Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
InBusinessNews 17:03 - 15 Απριλίου 2024
Την αναθεώρηση της βαρύτητας των κριτηρίων για προαγωγή στη δημόσια υπηρεσία για τα έτη 2024 και 2025, προκειμένου να μειωθεί η βαρύτητα της αξιολόγησης που έγινε για πρώτη φορά το 2023 με το νέο σύστημα αξιολόγησης και να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση στο νέο σύστημα, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Πανίκο Λεωνίδου και Χρύση Παντελίδη, της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους και της ΔΗΠΑ, Αλέκο Τρυφωνίδη και προνοεί την αναθεώρηση της βαρύτητας κάθε κριτηρίου επιλογής για προαγωγή σε θέση προαγωγής στη δημόσια υπηρεσία για τα έτη 2024 και 2025 και επαναφορά στις υφιστάμενες ρυθμίσεις το έτος 2026.
Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ και εκ των εισηγητών της πρότασης, Χρύσης Παντελίδης είπε ότι συμφωνεί ότι το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης ήταν κακό και ορθώς έχει αλλάξει και ότι είναι καλύτερο το νέο. Όμως, σημείωσε, υπήρξαν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή του. «Έτσι, χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία, προσπαθούμε να κάνουμε πιο ομαλή την εφαρμογή μέσα από αυτή την πρόταση νόμου», είπε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου, είπε ότι ήταν σημαντικό βήμα προς τα μπροστά η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης και πρέπει «να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού». Για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις συμφώνησε επί της αρχής. Έθεσε προς προβληματισμό το γεγονός ότι η μετακύλιση των ποσοστών που θα αφαιρεθούν από τη βαρύτητα που δίνεται στην αξιολόγηση θα πάει στα άλλα κριτήρια.
Σημείωσε ότι τεχνικά αυτό παρουσιάζει ένα σημαντικό πρόβλημα για την ΕΔΥ, η οποία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία προαγωγών, καθώς θα επιφέρει κάποιο κόστος για την τεχνολογική τροποποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και θα επιφέρει και μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας προαγωγών.
Επιπλέον, είπε ότι η μείωση της βαρύτητας της αξιολόγησης, που σύμφωνα με την πρόταση πάει από το 45% στο 15% για το 2024, είπε ότι οι μονάδες που φεύγουν ενισχύουν υπερβολικά κάποια άλλα κριτήρια, όπως τα προσόντα.
Επιπλέον, έθεσε το ζήτημα της αναδρομικότητας, για να ισχύσει η ρύθμιση από τις αρχές του 2024, καθώς έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις για πλήρωση 400 θέσεων προαγωγής.
Εκπρόσωπος του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, του Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε τον προβληματισμό της αν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου επέλθουν διαφοροποιήσεις στη μοριοδότηση κατά τρόπο που μπορεί να ανατρέψει προσδοκίες υπαλλήλων για προαγωγή.
Σημείωσε ότι οι υπάλληλοι, με βάση τα κριτήρια ξέρουν περίπου τις πιθανότητες τους για προαγωγή και ζήτησε τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για το θέμα. Όσον αφορά το ζήτημα της έναρξης ισχύος της τροποποίησης, είπε ότι μπορεί να δημιουργηθούν και θέματα άνισης μεταχείρισης ατόμων που προάγονται την ίδια χρονιά.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου ερμηνεύεται ως μια ειλικρινής προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αν αυτές οι ρυθμίσεις προϋπήρχαν, τα προβλήματα σήμερα θα ήταν ασφαλώς λιγότερα.
«Η Βουλή είναι έτοιμη να συνδράμει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να περιορίσουμε τα προβλήματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Βουλή σηκώνει ένα βάρος που ανήκει στην Κυβέρνηση, η οποία αυτή τη στιγμή «κρύβεται», ή «θέλει χρόνο. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνταγματική και νομική πτυχή ζητήματος, ζητώντας να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση και η Νομική Υπηρεσία. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι υπάρχουν ζητήματα επί της ουσίας για το σύστημα, για τα οποία πρέπει «να επανέλθουμε».
Ο Στρατής Ματθαίου, Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ χαιρέτισε την πρόταση νόμου και τόνισε ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν επιθυμεί επιστροφή στο παλιό σύστημα αξιολόγησης. «Θέλουμε οι προαγωγές να γίνονται αξιοκρατικά», είπε.
Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν παραδοχές για το υφιστάμενο σύστημα ότι «έγιναν διάφορα» και ότι «αν δεν κάνουμε κάτι θα έχουμε πολλές προσφυγές». Είπε ότι συμφωνεί επί της ουσίας της πρότασης. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση βαρύτητας στα προσόντα, όσον αφορά τις τεχνικές δομές, γιατί κάποιος που δεν έχει πτυχίο, σε θέσεις που δεν απαιτείται, δεν θα πάρει ποτέ προαγωγή, είπε, προτείνοντας η βαρύτητα που φεύγει από την αξιολόγηση να πηγαίνει στην πείρα για αυτές τις θέσεις. Παρακάλεσε, τέλος, την ΕΔΥ να μην προχωρήσει σε προαγωγές με το νέο σύστημα, πριν την τροποποίηση.
Εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΚ είπε ότι επί της αρχής συμφωνεί με την ΠΑΣΥΔΥ. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεταβατική ρύθμιση διάρκειας 5 χρόνων και να ληφθούν υπόψη τα προηγούμενα 5 χρόνια με βαρύτητα 20 ανά έτος. Πρόσθεσε ότι με το να μη λαμβάνεται υπόψη όλη η σταδιοδρομία του υπαλλήλου, θα προκύψουν προβλήματα στο δικαστήριο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα πρέπει να μειωθεί η βαρύτητα της σύστασης των προϊσταμένων, γιατί είναι οι ίδιοι που αξιολόγησαν τους υπαλλήλους. Αν μειωθεί η αξιολόγηση αλλά μείνει η σύσταση προϊστάμενου, είναι το ίδιο, σημείωσε.
Εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, είπε επίσης ότι επί της ουσίας συμφωνεί, καθώς η πρόταση κάνει πιο ομαλή την εφαρμογή. Έθεσε τον προβληματισμό του να μπαίνει η ηλικία ως κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας, σημειώνοντας ότι μπορεί να προκύψει διάκριση και άνιση μεταχείριση.
Σημείωσε, ακόμα, ότι η προτεινόμενη διάταξη είναι μεταβατική και είπε ότι αφού υπάρχει πρόβλημα πρέπει να λυθεί για όλους. «Ενώ συμφωνούμε με την πρόταση, δεν θεωρούμε ότι είναι θεραπεία», είπε σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν κλείνει εδώ, καθώς πρέπει να εξεταστούν τα κενά που οδηγούν στην ανάγκη της τροποποίησης και όσα έχουν ήδη καταγγελθεί.
Από την ΠΑΣΥΝΟ, ο εκπρόσωπος της είπε ότι υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή του συστήματος, και γι’ αυτό πολύ καλά γίνεται η τροποποίηση για να μειωθεί η βαρύτητα. Ωστόσο, σημείωσε, αφού υπάρχει συμφωνία ότι η αξιολόγηση του 2023 ήταν προβληματική δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ούτε από το 2026, που σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση επανέρχονται οι πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ρώτησε ποια είναι η πολιτική θέση της Κυβέρνησης για το θέμα και αν συμφωνεί με την προτεινόμενη τροποποίηση. Εξέφρασε την ελπίδα τα προβλήματα που καταγράφηκαν φέτος να είναι προσωρινά και μη επαναλαμβανόμενα. Συμφώνησε ότι αν αυξηθεί δυσανάλογα το κριτήριο της σύστασης του προϊσταμένου, είναι σαν να αναιρείται η προσπάθεια διόρθωσης. Είπε ότι το σοβαρό σφάλμα που προέκυψε σε κάποιες περιπτώσεις είναι εκεί που δεν λειτούργησε τριμελής και στην πράξη η αξιολόγηση ήταν η κρίση του προϊσταμένου. Αν φύγει η βαρύτητα από την αξιολόγηση και πάει στη σύσταση, «δεν κάναμε τίποτε», είπε.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, με μια ξεκάθαρη προϋπόθεση, ότι θα μας πει η Κυβέρνηση ότι συμφωνεί. Δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε κάτι που ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει ή θα φορτωθεί η ευθύνη στη Βουλή για τις παρενέργειες που θα υπάρχουν, ό,τι και να κάνουμε», είπε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, επίσης εκ των εισηγητών, είπε ότι ήταν μια ειλικρινής προσπάθεια να γίνουν εκείνες οι διορθώσεις που αμβλύνουν ή ελαχιστοποιούν το πρόβλημα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλες πτυχές, όπως η επιτροπή ενστάσεων.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι νομικά δημιουργούνται θέματα, αν κάποιος που δεν έκανε ένσταση, έπιασε καλή βαθμολογία και με τη διαφοροποίηση έρχεται σε μειονεκτική θέση, ζητώντας και τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας, «για να μην έχουμε αντίθετο αποτέλεσμα».