Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
InBusinessNews 19:35 - 19 Απριλίου 2024
Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή χρονιά, επανέλαβε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά μετά την πανδημία της COVID-19, οι εξωγενείς παράγοντες δεν λειτουργούν ευεργετικά για τον κυπριακό τουρισμό.
«Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι εφικτός αφού καταγράφεται άνοδος στις αφίξεις της τάξης του 5,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξουν επιπλέον εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Κουμής από το βήμα της έκθεσης Cyprus Travel Expo 2024.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμή, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από τρία αρνητικά δεδομένα, την κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τον τομέα της αεροπλοΐας.
Εφέτος, είπε, «είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, που οι εξωγενείς παράγοντες δεν λειτουργούν ευεργετικά για τον τουρισμό της χώρας, λειτουργούν μάλλον ανασταλτικά, αλλά προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι μια επίδοση αντίστοιχη με την επίδοση του προηγούμενου έτους, ενός έτους που θα μείνει στην ιστορία για την επίτευξη ρεκόρ εσόδων».
Ο κ. Κουμής είπε ακόμη ότι οι επιστροφές του τουρισμού της χώρας μας στις υψηλές πτήσεις του παρελθόντος ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα κατά το περσινό έτος και η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως, μια επιτυχία που ανήκει σε ολόκληρο το τουριστικό οικοσύστημα της χώρας μας.
Πάντως ο κ. Κουμής είπε πως οι προτιμήσεις των ταξιδιωτών φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια με έμφαση να δίνεται στους προορισμούς, που επιδεικνύουν έφεση προς την πράσινη μετάβαση και αποδεικνύουν εμπράκτως σεβασμό στο περιβάλλον.
«Είναι για αυτό ακριβώς τον λόγο που ως Υφυπουργείο Τουρισμού και ως Κυβέρνηση εργαζόμαστε μεθοδικά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις διασυνδέοντας σχεδόν κάθε πολιτική του Υφυπουργείου μας με την πορεία προς την πράσινη μετάβαση», κατέληξε.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ανέφερε πως η Ελλάδα διαχρονικά βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Κυπρίων, με τις δύο χώρες να έχουν «ισχυρότατες σχέσεις» στον τομέα του τουρισμού.
Όπως είπε, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023 καταγράφηκαν σχεδόν 600.000 αφίξεις Κυπρίων στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα με βάση τα Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου οι Έλληνες που επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2023 ανήλθαν σε 188.000.
«Η Ελλάδα υποδέχεται περίπου το 40% του εξερχόμενου τουρισμού στην Κύπρο», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαμελετίου, καταλυτικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα του 2023 έπαιξε η αύξηση των αεροπορικών θέσεων και η αεροπορική συνδεσιμότητα των δύο χωρών, καθώς και η πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων σε ελληνικά νησιά την καλοκαιρινή περίοδο.
Όπως ανέφερε, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δραστηριοποιούνται με επιτυχία τουλάχιστον έξι αεροπορικές εταιρείες, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι φέτος ξεκινά για πρώτη φορά απευθείας αεροπορική σύνδεση Λάρνακας – Αλεξανδρούπολης σε εβδομαδιαία βάση για τους μήνες Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποδέχεται με θερμά αισθήματα τους Κύπριους επισκέπτες της και να τους φιλοξενεί όχι ως ξένους αλλά ως μέλη της δικής της στενής οικογένειας με τα οποία συνδέεται με ακατάλυτους εθνικούς θεσμούς», τόνισε.
Εκτίμησε επίσης πως η ενδυνάμωση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κει φέτος δεδομένου ότι στην υψηλή τουριστικά περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνδέονται με περίπου 155 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ στην δυναμική αυτή συμβαλει και η επανέναρξη της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας το 2022 μετά από 21 χρόνια.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαμελετίου είπε πως η τρέχουσα στρατηγική της Ελλάδας για την κυπριακή αγορά στοχεύει μεταξύ άλλων στην προβολή και ενίσχυση του θρησκευτικού και προσκυνηματικου τουρισμού, του χειμερινού τουρισμού και στην ανάδειξη λιγότερων προβεβλημένων προορισμών της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Χρίστος Άσπρου, μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου του ACTA, λέγοντας ότι έπειτα από τις κρίσεις της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Σύνδεσμος είναι αρκετά αισιόδοξος για τα ταξίδια της φετινής χρονιάς.
«Φέτος βλέπουμε τον τομέα μας να ανακάμπτει σημαντικά και ήδη αυτό φαίνεται από την ταξιδιωτική κίνηση των πρώτων μηνών του 2024, αλλά και από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το φετινό καλοκαίρι».
Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Hermers Airport, βάσει των οποίων και στα δύο αεροδρόμια της χώρας η επιβατική κίνηση στους πρώτους τρεις μήνες του 2024 ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο επιβάτες αριθμός ρεκόρ για αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων χρόνων, παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2019. Προέβαλε επίσης την ετήσια αύξηση 5,4% στις τουριστικές αφίξεις του πρώτου τριμήνου.
Ανέφερε επίσης ότι παρατηρείται αύξηση στον εξερχόμενο τουρισμό επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για ταξίδια στο εξωτερικό.
«Ο ACTA θα συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση, τις αεροπορικές εταιρείες τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις με σκοπό την ενίσχυση του τουρισμού της χώρας μας», κατέληξε.