Προειδοποιεί το Υπ. Εσωτερικών για αιτητές ασύλου-Παράνομη η εργοδότηση πριν τους εννέα μήνες

Οι αιτητές ασύλου δεν έχουν δικαίωμα εργοδότησης σε κανέναν τομέα, προτού παρέλθουν εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου τους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αναφέρει ότι μετά την υποβολή αίτησης ασύλου, όλοι ανεξαιρέτως οι αιτητές ασύλου, είτε προέρχονται από ασφαλείς χώρες, όπως συγκεκριμένες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, είτε από μη ασφαλείς χώρες, όπως η Συρία, δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε κανέναν τομέα, προτού παρέλθουν εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου τους.

Υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του διαστήματος παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης από έναν σε εννέα μήνες έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και, ως εκ τούτου, πιθανή εργοδότηση οποιουδήποτε αιτητή ασύλου, περιλαμβανομένων και Σύρων αιτητών, πριν από αυτό το διάστημα είναι παράνομη.

Παράλληλα τονίζει ότι ενδεχόμενη εργοδότηση αιτητών ασύλου κατά παράβαση της πιο πάνω απόφασης, επισύρει διοικητικό πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης, ενώ, σύμφωνα με τον περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης νόμο, μπορεί να επιφέρει μόνιμη στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας στον εργοδότη.

Το ΥΠΕΣ υπενθυμίζει ότι το Σύστημα της Υπηρεσίας Ασύλου έχει διασυνδεθεί με το Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε οι δυνητικοί εργοδότες να γνωρίζουν, πριν την εργοδότηση, για το καθεστώς ασύλου των δυνητικών εργοδοτούμενων.

Παράλληλα, σε συνεργία με το Τμήμα Εργασίας, έχουν δοθεί οδηγίες για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες σε χώρους εργασίας.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες