Ένας πολύπειρος τραπεζίτης στα ηνία της ΚΤΚ-Το βαρύ βιογραφικό του Χριστόδουλου Πατσαλίδη

Ο Δρ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης είναι ο εκλεκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για την θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου(ΚΤΚ), με την απόφαση για τον διορισμό του να ανακοινώνεται επίσημα σήμερα, δίνοντας τέλος στη σεναριολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα και κλείνοντας έτσι μια σημαντική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου.

Ο Δρ. Πατσαλίδης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Ηρόδοτου, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα Διοικητή της ΚΤΚ στις 11 Απριλίου 2019, συμπληρώνοντας μια κατά γενική ομολογία καθ’ όλα πετυχημένη πενταετή θητεία στα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας. Με τον διορισμό του, ο Δρ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης γίνεται ο ένατος στη σειρά Διοικητής της ΚΤΚ.

Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου διαθέτει πλούσια εμπειρία και είναι άριστος γνώστης του χρηματοπιστωτικού και ευρύτερου οικονομικού γίγνεσθαι, έχοντας μάλιστα στο παρελθόν εργαστεί για μια επταετία, από το 1989 έως το 1996, στην ΚΤΚ και συγκεκριμένα στη Διαχείριση Εξωτερικού Δημόσιου Χρέους και Συναλλαγματικών Αποθεμάτων, ενώ διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PHD) στα οικονομικά από το London School of Economics, στο παλμαρέ του εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η πολυετής πετυχημένη παρουσία του στην Τράπεζα Κύπρου, την οποία υπηρέτησε και ως πρώτος αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος.

Συγκεκριμένα, ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης εντάχθηκε στην Τράπεζα Κύπρου το 1996, όπου κατείχε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων, στη Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων, στο Τμήμα Διαχείρισης Συναλλάγματος και Διαθεσίμων και στην Ιδιωτική Τραπεζική.

Υπό την ιδιότητα του ως Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, ο κ. Πατσαλίδης ήταν υπεύθυνος για τους τομείς των Χρηματοοικονομικών, Διαχείρισης Συναλλάγματος και Διαθεσίμων, Σχέσεων με Επενδυτές, Οικονομικών Ερευνών και Προμηθειών.

Ο Δρ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης αποχώρησε από τη θέση του πρώτου αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου και από μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Τράπεζας Κύπρου την 31η Οκτωβρίου 2020.

Ακολούθως παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό στους τομείς των τραπεζικών και ασφαλιστικών εργασιών, της διαχείρισης κεφαλαίων, και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2023, και δη κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Πατσαλίδης ήταν επικεφαλής του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη για τα θέματα της οικονομίας.

Το όνομά του βρέθηκε και «έπαιξε» ψηλά στην λίστα για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, ενώ στα τέλη Μαρτίου του 2023 διορίστηκε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα οικονομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του αμισθί.

Η τελετή διορισμού του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί στο Προεδρικό, όπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Όπως έχει προαναφερθεί, με τον διορισμό του από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης γίνεται ο ένατος στη σειρά Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, έπειτα από τους:

  • Κωνσταντίνο Ηροδότου(Απρίλιος 2019-Απρίλιος 2024)
  • Χρυστάλλα Γιωρκάτζη (Απρίλιος 2014-Απρίλιος 2019)
  • Πανίκο Ο. Δημητριάδης (Μάιος 2012 - Απρίλιος 2014)
  • Αθανάσιο Ορφανίδη (Μάιος 2007 – Μάιος 2012)
  • Χριστόδουλος Χριστοδούλου (Μάιος 2002 - Απρίλιος 2007)
  • Αυξέντη Αυξεντίου (Μάιος 1982 - Απρίλιος 2002)
  • Χριστάκη Στεφανή (Οκτώβριος 1965-Απρίλιος 1982)
  • Χάρη Γαβριηλίδη (Ιούλιος 1963-Οκτώβριος 1965)

Δειτε Επισης

Πλεονάζουσα ρευστότητα και σημαντικές αποπληρωμές TLTROs από τις κυπριακές τράπεζες
Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ
PrivilEDGE club: Η ομάδα που αλλάζει το τοπίο στην προσωπική ιδιωτική τραπεζική
Προειδοποίηση Γέλεν: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη Ρωσία αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο
Ελληνικές τράπεζες: Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. το κόστος κινδύνου
CFA Society Cyprus: Η βαρύτητα της χρηματοοικονομικής πρόβλεψης στη διαδικασία των επενδύσεων
Μετά τη Demetra και η ΕΤΥΚ στο Διοικητικό Δικαστήριο για την εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank
Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο τα παράπονα στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου το 2023
Οριακή άνοδος στα κόκκινα δάνεια τον Ιανουάριο λόγω εταιρικών ΜΕΧ
Eurobank Κύπρου: Digital Transformation Award για την υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της