Powered by

Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και αναγνωρίζοντας ότι η φετινή χρονιά είναι δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων ετοιμάζεται πυρετωδώς να ανεβάσει ρολά και να υποδεχθεί τους τουρίστες, τόσο από το εξωτερικό όσο και τους εγχώριους επισκέπτες.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε ότι «περί τα μέσα με τέλη Απριλίου το αργότερο, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων αναμένεται ότι θα ανοίξει».

Παράλληλα, συνέχισε, γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, τόσο εντός όσο και εκτός επιχειρήσεων, ενόψει της πρώτης ουσιαστικής καθόδου τουριστών, η οποία αναμένεται περί τα μέσα με τέλη Μαΐου.

Όλα αυτά, ωστόσο, υπό το πρίσμα και της νέας αναταραχής και της αβεβαιότητας που προκαλούν ανά το παγκόσμιο και πολύ περισσότερο στην περιοχή μας, τα τύμπανα πολέμου και δη η πιθανότητα μιας γενικευμένης σύρραξης έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ το Ιράν.

«Σίγουρα η κατάσταση στην περιοχή δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Πρέπει στο θέμα να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», υπέδειξε μιλώντας στο InBusinessNews ο κ. Ρουσουνίδης.

Οι ενδείξεις για τη φετινή χρονιά

Κληθείς να αναφερθεί γενικότερα στις ενδείξεις ως προς το πώς θα κινηθεί η φετινή χρονιά, ο κ. Ρουσουνίδης υπενθύμισε πως «ο Απρίλιος και ο Μάιος, ήταν οι κατ’ εξοχήν μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων ξεκινούσε η μαζική κάθοδος Ρώσων τουριστών στην Κύπρο», τονίζοντας ότι «βεβαίως, αυτό πλέον δεν υφίσταται, λόγω της γνωστής κατάστασης».

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, «πέρσι καταφέραμε να αντλήσουμε και τουρίστες από το Ισραήλ. Πέρσι, επίσης, το Καθολικό Πάσχα ήταν εντός της προαναφερθείσας περιόδου, κάτι που συνέβαλε στην αύξηση της ροής τουριστών στην Κύπρο».

Φέτος, δυστυχώς, συνέχισε, «υπάρχει η κατάσταση στο Ισραήλ, ενώ το Πάσχα των Καθολικών ήταν πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, τόνισε, «φέτος η τουριστική χρονιά ξεκίνησε με πιο χαλαρούς ρυθμούς, αλλά φαίνεται ότι οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως τους μήνες αιχμής, δηλαδή Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα».

Αυτή η εξέλιξη, υπέδειξε, «μας γεμίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία, όμως, δεν είναι τέτοια που να μας δίνει ξεκάθαρη εικόνα από τώρα, για το εάν θα καταφέρουμε να καλύψουμε το μικρό κενό που άφησε πίσω της η πρώτη τετραμηνία του έτους, κατά την οποία καταγράψαμε μία επιβράδυνση στις κρατήσεις».

«Ο πρώτος στόχος για φέτος ήταν και παραμένει να κάνουμε την χρονιά όσο πιο κοντά με την περσινή», επεσήμανε ο κ. Ρουσουνίδης.

«Καλύτερα τα μηνύματα, αλλά...»

Κληθείς να πει κατά πόσον τα μηνύματα που λαμβάνουν πλέον οι ξενοδόχοι είναι καλύτερα σε σχέση με τους πρώτους μήνες του έτους, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ απάντησε καταφατικά.

«Είναι πολύ καλύτερα τα μηνύματα που λαμβάνουμε μεν, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως να μας επηρεάσουν, όπως η μεγάλη ύφεση στη Βρετανία και η οικονομική κρίση στην Κεντρική Ευρώπη, που εάν θα επηρεάσει, θα είναι κυρίως τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

«Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα πώς θα εξελιχθεί και πόσο θα μας επηρεάσει», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, «στους αστάθμητους παράγοντες, έρχονται να προστεθούν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Γαλλίας, δύο διοργανώσεις που ενδεχομένως να μας επηρεάσουν, όμως, ευελπιστούμε ότι θα μας επηρεάσουν σε πολύ μικρό βαθμό».

«Υπό αυτά τα δεδομένα, επαναλαμβάνω, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο που θέσαμε για τη φετινή χρονιά, δηλαδή να κινηθούμε όσο πιο κοντά στα περσινά επίπεδα, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, όσο και σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Δειτε Επισης

Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο