προληπτικό βήμα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική εξάρτηση από τις ρωσικές αποστολές.

Περιορισμός των επιχειρήσεων επιρροής της Ρωσίας

Άλλα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων της ΕΕ από τη Ρωσία. Τέτοιες κυρώσεις θα στοχεύουν ακροδεξιά κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή η Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας.

Δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούσε στην πράξη ένα τέτοιο μέτρο, αλλά υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κυρώσεις σε ΜΜΕ που συνδέονται με τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύουν έναν δίαυλο για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Μόσχας, θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν μέρος του 14ου πακέτου κυρώσεων.

Ωστόσο, είναι ασφαλές στοίχημα ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που έχουν επιβληθεί κυρώσεις θα αντικατασταθούν σύντομα από νέα. Οι κυρώσεις είναι συχνά ένα παιχνίδι διαμάχης, αλλά παραμένουν το καλύτερο εργαλείο για τον περιορισμό της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας.

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων