Ν. Χριστοδουλίδης: Βελτίωση πρόσβασης των επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση-Τι συζήτησε με τον νέο Διοικητή

Η Κύπρος αποτελεί έναν πόλο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο τόνισε μέσα από την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, που τίμησε με την παρουσία του το 14ο Nicosia Economic Congress.

Ο Πρόεδρος βρέθηκε ενώπιον του κοινού της διοργάνωσης παραθέτοντας ομιλία με τίτλο «Η Κύπρος ως πόλος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» μέσω της οποίας παρουσίασε, ανάμεσα σε άλλα, τις διεθνείς πρωτοβουλίες που ενισχύουν την χώρα και που την κάνουν έναν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Στα σημεία που εμβάθυνε κατά τον χαιρετισμό του, ήταν και οι υφιστάμενες και μελλοντικές περιφερειακές συνεργασίες, ώστε «να πάρουμε τη χώρα μας ακόμα πιο μπροστά», όπως είπε.

Για να επιτευχθεί ο στόχος ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της οικονομίας η κυβέρνηση είπε ο Πρόεδρος, εστιάζεται στη διατήρηση και εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου με τα γειτονικά κράτη, κάτι που αποτελεί «κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής και είναι κάτι που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια επενδύοντας σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στις χώρες της Μέσης Ανατολής».

«Έχουμε όλα τα εχέγγυα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με μια εξωστρεφή και πολυθεματική πολιτική με πολλαπλά οφέλη τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», διεμήνυσε στη συνέχεια. Τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που προάγει σε πράξεις και που έχει ουσία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «προωθούμε στην πράξη συνέργειες και συνεργασίες της πελώριας δυναμικής της περιοχής».

Κεντρικό ρόλο είχε και έχει ο τομέας της ενέργειας κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος δήλωσε ότι σε εξέλιξη είναι συζητήσεις με ενεργειακούς κολοσσούς. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις», είπε σε ό,τι αφορά συνέργειες στην περιοχή στα ενεργειακά.

Μίλησε και για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», λέγοντας ότι η Κύπρος το κατάφερε με την στήριξη εταίρων. Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της προσπάθειας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπληρωματικά των άλλων, διευκρίνισε.

Είπε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, αναφέρομενος, παράλληλα, στη χθεσινή υπουργική σύσκεψη με ΗΑΕ για ετοιμότητα, σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας.

Η σημασία και ο ρόλος της Κύπρου αναδεικνύεται μέσα από την πιο πάνω πρωτοβουλία, σχολίασε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Οι πιο πάνω πρωτοβουλίες βοηθούν και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, συμπλήρωσε.

Η ενιαία εποπτική αρχή πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο 2024, είπε εμφαντικά λίγο αργότερα καταγράφοντας σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν.

Ακόμη, κατά τον χαιρετισμό του είπε πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη βελτίωση πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις κάτι το οποίο συζήτησε με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλο Πατσαλίδη και πως σύντομα θα «δώσουμε σχέδιο δράσης για σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης».

Έχουμε πλάνο και έχουμε δράσεις, κατέληξε αφού νωρίτερα περιέγραψε το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Παρουσιάζουν: ECOMMBX, Hellenic Life, Παγκυπριακή Ασφαλιστική

Χορηγοί: Cyfield, Harris Kyriakides, KPMG, Philip Morris Cyprus, UW Group

Οργανωτές: Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, περιοδικό GOLD

Συντονιστής: IMH

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: ALPHA Κύπρου, CBN, περιοδικό IN Business, Reporter, Super FM

Δειτε Επισης

Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία