ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Η παρουσία στην Κύπρο, η απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη και τα επόμενα επενδυτικά σχέδια

«Η απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη από την οικογένεια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διευρύνει και ενισχύει σημαντικά την παρουσία του ομίλου παγκύπρια, με έμφαση σε Λεμεσό και Πάφο, και δεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεση του ομίλου για ενίσχυση της παρουσίας του στην Κύπρο», δηλώνει-σε συνέντευξή του στο InBusinessNews-ο πρόεδρος του Χημείου Γιαννουκά, Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο, Κυριάκος Γιαννουκά.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Παυλίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο-Διευθυντής-, υπογραμμίζει πως η απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη από τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, τους παρέχει τη δυνατότητα σημαντικής και ουσιαστικής αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους εξεταζόμενους της Λεμεσού και της Πάφου, διευρύνοντας τη διαγνωστική τους ικανότητα και αξιοπιστία, αλλά και αναβαθμίζοντας το ποιοτικό τους αποτύπωμα.

Υπενθυμίζεται ότι υλοποιώντας ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ολοκλήρωσε πρόσφατα την απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη, μέσα από την οποία ενισχύει σημαντικά την παρουσία του στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, προσφέροντας στους κατοίκους τους ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλη την γκάμα εξετάσεων κλινικού εργαστηρίου που προσφέρεται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα επόμενα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο, ο Κυριάκος Γιαννουκά αναφέρει πως στους άμεσους στόχους του Ομίλου είναι ο σχεδιασμός της διεύρυνσης του θεσμού των Πολυδύναμων Διαγνωστικών Κέντρων και σε άλλες πόλεις της Κύπρου, πέραν της Λευκωσίας, ενώ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την περαιτέρω επέκταση των υπηρεσιών του παγκύπρια μέσα από νέες συνεργασίες και με άλλους φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο Στέφανος Παυλίδης σημειώνει πως η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αποτελεί την πυξίδα που καθορίζει τα επόμενα βήματα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, δηλώνοντας-στο πλαίσιο αυτό-ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στην μεγάλη αυτή οικογένεια.

Κύριε Γιαννουκά, πείτε μας λίγα λόγια για το πώς προέκυψε η απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη από τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ...

Ο Όμιλος Εταιρειών Υγείας ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ δραστηριοποιείται στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας από το 1981, αποτελώντας σήμερα κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με 56 αυτόνομα Διαγνωστικά Κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία δέχονται περισσότερες από τρία εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο.

Η δραστηριοποίηση του Ομίλου στην Κύπρο άρχισε το 2017, όταν κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, ανέλαβε τη δημιουργία, οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία του κλινικού εργαστηρίου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.

Στα τέλη του ίδιου έτους, εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του Χημείου Γιαννουκά, κατέχοντας σήμερα το 74% αυτού, και στα μέσα του 2018 το 100% του ακτινοδιαγνωστικού κέντρου ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ.

Το 2020, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ δημιούργησε στη Λευκωσία το πρώτο ιδιωτικό πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο που συνδυάζει κλινικό εργαστήριο και ακτινοδιαγνωστικό κέντρο στον ίδιο χώρο.

Υλοποιώντας ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο, ο Όμιλος, πολύ πρόσφατα, ολοκλήρωσε την απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη, μέσα από την οποία ενισχύει σημαντικά την παρουσία του στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, προσφέροντας στους κατοίκους τους ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλη την γκάμα εξετάσεων κλινικού εργαστηρίου που προσφέρεται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κύριε Παυλίδη, πώς επωφελούνται οι πελάτες σας και ποιες νέες υπηρεσίες να αναμένουν;

Η απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη από τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ μας παρέχει τη δυνατότητα σημαντικής και ουσιαστικής αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους εξεταζόμενους της Λεμεσού και της Πάφου, διευρύνοντας τη διαγνωστική μας ικανότητα και αξιοπιστία, αλλά και αναβαθμίζοντας το ποιοτικό μας αποτύπωμα.

Οι επισκέπτες μας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα διενέργειας πέραν των 3.500 αναβαθμισμένων εξετάσεων κλινικού εργαστηρίου, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνολογική υπεροχή του ακτινοδιαγνωστικού κέντρου ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ. Επιπλέον, τα Κέντρα μας, τα οποία θα τύχουν ανακαίνισης, θα αναβαθμιστούν σε χώρους υψηλής αισθητικής βελτιώνοντας την εμπειρία των εξεταζόμενων.

Ενστερνιζόμαστε το όραμα του Ομίλου για παροχή κορυφαίων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όλους ανεξαιρέτως τους εξεταζόμενους και πορευόμαστε μαζί για ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών κλινικού εργαστηρίου, προς όλους και χωρίς κανένα περιορισμό.

Oι κυριότερες προκλήσεις

Ποιες οι κυριότερες προκλήσεις που πιστεύετε θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε εντός του 2024 στον τομέα σας;

Κυριάκος Γιαννουκά: Έχω την ισχυρή άποψη ότι αυτό το οποίο απουσιάζει και δημιουργεί αρκετά και σοβαρά προβλήματα, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών κλινικού εργαστηρίου, είναι ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που πρωτίστως θα προάγει την ποιότητα.

Ουδείς, θεωρώ, μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ποιότητα αποτελεί το κλειδί για την αναβάθμιση του τομέα υγείας στην Κύπρο-και αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Την ίδια ώρα, η Πολιτεία θα πρέπει να παρέχει κίνητρα για επενδύσεις και καινοτομίες, όπως την εισαγωγή προηγμένου τεχνολογικά εξοπλισμού, που θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες κλινικού εργαστηρίου με σημαντικό όφελος για τους εξεταζόμενους.

Είθισται να υποβάλλεται το εξής ερώτημα: Πώς καθορίζεται η ποιότητα; Στο δικό μας φάσμα δραστηριοτήτων, επιτυγχάνεται μέσω της αυτοματοποίησης, της διαπίστευσης, αλλά και των ελέγχων. Η διαπίστευση αποτελεί συνώνυμο της ποιότητας και εάν ως κράτος θέλουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, θα πρέπει να παρασχεθούν κίνητρα προς αυτό τον σκοπό.

Στέφανος Παυλίδης: Τα όσα ανέφερε ο κ. Γιαννουκά με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Η ποιότητα αποτελεί το κλειδί όχι μόνο για την αναβάθμιση του τομέα μας, αλλά και του συνόλου της υγείας του τόπου. Θεωρώ παράλληλα πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα της τεχνητής ζήτησης, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών κλινικών εργαστηρίων όσο και ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων.

Η τεχνητή ζήτηση στον τομέα της υγείας αποτελεί ένα σύνθετο και πολύπλοκο φαινόμενο που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της φροντίδας των ασθενών όσο και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Η διόγκωση της ζήτησης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υπερβολική προσφορά ιατρικών υπηρεσιών, η ύπαρξη κινήτρων για τους παρόχους να προωθούν περισσότερες θεραπείες ή εξετάσεις από ό,τι απαιτείται, καθώς και η αυξημένη ζήτηση από τους ασθενείς λόγω της εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, οι οποίες συχνά είναι ανακριβείς.

Οι αγορές σε Κύπρο και Ελλάδα

Με δεδομένο ότι ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο, πώς διαφέρουν οι δύο αγορές και ποια διδάγματα μπορούν να ενισχύσουν την κυπριακή αγορά;

Κυριάκος Γιαννουκά: Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) στην Κύπρο έχει σίγουρα επηρεάσει τον τομέα της υγείας... Η εναρμόνιση των δύο αγορών, Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί ενδιαφέρον σημείο αναφοράς για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την υιοθέτηση επιτυχημένων μοντέλων λειτουργίας στον τομέα της υγείας.

Τα πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα, που λειτουργεί ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Ελλάδα, προσφέρουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διάγνωση και εξέταση των ασθενών, συνδυάζοντας κλινικές εξετάσεις και απεικονιστική διάγνωση σε έναν μόνο χώρο. Αυτό το μοντέλο, όχι μόνο βελτιώνει την εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά συμβάλλει και στην αποδοτικότητα των διαδικασιών.

Η επέκταση αυτού του μοντέλου λειτουργίας και στην Κύπρο, με την ίδρυση του πρώτου πολυδύναμου διαγνωστικού κέντρου στη Λευκωσία, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της πρόσβασης των κυπρίων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών και η εφαρμογή των καλύτερων διεθνών προτύπων ποιότητας σηματοδοτούν τη δέσμευση για υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Ο ανταγωνισμός στον τομέα

Πώς αξιολογείτε τον ανταγωνισμό στον τομέα σας στην Κύπρο;

Kυριάκος Γιαννουκά: Στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχουμε την εξής φιλοσοφία: Δεν βλέπουμε ανταγωνιστές, αλλά συμμάχους και φίλους, καθώς κοινός σκοπός μας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας προσελκύει όλο και περισσότερες επενδύσεις στο χώρο της υγείας, αν και απουσιάζει, όπως προανέφερα, ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, που να προάγει την ποιότητα, την αξιοπιστία και τον υγιή ανταγωνισμό, θέτοντας ταυτόχρονα φρένο σε τυχόν καταχρήσεις, παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης κοκ.

Στέφανος Παυλίδης: Έχω την πεποίθησή πως ο υγιής ανταγωνισμός σε μια ελεύθερη αγορά ενθαρρύνει την καινοτομία, βελτιώνει την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, και προωθεί την προσιτότητα για τους καταναλωτές.

Το παράδειγμα του πλήρως αυτοματοποιημένου κλινικού εργαστηρίου, είναι ενδεικτικό του πώς ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των τεχνολογικών εξελίξεων σε βιομηχανίες όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Αυτοματοποιημένα συστήματα, όπως αυτό, προσφέρουν μια σειρά από οφέλη, από την αύξηση της διεκπεραίωσης των εξετάσεων μέχρι τη μείωση της πιθανότητας ανθρώπινου λάθους.

Επίσης, μεταξύ άλλων, μπορούν να προσφέρουν μειωμένο κόστος λειτουργίας μακροπρόθεσμα, βελτιωμένη ακρίβεια διαγνωστικών δεδομένων και ταχύτερη παράδοση των αποτελεσμάτων στους ασθενείς.

Όταν ένας επιχειρηματικός φορέας προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση, θέτει ψηλά τον πήχη για τους ανταγωνιστές, οι οποίοι μπορεί να κινητοποιηθούν να ακολουθήσουν παρόμοιες ή και καλύτερες καινοτομίες για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την ποιότητά τους, παραμένοντας συνάμα ανταγωνιστικοί.

Τα επόμενα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Κύριε Γιαννουκά, ποια τα επόμενα επενδυτικά σχέδια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ;

Η απορρόφηση των Χημείων Παυλίδη από την οικογένεια του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διευρύνει και ενισχύει σημαντικά την παρουσία του Ομίλου παγκύπρια, με έμφαση σε Λεμεσό και Πάφο, και δεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεση του Ομίλου για ενίσχυση της παρουσίας του στην Κύπρο.

Στους άμεσους στόχους του Ομίλου είναι ο σχεδιασμός της διεύρυνσης του θεσμού των Πολυδύναμων Διαγνωστικών Κέντρων και σε άλλες πόλεις της Κύπρου, πέραν της Λευκωσίας, ενώ βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις για την περαιτέρω επέκταση των υπηρεσιών μας παγκύπρια μέσα από νέες συνεργασίες και με άλλους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με γνώμονα το τρίπτυχο Ποιότητα-Αξιοπιστία-Καινοτομία σε κάθε επόμενο βήμα που σχεδιάζει ο Όμιλος, επικεντρώνεται στον άνθρωπο και την προσφορά αναβαθμισμένων, ποιοτικών, αξιόπιστων και εύκολα προσβάσιμων υπηρεσιών υγείας.

Κύριε Παυλίδη, ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους πολίτες της Κύπρου;

Είμαστε εδώ για την υγεία όλων! Ένα σύνθημα με γεμάτο περιεχόμενο το οποίο μπορεί κανείς να διαπιστώσει με μια επίσκεψη στα Κέντρα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και που ανυπομονούμε να το προσφέρουμε και στους κατοίκους Λεμεσού και Πάφου μέσα από την αναβάθμιση του δικτύου των Χημείων Παυλίδη στην περιοχή.

Η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αποτελεί την πυξίδα που καθορίζει τα επόμενα βήματα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στην μεγάλη αυτή οικογένεια.

Η σημασία της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση και την πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας σε πρώιμο στάδιο, καθώς και για την προαγωγή της γενικής ευεξίας του πληθυσμού.

Η διεύρυνση της πρόσβασης σε τέτοιες υπηρεσίες μέσω της επέκτασης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων υγείας είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης