Προειδοποιεί το Υπ. Εσωτερικών για αιτητές ασύλου-Παράνομη η εργοδότηση πριν τους εννέα μήνες

Οι αιτητές ασύλου δεν έχουν δικαίωμα εργοδότησης σε κανέναν τομέα, προτού παρέλθουν εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου τους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αναφέρει ότι μετά την υποβολή αίτησης ασύλου, όλοι ανεξαιρέτως οι αιτητές ασύλου, είτε προέρχονται από ασφαλείς χώρες, όπως συγκεκριμένες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, είτε από μη ασφαλείς χώρες, όπως η Συρία, δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία σε κανέναν τομέα, προτού παρέλθουν εννέα μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου τους.

Υπογραμμίζεται ότι η αύξηση του διαστήματος παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης από έναν σε εννέα μήνες έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο και, ως εκ τούτου, πιθανή εργοδότηση οποιουδήποτε αιτητή ασύλου, περιλαμβανομένων και Σύρων αιτητών, πριν από αυτό το διάστημα είναι παράνομη.

Παράλληλα τονίζει ότι ενδεχόμενη εργοδότηση αιτητών ασύλου κατά παράβαση της πιο πάνω απόφασης, επισύρει διοικητικό πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης, ενώ, σύμφωνα με τον περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης νόμο, μπορεί να επιφέρει μόνιμη στέρηση του δικαιώματος απασχόλησης υπηκόου τρίτης χώρας στον εργοδότη.

Το ΥΠΕΣ υπενθυμίζει ότι το Σύστημα της Υπηρεσίας Ασύλου έχει διασυνδεθεί με το Σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε οι δυνητικοί εργοδότες να γνωρίζουν, πριν την εργοδότηση, για το καθεστώς ασύλου των δυνητικών εργοδοτούμενων.

Παράλληλα, σε συνεργία με το Τμήμα Εργασίας, έχουν δοθεί οδηγίες για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες σε χώρους εργασίας.

Δειτε Επισης

Προς επανατοποθέτηση οι διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ιαπωνίας
Μιχάλης Αντωνίου: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με Χριστοδουλίδη, θα καταθέσει εισηγήσεις η ΟΕΒ
Εβδομαδιαία άνοδος 1,59% στο ΧΑΚ
Μ. Παναγιώτου: Εκδήλωση στη Γαλλία για την κουμανδαρία τον Οκτώβριο
Στο «ΚΟΙΟΣ» η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για προώθηση της ηλεκτροκίνησης
Μέχρι 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για ευρωπαϊκά βραβεία προώθησης επιχειρηματικότητας
Γ. Παναγιώτου: Η ετοιμότητα του υπ. Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις και το πολιτικό μήνυμα της Κυβέρνησης
Αποδέχεται αλλά με όρια το πλαίσιο Παναγιώτου για την αγορά εργασίας η ΟΕΒ-Τι δηλώνει ο Μιχάλης Αντωνίου
Mελέτη για το ύψος του αφορολόγητου και αντισταθμιστικά αποκλειστικά για την πράσινη φορολογία
ΧΑΚ: Τέρμα στο ανοδικό σερί-Μικρές ζημιές την Πέμπτη