Powered by

Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, κατά 1,6%, αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς η αύξηση των εισαγωγών για την κάλυψη των ακόμη ισχυρών καταναλωτικών δαπανών διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα, αλλά η επιτάχυνση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις καταναλωτικές δαπάνες. Η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2,4%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 1,0% έως 3,1%.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου αντανακλούσε επίσης τον βραδύτερο ρυθμό συσσώρευσης αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις και την υποχώρηση των κυβερνητικών δαπανών. Η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ισχυρή το περασμένο τρίμηνο.

«Αυτή η έκθεση έρχεται με ανάμεικτα μηνύματα», δήλωσε ο Olu Sonola, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Fitch.

«Αν η ανάπτυξη συνεχίσει να επιβραδύνεται, αλλά ο πληθωρισμός απογειωθεί και πάλι προς τη λάθος κατεύθυνση, η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων της Fed το 2024 αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο απρόσιτη», πρόσθεσε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου ήταν χαμηλότερος από αυτόν που οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης και που είναι το 1,8%.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα, με τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, να αυξάνεται με ρυθμό 3,7%, μετά από αύξηση με ρυθμό 2,0% το τέταρτο τρίμηνο.

Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών PCE είναι ένα από τα μέτρα πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed για τον στόχο του 2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με έναν ακόμη σταθερό ρυθμό 2,5%, επιβραδύνοντας από τον ρυθμό αύξησης 3,3% που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν κατά την πανδημία και βασίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό στο χρέος για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους. Πρόσφατα στοιχεία και σχόλια τραπεζικών στελεχών κατέδειξαν ότι οι δανειολήπτες με χαμηλότερο εισόδημα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των δανείων τους.

Τα αποθέματα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ρυθμό 35,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από αύξηση με ρυθμό 54,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο. Τα αποθέματα αφαίρεσαν 0,35 ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ.

Δειτε Επισης

Πάνε να...φάνε τον Πάουελ-Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων της Κίνας το πρώτο τρίμηνο
Francois Villeroy de Galhau: Χαμηλός ο κίνδυνος πληθωρισμού από τις εντάσεις στο εμπόριο-Κλειστά χαρτιά για τα επιτόκια
Νέα τέλη από ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα-Ποιους αφορά και πότε θα εφαρμοστούν
Αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς Τραμπ και Μελόνι
Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών