Powered by

H πορεία της οικονομίας και το μέλλον του επιχειρείν στο μικροσκόπιο επιχειρηματικών ηγετών

Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια, ποια τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων και πως το κράτος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη; Απαντήσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ του 14ου Nicosia Economic Congress στο πλαίσιο της οποίας επιχειρηματικοί ηγέτες εξέτασαν την πορεία της οικονομίας και το μέλλον του επιχειρείν.

Τις εκτιμήσεις τους μοιράστηκαν με το κοινό οι Χρίστος Β. Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Κύπρου, Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Κύπρου & Μάλτας, Νικόλας Κυριακίδης, Συνέταιρος στην Harris Kyriakides, Θράσος Τσαγγαρίδης, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος UW Group, Βίκυ Χριστοφίδου, AMLCO της ECOMMBX, Γιώργος Χρυσοχός, Executive Director της Cyfield.

Οι επιχειρηματίες παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, τα ζητήματα που βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα, όπως επίσης τους τρόπους αξιοποίησης των ευκαιριών που παρουσιάζονται προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Ο κ. Βασιλείου, μίλησε για το πώς η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου άλλαξε και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. «Παλαιότερα το μοντέλο ήταν βασισμένο σε υπεράκτιες εταιρείες. Σήμερα η διαφορά είναι τεράστια», διαπιστώνει, για να εξηγήσει: «Έχουμε φύγει από το πιο πάνω μοντέλο και ήρθαμε σε αυτό που ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, δημιουργείται πλέον στο νησί ένα οικοσύστημα πιο βιώσιμο κάτι που έχει οδηγήσει την KPMG στο να αναπτύξει εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούν γνώση και επένδυση.

Ο κ. Δρακουλαράκος μίλησε συμβολικά για ξύλινα τείχη όσο αφορά την Κύπρο και την οικονομία που με μια γρήγορα ανάγνωση περιλαμβάνει τουρισμό, τεχνολογία κ.α.

«Για μένα είναι οι άνθρωποι της. Αυτοί στους οποίους πρέπει να αξιοποιήσει κοιτώντας την μεγάλη εικόνα», σχολίασε, προσθέτοντας πως «χωρίς αυτούς θα μπαίνει σε ένα αέναο κύκλο εσωστρέφειας».

Πρότεινε τη συνέχιση σε επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης, και εκπαίδευση των ανθρώπων από τον ιδιωτικό τομέα, βασική προτεραιότητα της εταιρείας που διευθύνει.

Ο κ. Κυριακίδης συμφώνησε ότι η κυπριακή οικονομία έχει αλλάξει κατεύθυνση. Μια αλλαγή πορείας με σοβαρή προσπάθεια σε ένα πιο διαφανές πλαίσιο και που γεωγραφικά κοιτάζει αλλού. Σχετικά με το πρώτο, είπε πως μια χώρα που έχει κράτους δικαίου είναι λογικό να πηγαίνει και καλύτερα οικονομικά, και να φέρνει περισσότερες επενδύσεις.

«Έχουν γίνει αρκετά. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», είπε. Επιπλέον ο κ. Κυριακίδης είπε πως ειδικά για την πρωτοβάθμια δικαιοδοσία έχει προχωρήσει σε σχετικές εισηγήσεις προς την Πολιτεία.

Ο κ. Τσαγγαρίδης χαρακτήρισε σημαντικό πυλώνα της οικονομίας την κυπριακή ναυτιλία και ότι οι αλλαγές σημειώθηκαν επειδή υπήρξαν οι υποδομές, και πως, «έτσι, εδραιώθηκε η κυπριακή ναυτιλία» για να διαδραματίζει σήμερα σημαντικό ρόλο.

Τροφοδοτεί και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μας, επεσήμανε, κάνοντας αναφορά στην αύξηση ύψους 5,5% στο σύνολο των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στην κυπριακή σημαία. Η αναπτυξιακή μας πορεία είναι δεδομένη και χρειάζεται να την διαφυλάξουμε και να επενδύσουμε στην ανταγωνιστικότητα μας, τόνισε.

Η κ. Χριστοφίδου έκανε λόγο για αυξημένο κόστος συμμόρφωσης και κυρώσεις που μπαίνουν σε κυπριακές εταιρείες με αντίκτυπο στη φήμη της χώρας, για να εκφράσει τη χαρά της για τον διάλογο σχετικά με την ενιαία εποπτεία.

Αφού σχολίασε το αυξημένο κόστος από την κανονιστική συμμόρφωση, τα θέματα ξεπλύματος και κυβερνοασφάλειας, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη προέρχεται από την τεχνολογία, από αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, τη ψηφιακή μεταρρύθμιση και το εξειδικευμένο και μη ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Χρυσοχός εστίασε σε επιπρόσθετους παράγοντες της οικονομίας. Κατά την περσινή χρονιά «σπάσαμε κάθε ρεκόρ στα ακίνητα και το μεγαλύτερο προϋπολογισμό στις κατασκευές από το κράτος», είπε εκφράζοντας τη θέση ότι η αύξηση πληθυσμού σημαίνει περισσότερη παραγωγή. «

Ψάχνουν ακίνητα και επενδύουν», είπε. Αναφέρθηκε και στο μεγάλο απόθεμα καταθέσεων από τις τράπεζες που χρηματοδοτούν με χαμηλά καταθετικά επιτόκια και πως «προωθείται έτσι η αύξηση της κατανάλωσης».

Η κατασκευή περισσότερων αυτοκινητοδρόμων στη χώρα και σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης δείχνουν επίσης ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί, συμπλήρωσε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Κυριάκος Ιορδάνου, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Παρουσιάζουν: ECOMMBX, Hellenic Life, Παγκυπριακή Ασφαλιστική

Χορηγοί: Cyfield, Harris Kyriakides, KPMG, Philip Morris Cyprus, UW Group

Οργανωτές: Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, περιοδικό GOLD

Συντονιστής: IMH

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA Κύπρου, CBN, περιοδικό IN Business, Reporter, Super FM

Δειτε Επισης

Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές