Ανδρέας Σπύρου: Η Κύπρος ιδανικός προορισμός για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις

Ως ιδανικό προορισμό για διεθνείς αθλητικές οργανώσεις χαρακτηρίζει την Κύπρο ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Μαραθωνίου ΟΠΑΠ Λεμεσού, Ανδρέας Σπύρου.

Σε συνέντευξή του στο CBN, ο κ. Σπύρου τονίζει ότι η χώρα μας είναι ικανή να φιλοξενήσει περισσότερες εκδηλώσεις τέτοιου τύπου, καθώς υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες πρόθυμοι να αφιερώσουν τα κεφάλαια, τον χρόνο και την εργασία που απαιτούνται.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτοί οι επαγγελματίες είναι η "αντίσταση στην αλλαγή" από τις τοπικές και εθνικές αρχές», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Μαραθώνιος ΟΠΑΠ Λεμεσού πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 15.000 δρομείς και επισκέπτες.

Τι να περιμένουμε από τον φετινό Μαραθώνιο ΟΠΑΠ Λεμεσού; Τι θα περιλαμβάνει;

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να είναι η πιο επιτυχημένη στην ιστορία του Μαραθωνίου ΟΠΑΠ Λεμεσού. Έχουμε ρεκόρ εγγραφών και λαμβάνουμε πρωτοφανή μηνύματα προσμονής από το κοινό.

Πόσα άτομα περιμένετε να παρακολουθήσουν τον μαραθώνιο;

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Απριλίου. Ο εταιρικός αγώνας δρόμου PrimeTel 5KM και ο αγώνας δρόμου για τη νεολαία Dashin Foundation έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα, αναμένουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους από 12.000 δρομείς όλων των ηλικιών και ικανοτήτων!

Στις 14 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η αγωνιστική φάση της διοργάνωσης, με τον Μαραθώνιο Αγώνα, τον Ημιμαραθώνιο Αγώνα Muskita, τον Ενεργειακό Αγώνα Petrolina 10KM και τον Αγώνα Πόλης Remathlon 5KM. Αναμένουμε να φιλοξενήσουμε 5.000 δρομείς.

Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναμένουμε να έχουμε 800 εγγεγραμμένους Μαραθωνοδρόμους, αριθμός που πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν αδύνατος.

Πότε ξεκίνησε ο Μαραθώνιος ΟΠΑΠ Λεμεσού και ποιος είναι ο αντίκτυπός του από τότε;

Ο Μαραθώνιος ΟΠΑΠ Λεμεσού ξεκίνησε από τον Δήμο Λεμεσού και τον Αθλητικό Όμιλο Λεμεσού το 2007. Η εταιρεία μας ανέλαβε τη διαχείρισή του το 2010 και έκτοτε τον διοργανώνουμε κάθε χρόνο - με εξαίρεση το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ 2010 και 2024, ο Μαραθώνιος ΟΠΑΠ Λεμεσού εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα δρομικά γεγονότα στην Ευρώπη. Όταν αναλάβαμε για πρώτη φορά τη διοργάνωση, είχαμε συνολική συμμετοχή 700 ατόμων. Σήμερα αναμένουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους από 15.000 δρομείς και επισκέπτες σε δύο ημέρες γεμάτες αγώνες και παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που είχε η εκδήλωσή μας ήταν η δημιουργία νέων δρομέων και η ανάπτυξη της κουλτούρας του τρεξίματος στις τοπικές μας κοινότητες.

Ο άλλος αντίκτυπος για τον οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι είναι η προβολή της Κύπρου και της Λεμεσού ως προορισμοί αθλητικού τουρισμού υψηλής ποιότητας.

Ο Μαραθώνιος ΟΠΑΠ Λεμεσού είχε επίσης αντίκτυπο στην προώθηση του εθελοντισμού. Κάθε χρόνο περίπου 700 εθελοντές υποστηρίζουν τη διοργάνωση. Αποτελούν βασική δύναμη για την επιτυχία και την ανάπτυξη της διοργάνωσης. Δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε αρκετά για τη συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στον μαραθώνιο και πώς;

Έχουμε αγώνες για όλες τις ηλικίες και ικανότητες. Οι νεαροί δρομείς μας μπορούν να συμμετάσχουν (δωρεάν) στον Αγώνα Νεολαίας του Dashin Foundation, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου.

Όσοι θέλουν να τρέξουν και να διασκεδάσουν με τους φίλους και τους συναδέλφους τους, μπορούν να το κάνουν στον εταιρικό αγώνα PrimeTel 5KM.

Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την πρώτη τους αγωνιστική εμπειρία, μπορούν να τρέξουν στον αγώνα πόλης Remathlon 5KM City Race ή στον ενεργειακό αγώνα Petrolina 10KM την Κυριακή 14 Απριλίου.

Και για τους πιο έμπειρους δρομείς μας, ο Μαραθώνιος Αγώνας και ο Ημιμαραθώνιος Αγώνας Muskita είναι ιδανικές ευκαιρίες για να τρέξουν μια γρήγορη και επίπεδη διαδρομή, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα νέο προσωπικό ρεκόρ!

Θα υπάρχει χώρος-χωριό για τους χορηγούς στη διοργάνωση του 2024; Θα υπάρξουν άλλες ειδικές εκδηλώσεις που θα συνοδεύουν τον μαραθώνιο;

Το χωριό χορηγών θα λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους χορηγούς μας να προσφέρουν διάφορα δώρα για όλους τους δρομείς και τους επισκέπτες.

Προσκαλούμε το κοινό να επισκεφθεί τον Μόλο Λεμεσού το Σαββατοκύριακο και να χειροκροτήσει τους τοπικούς και διεθνείς δρομείς μας.

Τι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει η Κύπρος για να φιλοξενήσει περισσότερους διεθνείς μαραθώνιους και να προσελκύσει κόσμο και αθλητές από το εξωτερικό;

Η Κύπρος είναι ένας τέλειος προορισμός και σίγουρα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν τα κεφάλαια, το χρόνο και την εργασία που απαιτούνται για τη δημιουργία και την ανάπτυξη τέτοιων διοργανώσεων. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτοί οι επαγγελματίες είναι η «αντίσταση στην αλλαγή» από τις τοπικές και εθνικές αρχές.

Η διοργάνωση μιας εκδήλωσης που μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες παρόμοιες διοργανώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι μια συνηθισμένη επιχείρηση.

Χρειάζεται να κάνει κανείς πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει. Ως εκ τούτου, οι τοπικές και εθνικές αρχές καθώς και οι τοπικές κοινότητες πρέπει να αποδεχτούν ότι μπορεί να προκύψουν ταλαιπωρίες.

Παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού είναι κλειστό για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο σημείο τριβής μεταξύ εμάς και των τοπικών κοινοτήτων και αρχών. Ωστόσο, μόλις έγιναν σαφή τα οφέλη που προκύπτουν από μια τέτοια εκδήλωση, ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του Μαραθωνίου ΟΠΑΠ Λεμεσού έγιναν υποστηρικτές.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχουμε άριστες σχέσεις με την Αστυνομία, τον Δήμο Λεμεσού, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού και το ΕΒΕ Λεμεσού. Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε στα επίπεδα επιτυχίας που απολαμβάνουμε σήμερα.

Δειτε Επισης

Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Απεικονιστικών Κέντρων Ιατρικής
Και με βούλα Υπουργικού, γενικός διευθυντής του ΟΑΥ ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
To Waste Wisely Cyprus πάει Fork Food Market παρέα με το Zero Waste Project Quasimodo
MSPA Europe/Africa Conference: Σε εξέλιξη το συνέδριο για το mystery shopping στη Λεμεσό
International Compliance Forum: Επιστροφή τον προσεχή Οκτώβριο
Η Πολυκλινική Υγεία διοργανώνει για 5η χρονιά τον Θαλάσσιο Μαραθώνιο για στήριξη του Αντικαρκινικού
Το Cyprus Professional Services Conference ανέδειξε την Κύπρο ως διεθνές business hub
Krypto: Συμμετέχει και στηρίζει ως Bronze Partner το Reflect Festival
Οι εκδηλώσεις της ΚΟΕ σε συνεργασία με τους συνεργάτες-χορηγούς ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων
Επαγγελματικές υπηρεσίες: Η νέα γενιά ως εργοδότης και τα επιχειρηματικά μοντέλα που προκρίνει