Powered by

Η συμβολή της Wizz Air στην επιβατική κίνηση της Κύπρου και η εδραίωσή της στην αγορά

Πέραν των 1,3 εκατ. επιβατικές θέσεις έχει διαθέσιμες η Wizz Air για το φετινό καλοκαίρι για από και προς Κύπρο, εκτελώντας 25 δρομολόγια προς 16 χώρες από τη βάση της στο νησί, το αεροδρόμιο Λάρνακας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην επιβατική κίνηση της χώρας μας.

Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια, ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο, με τη δημιουργία 130 νέων θέσεων εργασίας εντός του 2024.

Τις δραστηριότητες της Wizz Air στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη Ευρώπη και Μέση Ανατολή, παρουσίασαν πρόσφατα ενώπιον δημοσιογράφων ο senior manager corporate communications, Andras Rado και η corporate communications manager, Zsuzsa Trubek σε media breakfast στην Κύπρο.

Έτος ρεκόρ για τα ταξίδια στην Κύπρο

Το 2023, η Κύπρος πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη τουριστική επίδοση στην ιστορία της και την καλύτερη για την επιβατική κίνηση, υποδεχόμενη πάνω από 11 εκατομμύρια επιβάτες - 18% περισσότερους από το 2022. Ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον, σημειώθηκε από επισκέπτες από την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία.

1

Σύμφωνα με τη Zsuzsa Trubek, η Wizz Air συνέβαλε σημαντικά στο ρεκόρ επιβατών που ταξίδεψαν στην Κύπρο, με την πλειονότητα να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του νησιού.

Η χωρητικότητά της αυξήθηκε κατά 70% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ειδικότερα, αύξησε τον αριθμό των αεροσκαφών της στη βάση της Λάρνακας από δύο σε τέσσερα, υπερδιπλασίασε τους επιβάτες που είχαν κάνει κράτηση και αύξησε το ποσοστό ολοκλήρωσης από 98,73% σε 99,63%.

2

Η Wizz Air, το 2023, πραγματοποίησε πάνω από 11.000 πτήσεις από και προς το νησί, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 63% σε σχέση με το 2022, ενώ επέφερε πάνω από 200 εκατ. ευρώ επενδύσεις στην αγορά.

Μεταφέροντας πάνω από 300 εκατ. επιβάτες στα 20 χρόνια παρουσίας

Από την απογείωση της πρώτης της πτήσης το 2004, η Wizz Air έχει γιορτάσει μια σειρά από σημαντικά ορόσημα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής της στο London Stock Exchange το 2015 και της ίδρυσης του Κέντρου Εκπαίδευσης της Wizz Air το 2018.

Το 2015 γιόρτασε τα πρώτα 100 εκατομμύρια επιβάτες της, με τον αριθμό να διπλασιάζεται στα 200 εκατομμύρια μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, ενώ μέχρι το 2022, η αεροπορική εταιρεία είχε μεταφέρει περισσότερους από 300 εκατομμύρια επιβάτες.

3

Όπως εξήγησαν οι Trubek και Rado, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη βιωσιμότητα -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας, όταν οι αεροπορικές εταιρείες υπέστησαν σημαντικές απώλειες- εισάγοντας μια ολόκληρη νέα σειρά αεροσκαφών- συγκεκριμένα την οικογένεια Airbus A320neo και A32neo που αλλάζει το παιχνίδι και έχει το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά επιβάτη, 20% χαμηλότερη καύση καυσίμων και 50% χαμηλότερες εκπομπές θορύβου.

Η Wizz Air πετά σήμερα σε σχεδόν 200 προορισμούς σε περισσότερες από 50 χώρες. Απασχολεί 8.200 άτομα, ενώ το 2023 θα μεταφέρει περίπου 60,3 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση 32% σε σχέση με το 2022). Δραστηριοποιείται από 33 βάσεις σε 16 χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

4

Το 2023, παρέλαβε 32 ολοκαίνουργια αεροσκάφη Airbus A321neo, ενώ κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών όσον αφορά τις ολοκληρωμένες προγραμματισμένες πτήσεις, με ποσοστό 99,31%.

Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι, η Wizz Air κατατάσσεται στις τρεις πρώτες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη με βάση το ποσοστό των πτήσεων που εκτελούνται ακριβώς στην ώρα τους.

5

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι η ένταση Co2 μειώθηκε κατά 6,8% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παράγοντας 51,5 γραμμάρια ανά επιβατικό χιλιόμετρο, το οποίο ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα στον κλάδο.

Με μέσο όρο ηλικίας αεροσκαφών 4,25 έτη, η Wizz Air θεωρείται η πιο πράσινη επιλογή για πτήσεις, καθώς έχει ανακηρυχθεί «Παγκόσμιος Όμιλος Αερογραμμών Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας της Χρονιάς 2023» από το CAPA - Centre for Aviation, «Ο 3ος νεότερος στόλος αεροσκαφών στον κόσμο 2024» στην κατηγορία «100+ αεροσκάφη στο στόλο» από το ch-aviation και «Η πιο βιώσιμη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους το 2023» από το περιοδικό World Finance.

6

Δειτε Επισης

«Έχουμε δώσει πάρα πολύ χρόνο, δεν είχαμε άλλη επιλογή από τη λύση της σύμβασης με την Kition»
Αμοιβαία βούληση Κύπρου-Κατάρ και μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων
Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο λιμάνι και στην μαρίνα της Λάρνακας και πώς απαντά ο Βαφεάδης στην Kition
Mastercard: Οι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και πιο συχνά τις ενδιάμεσες περιόδους για διακοπές στην Ευρώπη
Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι της Περνέρα στο Παραλίμνι-«Η κατάσταση είναι καταστροφική»
Metochi Estate: Έτσι θα είναι η πολυτελής ανάπτυξη στον Κύκκο (photos)
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου... Καρέ-καρέ πώς Κυβέρνηση και Kition έφθασαν στα άκρα
Στην αντεπίθεση η Kition-«Παράνομος ο τερματισμός της σύμβασης, εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»
Μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας: Συναντίληψη Κυβέρνησης με συντεχνίες για επόμενα βήματα
Αρνητική, αλλά και αναμενόμενη η εξέλιξη με Kition-Αγωνιούν για την μαρίνα και το λιμάνι οι Λαρνακείς