Μεγάλοι παίκτες του λιανικού εμπορίου σκιαγραφούν την εικόνα του τομέα... Οι τάσεις και οι προκλήσεις

Με θέμα τις τάσεις, την ατζέντα των επιχειρήσεων, τις προοπτικές και τα προβλήματα, βασικοί παίκτες του λιανικού εμπορίου στην Κύπρο συζήτησαν στη Λευκωσία το πώς η αύξηση του πληθωρισμού, η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και η πράσινη μετάβαση επηρεάζουν τον τομέα.

Την ίδια ώρα, ως μείζον αγκάθι αναδείχθηκε η έλλειψη εργατικού δυναμικού, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να καλούν την πολιτεία σε επίλυση του προβλήματος.

Τα μεγάλα αυτά θέματα που είναι υψηλά στην ατζέντα αναλύθηκαν στο πλαίσιο του Cyprus Grocery Retail Conference, σε πάνελ όπου συμμετέχοντες ήταν η Στεφανία Μιτσίδη, Sales Manager της Mitsides Public Company, Μιχάλης Πέτρου, Εμπορικός Διευθυντής της Α/φοι Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα Ltd, Αριάνα Πετρίδου, Financial Controller της Laiko Cosmos Trading και Χρίστος Φωτιάδης, Strategic Development & Retail Operations της ipH, Iakovos Photiades Foodstuff Suppliers Ltd.

Η κ. Μιτσίδη σχολίασε αρχικά το γεγονός ότι ο καταναλωτής άλλαξε τις συνήθειες του και πως έχει γίνει πιο απαιτητικό, κάτι που υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να επαναπροσαρμοστούν.

Στις προκλήσεις βρίσκεται και η διαχείριση της αύξησης των λειτουργικών εξόδων και η διατήρηση ποιότητας των προϊόντων και εξυπηρέτησης, καθώς και η διατήρηση του μεριδίου αγοράς.

Οι όποιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία προμηθευτών και λιανέμπορων, είπε, για να υποδείξει περαιτέρω ότι παρατηρείται έλλειψη εύρεσης επαγγελματιών οδηγών.

Ο κ. Πέτρου χαρακτήρισε στη συνέχεια ρευστό το περιβάλλον και πως η νέα γενιά χρειάζεται να παρακολουθεί τις καταναλωτικές τάσεις και την τεχνολογική εξέλιξη.

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και την παγκόσμια πίεση από την αγορά», είπε, όπως και τον πληθωρισμό που επηρεάζει, σύμφωνα με τον ίδιο, τη σχέση λιανέμπορα και προμηθευτή.

Επιρροή καταγράφεται και από τις εξελίξεις του διεθνούς τομέα με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να επενδύει στην πράσινη και κυκλική οικονομία. Η έλλειψη εργατικού προσωπικού είναι επίσης από τα βασικά ζητήματα.

Η κ. Πετρίδου προσεγγίζοντας το θέμα από τη σκοπιά του προμηθευτή, τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η διατήρηση της ευελιξίας «σωστά και βιώσιμα», επικεντρώνοντας στις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και της έλλειψης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες είναι μεγάλη, όπως και οδηγών, σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, «πρέπει να βρούμε τρόπο να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί όπως και πράσινοι και βιώσιμοι». «Το μέλλον οδηγεί προς έναν online κόσμο», επισήμανε.

Ο κ. Φωτιάδης επίσης εστίασε στις προκλήσεις που επηρέασαν τον τομέα διεθνώς, αλλά και την πίεση για καλύτερες τιμές από τους πελάτες και τις αυξήσεις των τιμών.

Η εξεύρεση προσωπικού δυσκολεύει αφάνταστα τον τομέα, δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και ευέλικτος οργανισμός για μπορεί να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει τις πιο πάνω προκλήσεις.

Νέες συνεργασίες και εξαγορές εκτιμά ότι θα ανακοινωθούν στο μέλλον, ενώ, στην ατζέντα βρίσκεται και η βιωσιμότητα και η αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Tη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική Ltd, Μάριος Αντωνίου, ο οποίος με την ολοκλήρωση της συζήτησης και απευθυνόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών, προέβη στην εισήγηση όπως σε αιτητές ασύλου, κατά το μεταβατικό στάδιο, τους δοθεί μια μικρή παράταση ως τον Σεπτέμβριο, για το καλό της αγοράς.

To Συνέδριο παρουσίασαν οι Yπεραγορές Aλφαμέγα.

Δειτε Επισης

Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων