Powered by

Βλέπουν αδράνεια και αθέτηση δεσμεύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περνέρα

Για μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια από τον Δήμο Παραλιμνίου και το Υφυπουργείου Τουρισμού, αντίστοιχα, έκανε λόγο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, την Τρίτη (16/4), κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την πορεία εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή Περνέρα της Αμμοχώστου.

Στην εισαγωγή του τοποθέτηση ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Κώστας Κωνσταντίνου, έκανε λόγο για προσπάθεια ενίσχυσης του φυσικού προϊόντος της περιοχής με σειρά μέτρων και σχεδίων, προσθέτοντας πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα για προώθηση επιμέρους θεμάτων στην περιοχή και πως ζητήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών η δημιουργία ανισόπεδων διαβάσεων πεζών για περιορισμό της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων.

Είπε, επίσης, πως υπήρξε συζήτηση με τον Δήμο Παραλιμνίου για επέκταση του χώρου στάθμευσης και εξωραϊσμό της περιοχής, ενώ έγιναν και επί τόπου παρουσιάσεις για ενημέρωση των ενδιαφερομένων στην περιοχή, σημειώνοντας πως το Υφυπουργείο είναι σε θέση να λάβει μόνο οριζόντια μέτρα.

Εκ μέρους του Δημάρχου Παραλιμνίου, ο Υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος είπε ότι ο Δήμος σχεδιάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, όπως φεστιβάλ μουσικής δρόμου, για τη μεταφορά επισκεπτών στην περιοχή κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη, να ζητά την κατάθεση του σχετικού σχεδίου στην Επιτροπή μόλις αυτό εγκριθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής της περιοχής ζήτησε τη δημιουργία δύο στάσεων λεωφορείων, θέσεων πάρκινγκ και την προσθήκη φωτισμού στον δρόμο, ενώ εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για διοργάνωση εκδηλώσεων, λείπουν στάσεις λεωφορείων και πεζόδρομοι, ενώ ούτε οι παραλίες δεν είναι έτοιμες για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και κάλεσε τις αρχές να δουλέψουν πολύ σε θέματα καθαριότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέδειξε ως σημαντικότερα προβλήματα την κατάσταση που αφορά στην καθαριότητα, την έλλειψη φωτισμού και την κακή κατάσταση του δρόμου, κάνοντας επίσης λόγο για μη ανταπόκριση της τοπικής αρχής και για ανοχή του Υφυπουργείου Τουρισμού, οι οποίες κρατούν εκατομμύρια επενδύσεις αιχμάλωτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι τα προβλήματα της περιοχής είναι γνωστά, προσθέτοντας πως είναι λάθος η νοοτροπία της δράσης από τα γραφεία και πως οι λύσεις έρχονται στην πράξη από ξενοδόχους, εστιάτορες και καταστηματάρχες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου από τη συνεδρία, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει εκ μέρους του η Πολιτιστική Επιτροπή, ενώ ο επίσης Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε ότι δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στην Επιτροπή κατά την τελευταία της επίσκεψη στην περιοχή.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού απάντησε ότι, το κράτος έχει παρέμβει γενναιόδωρα στην περιοχή, έχοντας υλοποιήσει πολεοδομικά έργα που έχουν αλλάξει την εικόνα του προϊόντος, προσθέτοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι μικρές παρεμβάσεις και συντήρηση, κάτι που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μίλησε επίσης για καλή συνεργασία με την Ένωση Δήμων και για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού εντός του Υφυπουργείου για ακριβή πληροφόρηση σχετικά με τα τεκταινόμενα.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε εκ νέου τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου από τη σημερινή συζήτηση και για μη ενημέρωση της Βουλής για την πορεία του σχεδίου αναζωογόνησης της περιοχής, προσθέτοντας ότι ούτε και το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν δείχνει ευαισθησία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε μια περιοχή με εκατοντάδες εκατομμύρια επενδύσεων.

Δειτε Επισης

Γιώργος Πέτρου: Δεν φεύγει από την ΕΤΥΦΑ η ΑΗΚ, θέλουμε να έχουμε λόγο στις συζητήσεις για το φυσικό αέριο
Ο Πανίκκος Βάκκου νέος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Με συμφωνία τριών σημείων, διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των 69 υπαλλήλων της Kition-Τι προβλέπει
Επιχορήγηση διακοπών χαμηλοσυνταξιούχων και εργαζομένων σε ορεινά θέρετρα και Πύργο Τηλλυρίας
Ώθηση στις ξενές επενδύσεις στον πανεπιστημιακό τομέα-Τροποποιείται και εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία
Σήκωσε άγκυρα για Πειραιά το Daleela-Το πρώτο ταξίδι της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας για φέτος
ΔΝΤ: Ανθεκτική η οικονομία της Κύπρου, ανάγκη μείωσης χρέους και μεταρρυθμίσεων
Η FOX Smart Estate Agency ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με την IQI Global
Αλφαμέγα: Ζωηρό ενδιαφέρον για την ακαδημία κρεοπωλών-Διατηρείται ζωντανό το επάγγελμα που κινδύνευε να χαθεί
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Απρίλιο-Σε πρώτο πλάνο οικίες και διαμερίσματα