Powered by

Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street

Η εύρωστη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει στις μετοχές αρκετή στήριξη για να συνεχίσουν το ράλι ρεκόρ, ακόμη και αν εγκαταλειφθούν εντελώς τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος.

Αφού η καλύτερη εβδομάδα για τον δείκτη S&P 500 από τον Νοέμβριο ώθησε τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη ξανά προς τα επίπεδα ρεκόρ του Μαρτίου, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κλήση σχετικά με το αν η αδυναμία που παρατηρήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν μόνο μια αναλαμπή ή αν η καθυστερημένη χαλάρωση της πολιτικής θα τραβήξει την αγορά ξανά προς τα κάτω.

Η απάντηση, λένε ορισμένοι επενδυτές, βρίσκεται στο εγχειρίδιο της αγοράς της δεκαετίας του 1990, όταν οι μετοχές υπερτριπλασίασαν την αξία τους παρά τα χρόνια που τα επιτόκια κυμαίνονταν γύρω από τα σημερινά επίπεδα.

Τότε, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη παρείχε την δυνατότητα να ξεχωρίσουν οι μετοχές, και ενώ οι παγκόσμιες προοπτικές είναι πιο αβέβαιες αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή δυναμική για να ωθήσει τη χρηματιστηριακή αγορά προς τα εμπρός.

«Πρέπει να αξιολογήσετε γιατί θα μπορούσατε να βρεθείτε σε ένα σενάριο όπου θα υπάρξουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ζεχρίντ Οσμάνι, διαχειριστής κεφαλαίων της Martin Currie.

«Εάν σχετίζεται με μια οικονομία που είναι πιο υγιής από ό,τι αναμενόταν, αυτό θα μπορούσε να στηρίξει το ράλι στις αγορές μετοχών μετά τις τυπικές ασταθείς σπασμωδικές αντιδράσεις», πρόσθεσε.

Πριν από τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, οι μετοχές είχαν πάρει μια ανάσα καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου, αφού οι αρχικές προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής είχαν προκαλέσει ράλι ρεκόρ στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές μετοχών κατά τους τελευταίους μήνες του 2023, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Η πρόβλεψη των διαπραγματευτών για τουλάχιστον έξι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης της Fed φέτος στις αρχές Ιανουαρίου έχει έκτοτε περιοριστεί σε μία μόνο, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχίες ότι η παρατεταμένη περιοριστική πολιτική θα επιβαρύνει την οικονομία και τις δυνατότητες κερδών των εταιρειών.

Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των παγκόσμιων εκλογών έχουν, επίσης, προκαλέσει έξαρση της μεταβλητότητας, οδηγώντας στη ζήτηση για αντισταθμιστικά μέτρα που θα προσφέρουν προστασία σε περίπτωση που η αγορά δει μια πιο έντονη πτώση.

Παρόλα αυτά, η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία έχει ενισχυθεί φέτος, υποστηριζόμενη κυρίως από την ανάπτυξη των ΗΠΑ και τις πρόσφατες ενδείξεις ανάκαμψης στην Κίνα.

Ομοίως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε αυτό το μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική επέκταση, ενώ έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένεται να επιταχυνθεί από το 2025.

Ενώ τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία αντανακλούν μια απότομη υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο, τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να «λαμβάνονται με επιφύλαξη», καθώς συγκαλύπτουν την κατά τα άλλα ανθεκτική ζήτηση, δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάτσα, διευθύνων σύμβουλος της Roundhill Investments.

«Καθαρά καθαρά, εξακολουθώ να είμαι της πεποίθησης ότι δεν χρειαζόμαστε μειώσεις επιτοκίων για να επιστρέψουμε σε πιο ανοδικό πνεύμα», δήλωσε ο Μάτσα.

Κάποια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση θεωρείται υγιής για τον S&P 500 μετά το ράλι του σε ιστορικό υψηλό το πρώτο τρίμηνο. Μεταξύ 1991 και 1998, ο δείκτης υποχώρησε έως και 5% σε αρκετές περιπτώσεις πριν πραγματοποιήσει νέο ράλι, αλλά δεν διόρθωσε κατά 10% ή περισσότερο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ένα μειονέκτημα της σύγκρισης είναι ότι ο δείκτης έχει τώρα πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από ό,τι στη δεκαετία του 1990.

Οι σημερινές πέντε κορυφαίες μετοχές – Microsoft Corp., Apple Inc., Nvidia Corp., Amazon.com Inc. και Meta Platforms Inc. – προέρχονται όλες από τον τεχνολογικό τομέα και αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, αφήνοντας τον δείκτη ευάλωτο σε πιο έντονες διακυμάνσεις.

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων