Μάκης Κεραυνός: Δημιουργία συνθηκών που να διευκολύνουν κοινές επενδύσεις Κύπριων και ξένων επενδυτών

«Παρά τις προκλήσεις και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς, μέσω της συνεχούς εφαρμογής συνετούς και ορθολογικής οικονομικής πολιτικής που δεν θα υποτάσσεται σε καιροσκοπισμούς και πρόσκαιρες λαϊκίστικες προσεγγίσεις, αλλά μιας οικονομικής πολιτικής που θα παρέχει ασφάλεια στους Κύπριους πολίτες, στους Κύπριους επιχειρηματίες και στους ξένους επενδυτές», διεμήνυσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, αποτυπώνοντας έτσι την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, που θα θωρακίσει το μέλλον των επερχόμενων γενιών.

Στην ομιλία του που φιλοξένησε το φετινό Nicosia Economic Congress, ο Υπουργός μίλησε για τις τεκτονικές αλλαγές που θα επηρεάσουν την Κύπρο, ιδιαίτερα και λόγω της ιστορικά εδραιωμένης σημαντικής γεωγραφικής στρατηγικής της θέσης.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις διεθνώς, με συνεπακόλουθα τις πληθωριστικές πιέσεις, την άνοδο των επιτοκίων, τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, εξήγησε.

Κατά την 14η χρονιά διεξαγωγής του θεσμού, ο Υπουργός είπε πως ως μικρή και ανοικτή οικονομία, οι επιπτώσεις αυτές επηρέασαν άμεσα και τη δική μας οικονομία και κοινωνία.

«Η Κυβέρνηση μας, αντέδρασε άμεσα στις όποιες προκλήσεις και απειλές και μέσα από την εφαρμογή μιας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής, με γνώμονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέσα από μια σειρά μέτρων και χειρισμών, κράτησε ανθεκτική την οικονομία μας, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και με τιθάσευση του πληθωρισμού» υποστήριξε.

Αφού αναφέρθηκε στις θετικές οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου, ο κ. Κεραυνός στάθηκε ακολούθως στον τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι αυτός βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση εδώ και μια δεκαετία με ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες.

Η άνοδος των επιτοκίων έχει ενισχύσει την κερδοφορία και την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, παρόλο που το ύψος των επιτοκίων δημιουργεί προκλήσεις για την πραγματική οικονομία, σχολιασε.

Ακολούθως είπε πως «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά στους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών, περίπου στο 8% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ποσοστό». Ωστόσο, παραδέχτκηκε ότι παραμένει το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην πραγματική οικονομία διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας και ειδικά των επιχειρήσεων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, με γρήγορους και τολμηρούς χειρισμούς, η κυβέρνηση κατόρθωσε να περάσει νομοσχέδια και άλλες ρυθμίσεις, που να διασφαλίζουν ένα σταθερό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και σημαντικά βελτιωμένο, είπε.

Κατά τον Υπουργό, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα προωθεί μια βιώσιμη πορεία και όχι ευκαιριακή, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζει την οικονομία.

Ακόμη ένα στοίχημα είναι σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, να διατηρήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και αυτή είναι η δεδηλωμένη πρόθεση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. «Επομένως είναι καθοριστικής σημασίας ο εμπλουτισμός του οικονομικού μας μοντέλου», δήλωσε.

Σχετικά με αυτόν, αναφέρει: «Ο εμπλουτισμός του οικονομικού μας μοντέλου, πρέπει να διέπεται από μια ισόρροπη οικονομική αναπτυξιακή πολιτική, πρέπει η ανάπτυξη να προέρχεται και από νέους παραγωγικούς τομείς αλλά πρέπει να επαναφέρουμε την προσοχή μας και σε παραδοσιακούς τομείς, όπως ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία και η κτηνοτροφία, με εστίαση στη δημιουργία συνεργειών, σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα.

Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας το επόμενο διάστημα, στο σχεδιασμό και στη δημιουργία συνθηκών που να διευκολύνουν κοινές επενδύσεις Κυπρίων και ξένων επενδυτών, σε επενδύσεις όμως που να δημιουργούν υποδομές, νέες παραγωγικές μονάδες και αμειπτικές θέσεις απασχόλησης, ενθαρρύνοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό».

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας με τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, το Λιανικό Εμπόριο και οι Επαγγελματικές Υπηρεσίες για να διασφαλιστεί περαιτέρω η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους, διαπύστωσε.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να επιλεγούν οι νέοι τομείς στη βάση συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού, οι οποίοι θα πρέπει να αναπτυχθούν μέσω επενδύσεων τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου Τομέα.

«Ήδη», είπε, «η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στοχευμένα μέτρα, για ανάδειξη της Κύπρου ως βάσης για διεθνείς εταιρείες με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και ως προορισμού με σημαντικές ευκαιρίες επένδυσης σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υγεία και η εκπαίδευση».

Επιπρόσθετα, η νέα στρατηγική που τέθηκε σε εφαρμογή για προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντου, στόχο έχει την αύξηση της ταχύτητας αδειοδότησης και δραστηριοποίησης μέσω της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών, την ευκολία προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού, μέσω νέας πολιτικής για απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών.

Η νέα αυτή στρατηγική έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με σημαντικό αριθμό εταιρειών να έχουν δημιουργήσει τη βάση τους στην Κύπρο, δηλαδή έχουν πραγματική υπόσταση και συνεισφέρουν στην οικονομία, κατά τον Υπουργό.

Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά με μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και επίλυση διαφόρων θεμάτων που αφορούν την ομαλή λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Προτεραιότητα επίσης αποτελεί και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, με στόχο την ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της. Επίσης, ως Κυβέρνηση προχωρούμε στην υλοποίηση μιας φορολογικής μεταρρύθμισης μετά από 20 χρόνια για να εφαρμόσουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα εκτιμά ο Υπουργός, θα είναι ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προτύπων και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Τόνισε τη μέγιστη ανάγκη, με τη συμβολή όλων, για αποκατάσταση του τρωθέντος ονόματος της Κύπρου ως ένα επιχειρηματικό Κέντρο. Αναγκαία και απαραίτητη πολιτική θωράκισης της οικονομίας αποτελεί η ρύθμιση της εποπτείας στη βάση και του διαμορφούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλαισίου, δήλωσε ο κ. Κεραυνός.

Νωρίτερα, μίλησε για τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και στην εξασφάλιση φθηνής ενέργειας, οι οποίες βέβαια απαιτούν και σημαντικό όγκο επενδύσεων. Πρόκληση αποτελούν επίσης οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, ως προς την επάρκεια του εργατικού δυναμικού, συμπλήρωσε.

Παρουσιάζουν: ECOMMBX, Hellenic Life, Παγκυπριακή Ασφαλιστική

Χορηγοί: Cyfield, Harris Kyriakides, KPMG, Philip Morris Cyprus, UW Group

Οργανωτές: Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, περιοδικό GOLD

Συντονιστής: IMH

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA Κύπρου, CBN, περιοδικό IN Business, Reporter, Super FM

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας