Μπαράζ επαφών για προσωπικό από τρίτες χώρες, αλλά επείγονται οι επιχειρήσεις-Το non paper Παναγιώτου

Ένα μπαράζ διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων προκειμένου να υπάρξει σύντομα κατάληξη όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, εν μέσω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού που πονοκεφαλιάζουν τις επιχειρήσεις.

Στη νέα συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, 9 Απριλίου αναμένεται να υπάρξει, μεταξύ άλλων, τοποθέτηση των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφορικά με το non paper που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη από τον Γιάννη Παναγιώτου, στο οποίο γίνεται αναφορά τόσο στην αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μέσα από τη συμβουλευτική τριμερή τεχνική επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής των προβλεπόμενων διαδικασιών όσο και στην αναγκαία βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων.

Πολύπλοκη παραμένει η διαδικασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επερχόμενη συνάντηση θα είναι η πέμπτη στη σειρά, στην οποία στο επίκεντρο τίθεται το ζήτημα της απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες, την ώρα που επιδεινώνεται η κραυγή απόγνωσης από τους επιχειρηματίες για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, η οποία δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και αποτελεί την ίδια ώρα τροχοπέδη στα πλάνα επέκτασης και ανάπτυξης.

Αν και οι κοινωνικοί εταίροι φαίνεται να συμφωνούν με το συνοπτικό κείμενο, το οποίο βρίσκεται στα χέρια τους από την περασμένη Τετάρτη, εντούτοις, τουλάχιστον για την ώρα, δεν ικανοποιείται το βασικό αίτημα των επιχειρήσεων, δηλαδή η επιτάχυνση ή απλοποίηση της χρονοβόρας και δαιδαλώδους διαδικασίας.

Η συμβουλευτική επιτροπή και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το non paper που δόθηκε από πλευράς Γιάννη Παναγιώτου προνοεί, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ κοινωνικών εταίρων μέσω της συμβουλευτικής τριμερούς τεχνικής επιτροπής, η οποία θα ενημερώνεται και θα τοποθετείται συμβουλευτικά για τις ανάγκες στελέχωσης της αγοράς.

Ταυτόχρονα, ζητούμενο αποτελεί η βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσω του προσδιορισμού των αποδεκτών προτύπων και διευκολύνσεων στέγασης.

Ένα από τα θέματα που φαίνεται να έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η διαφοροποίηση του ποσοστού αποκοπής από τον καταβαλλόμενο στον ξένο εργάτη μισθό για την παροχή στέγασης, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα στέγασης.

Παράλληλα, προκρίνεται η αξιολόγηση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης στρατηγικής απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού με στόχο τη διαμόρφωση συμφωνημένου περιεχόμενου.

Αναγκαία η απασχόληση φοιτητών

Σημαντική παράμετρο αποτελεί επίσης η απασχόληση φοιτητών από τρίτες χώρες προκειμένου να καλυφθούν μέρος των αυξημένων αναγκών της αγοράς.

Το αρμόδιο Υπουργείο προκρίνει την περαιτέρω αξιοποίηση στην αγορά εργασίας των φοιτητών που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και σπουδάζουν στην Κύπρο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, επικαιροποιώντας το χρονικό ορόσημο της παρουσίας τους στη χώρα και διευρύνοντας τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να εργαστούν.

Ωστόσο, εκκρεμεί, για την ώρα, ο εκσυγχρονισμός του σχετικού διατάγματος, την ώρα που πλησιάζει η ολοκλήρωση της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Στο πλαίσιο της επερχόμενης συνάντησης Γιάννη Παναγιώτου και κοινωνικών εταίρων αναμένεται να γίνει αξιολόγηση των όρων εντολής της συμβουλευτικής τριμερούς τεχνικής επιτροπής, ενώ τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα αξιολογήσουν τη συμφωνία και θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις μετά τη συνάντηση της Τρίτης.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο