Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε κατασκευές και λιανεμπόριο-Τι εισηγούνται Χρυσοχός και Θεοδότου

Πιο έντονο από ποτέ, εν μέσω μάλιστα έναρξης της τουριστικής περιόδου, αποδεικνύεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο αποτελεί ομολογουμένως τον υπ' αριθμό έναν βραχνά για τις επιχειρήσεις.

Επιχειρηματίες από καίριους κλάδους της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο, οι κατασκευές και η ανάπτυξη γης εκφράζουν την απόγνωσή τους για την έλλειψη εργατικού δυναμικού, καλώντας σε άμεση επίλυση του προβλήματος που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και παράλληλα εμποδίζει ή καθυστερεί πλάνα επέκτασης και ανάπτυξης.

Μεταξύ των εισηγήσεων είναι η έμπρακτη διευκόλυνση της στελέχωσης της αγοράς με εργαζόμενους από τρίτες χώρες και η αποτελεσματική αξιοποίηση σε θέσεις εργασίας των φοιτητών υπηκόων τρίτων χωρών που σπουδάζουν στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη, 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων για το φλέγον ζήτημα της απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες.

Στη νέα συνάντηση αναμένεται να υπάρξει, μεταξύ άλλων, τοποθέτηση των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφορικά με το non paper που δόθηκε από τον Γιάννη Παναγιώτου, στο οποίο γίνεται αναφορά τόσο στην αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μέσα από τη συμβουλευτική τριμερή τεχνική επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών όσο και στην αναγκαία βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων.

Ωστόσο, παρά τις συνεχόμενες διαβουλεύσεις και την καλή πρόθεση για επίλυση του προβλήματος, εντούτοις, τουλάχιστον για την ώρα, δεν ικανοποιείται το βασικό αίτημα των επιχειρήσεων, δηλαδή η επιτάχυνση ή απλοποίηση της χρονοβόρας και δαιδαλώδους διαδικασίας.

Γ. Χρυσοχός: Επίσπευση διαδικασιών απασχόλησης ξένου προσωπικού

Την ανακατανομή του προσωπικού για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας εισηγήθηκε ο executive director της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός.

Στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου και Έκθεσης Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι 4.000-6.000 που είναι οι συνολικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, με βάση το Υπουργείο Εργασίας, δεν φαίνεται να αρκούν ούτε για την κατασκευαστική βιομηχανία.

Εξηγώντας ότι σήμερα χρειάζονται περί τους έξι μήνες για την έγκριση ξένων εργαζομένων, ο κ. Χρυσοχός πρότεινε, μεταξύ άλλων, την περεταίρω αξιοποίηση στην αγορά εργασίας φοιτητών που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και σπουδάζουν στην Κύπρο, την προσέγγιση χωρών, όπως η Αίγυπτος, για εισαγωγή εργατικού δυναμικού, καθώς και την επίσπευση του χρόνου εξέτασης και έγκρισης εισαγωγής ξένου προσωπικού.

Παράλληλα, ανάμεσα στις προτάσεις συγκαταλέγονται η χρήση της τεχνολογίας σε τομείς που μπορούν να αυτοματοποιηθούν, η ψηφιοποίηση στη δημόσια υπηρεσία και η απλούστευση διαδικασιών για πιο παραγωγική χρήση του επιστημονικού προσωπικού, ενώ θα πρέπει, όπως είπε, να δοθεί έμφαση στο re-skilling, δηλαδή εργατικό προσωπικό που βρίσκεται σε τομείς με μειωμένες θέσεις εργασίας, να έχει την ευκαιρία επανεκπαίδευσης μέσω κρατικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για εργοδότηση σε τομείς που το έχουν ανάγκη.

Γ. Θεοδότου: Το πιο σοβαρό και πιεστικό πρόβλημα για το λιανεμπόριο

Τις σοβαρές προκλήσεις των αυξημένων ενεργειακών εξόδων, των υψηλών επιτοκίων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, με τις οποίες βρίσκονται οι επιχειρήσεις, έθιξε ο CEO Υπεραγορών Αλφαμέγα, Γιώργου Θεοδότου.

Σε χαιρετισμό του στο Cyprus Grocery Retail Conference, επεσήμανε ότι η δυστοκία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για το λιανικό εμπόριο την τρέχουσα περίοδο.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα στο οποίο, όπως ανέφερε, η πολιτεία δεν έχει εγκύψει με αρκούντως ικανοποιητικό τρόπο, ώστε να δοθούν στις επιχειρήσεις επιπλέον άδειες για ξένο εργατικό δυναμικό.

«Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα, η παροχή αδειών, προκειμένου να στελεχωθούν με υπηκόους τρίτων χωρών οι κενές θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται από εγχώριο δυναμικό, είναι αναγκαία για να μην διαταραχθεί η τροφοδοσία και η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου», υπογράμμισε σχετικά.

Κάλεσε επίσης το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στη διευθέτηση αυτού του τόσο πιεστικού προβλήματος για τον τομέα του λιανεμπορίου.

Αγκάθι για τις επιχειρήσεις

Ως μείζον αγκάθι αναδείχθηκε και από τους συμμετέχοντες και ομιλητές στο Cyprus Grocery Retail Conference η έλλειψη εργατικού δυναμικού, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου να καλούν την πολιτεία σε άμεση επίλυση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο πάνελ που συμμετείχαν η Στεφανία Μιτσίδη, sales manager της Mitsides Public Company, ο Μιχάλης Πέτρου, εμπορικός διευθυντής της Α/φοι Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα Ltd, η Αριάνα Πετρίδου, financial controller της Laiko Cosmos Trading και ο Χρίστος Φωτιάδης, Strategic Development & Retail Operations της ipH, Iakovos Photiades Foodstuff Suppliers Ltd, τονίστηκε ότι η έλλειψη εργατικού προσωπικού αποτελεί καίριο ζήτημα για τον τομέα.

Αναφερόμενη στην έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού, η Αριάνα Πετρίδου επεσήμανε την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες, όπως και οδηγών.

Με την σειρά του ο Χρίστος Φωτιάδης, μιλώντας για τις προκλήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου, υπογράμμισε ότι η εξεύρεση προσωπικού δυσκολεύει αφάνταστα τον τομέα, σημειώνοντας ότι απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και ευέλικτος οργανισμός για μπορεί να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει τις πιο πάνω προκλήσεις.

Στη σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει ο κλάδος αναφέρθηκε ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική Ltd και προεδρεύων του Συνεδρίου, Μάριος Αντωνίου.

Όπως είπε, η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη επανασχεδιασμού από πλευράς πολιτείας, σε ό,τι αφορά την απασχόληση.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο