Ο Δρ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης ο εκλεκτός Χριστοδουλίδη και νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Ο μέχρι πρότινος ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για θέματα οικονομίας Δρ. Χριστόδουλος Πατσαλίδης είναι ο εκλεκτός για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου(ΚΤΚ), με τον διορισμό του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ανακοινώνεται επίσημα σήμερα.

Ο κ. Πατσαλίδης, με ένα βαρύ βιογραφικό και πλούσια εμπειρία στα χρηματοοικονομικά δρώμενα του τόπου, διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Ηροδότου και γίνεται ο ένατος στη σειρά Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Με τον διορισμό του Χριστόδουλου Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου, καθότι δίνεται τέλος σε μια παρατεμένη σεναριολογία που αναπτύχθηκε εδώ και καιρό ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας του Κωνσταντίνου Ηροδότου στις 10 Απριλίου(σ.σ. είχε αναλάβει καθήκοντα στις 11 Απριλίου 2019).

Επισημαίνεται συναφώς ότι τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες πολύ πιο έντονα, αφέθηκε και αφηνόταν να διαρρεύσει από διάφορους κύκλους η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διορισμό νέου Διοικητή, προς αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Ηροδότου, με το όνομα του Χριστόδουλου Πατσαλίδη να ήταν εκείνο που πρόβαλλε ως η επιλογή στην οποία είχε προ πολλού καταλήξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι εντός της συγκυβέρνησης υπήρχαν οι φωνές εκείνες που προέκριναν την ανανέωση της εντολής προς τον κ. Ηροδότου, ώστε να συνεχίσει στα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας δεδομένου του κατά γενική ομολογία επιτυχημένου έργου που επιτέλεσε κατά την τελευταία πενταετία.

Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Πατσαλίδης, ο οποίος διετέλεσε-μεταξύ άλλων- πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, θεωρείται και είναι πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη, έχοντας βρέθει ενεργά στο πλευρό του κατά την προεκλογική περίοδο ως επικεφαλής του επιτελείου του για τα θέματα της οικονομίας και διοριζόμενος εν συνεχεία-μετά την εκλογή του-ως ειδικός του σύμβουλος για τα ζητήματα της οικονομίας. Θέση από την οποία παρείχε τις υπηρεσίες του αμισθί.

Όπως έχει προαναφερθει, με τον διορισμό νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

Ωστόσο, οι αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τελειώνουν εδώ, καθότι μέχρι το τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η θητεία των δύο εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της ΚΤΚ, Σταύρου Αγρότη και Μαρίας Ηρακλέους, θέσεις για τις οποίες θα πρέπει στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην πλήρωσή τους.

Διαβάστε πιο κάτω την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον διορισμό του Χριστόδουλου Πατσάλιδη στην θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ενασκώντας τις συνταγματικές εξουσίες του, αποφάσισε τον διορισμό του Δρος Χριστόδουλου Πατσαλίδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ο Δρ. Πατσαλίδης διορίστηκε τον Μάρτιο του 2023 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Ειδικός Σύμβουλος του σε θέματα οικονομίας.

Με ευρύτατη πείρα σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον τραπεζικό τομέα, εργάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και συνέχισε την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κατά την περίοδο 2018-2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Τον Οκτώβριο του 2020 αποχώρησε από τον ιδιωτικό τομέα. Ακολούθως παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό στους τομείς των τραπεζικών και ασφαλιστικών εργασιών, της διαχείρισης κεφαλαίων, και της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

Είναι οικονομολόγος και κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου (PhD Economics) από το London School of Economics, University of London (1989).

Ο Δρ. Πατσαλίδης διορίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα από τις 11 Απριλίου διαδεχόμενος τον σημερινό Διοικητή κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ηροδότου για τη συνεργασία τους.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζει, επίσης, προς τον κ. Ηροδότου, για τις υπηρεσίες που προσέφερε σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας.

*Η τελετή διορισμού του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το πρωί στο Προεδρικό, όπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Δειτε Επισης

CFA Society Cyprus: Η βαρύτητα της χρηματοοικονομικής πρόβλεψης στη διαδικασία των επενδύσεων
Μετά τη Demetra και η ΕΤΥΚ στο Διοικητικό Δικαστήριο για την εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank
Οριακή άνοδος στα κόκκινα δάνεια τον Ιανουάριο λόγω εταιρικών ΜΕΧ
Eurobank Κύπρου: Digital Transformation Award για την υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της
Τα ποσά που κατέβαλε στις θυγατρικές της Logicom το πρώτο τρίμηνο η Ελληνική
Αντώνης Ρούβας: Ορόσημο η συμφωνία για την CNP-Προτεραιότητα η περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ
Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη ύψους πέραν των €93 εκατ. την πρώτη τριμηνία-Αύξηση των μη επιτοκιακών εσόδων
Βιλερουά: Σε τροχιά μείωσης επιτοκίων η ΕΚΤ τον Ιούνιο
Γιώργος Σαββίδης: Δικαίωση για την Κύπρο, καμιά ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κούρεμα
Νομικό χαστούκι σε καταθέτες και κατόχους αξιογράφων-Καλούνται να καταβάλουν περίπου 6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στην Κ.Δ.