Χάνουν μέρος της αίγλης τους οι high end κατοικίες-Απόλυτη κυριαρχία στη Λεμεσό

Συρρίκνωση καταγράφουν οι πωλήσεις των πολυτελών κατοικιών, με τη ζήτηση για high end ακίνητα να μειώνεται σημαντικά.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PwC Κύπρου για την κυπριακή αγορά ακινήτων, οι συναλλαγές που αφορούν οικιστικά ακίνητα με αξία άνω του €1,5 εκατ. κατέγραψαν το 2023 μείωση 26% σε σχέση με το 2022.

Η χαμηλότερη συνεισφορά από το 2013
Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια του έτους καταγράφηκαν συνολικά 164 συναλλαγές σε αυτό το τμήμα της αγοράς, με τη συνολική αξία να αγγίζει τα €440 εκατ. Όπως τονίζεται, η συνεισφορά αυτής της κατηγορίας ακινήτων περιορίστηκε στο 8% της συνολικής αξίας των συναλλαγών του τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη χαμηλότερη συνεισφορά από το 2013.

pwchighend

Το μέγεθος αυτού του κομματιού της αγοράς ακινήτων φαίνεται να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το peak του την περίοδο 2017 – 2018, υποχωρώντας ταυτόχρονα στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Απόλυτη κυριαρχία στη Λεμεσό

Η Λεμεσός συνεχίζει να κυριαρχεί στις συναλλαγές για high-end κατοικίες, καταλαμβάνοντας το 74% της αγοράς το 2023, ακολουθούμενη από την Πάφο με 15%. Υπογραμμίζεται ότι οι δύο πόλεις αποτελούν το 89% του τομέα σε σύγκριση με 93% το 2022.

pwchighend2

Μόλις 5% της αγοράς high-end κατοικιών κατέλαβε την περασμένη χρονιά η Λευκωσία, 4% η Λάρνακα και 2% η ελεύθερη Αμμόχωστος.

Αυξήθηκαν οι συναλλαγές από ξένους
Ετήσια αύξηση 16% κατέγραψαν το 2023 οι πωλήσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν από ξένους αγοραστές, φτάνοντας τις 6.900 από 5.928 το 2023.

pwcxenoipoliseis

Η αυξημένη δραστηριότητα οφείλεται στη συνεχιζόμενη κάθοδο ξένων εταιρειών που επιλέγουν να μετεγκαταστήσουν τα κεντρικά τους γραφεία και το προσωπικό τους στην Κύπρο, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι.

Όλες οι πόλεις της Κύπρου, πλην της ελεύθερης Αμμοχώστου, κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά το 2023, ως προς τον αριθμό των ακινήτων που αποκτήθηκαν από ξένους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η Λάρνακα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο (25%), ακολουθούμενη από τη Λευκωσία (21%), τη Λεμεσό (16%) και την Πάφο (15%).

pwcxenoipoliseis8

Σε Λεμεσό και Πάφο οι περισσότερες πωλήσεις
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πωλητήριων εγγράφων που αφορούσαν ξένους αγοραστές παρατηρήθηκε σε Λεμεσό και Πάφο (34% αντίστοιχα), με τις δύο παράλιες πόλεις να αποτελούν μαζί πάνω από τα δύο τρίτα των συναλλαγών σε ξένους.

pwcxenoipoliseislemesospafos

Εξετάζοντας τα μηνιαία στοιχεία, είναι προφανές ότι ο αριθμός των ακινήτων που αποκτήθηκαν από ξένους ήταν μεγαλύτερος από κάθε αντίστοιχο μήνα του 2022, με εξαίρεση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, που παρουσίασαν μείωση 16% και 18% αντίστοιχα, γεγονός που φαίνεται να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις αρχές Οκτωβρίου.

pwcxenoipoliseisxam

Περίπου το 72% των ακινήτων που αποκτήθηκαν από ξένους αγοραστές κατά το 2023 αφορούν αγοραστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με 57% το 2022. Η Λεμεσός ήταν η πόλη με το υψηλότερο ποσοστό αγοραστών εκτός Ε.Ε. (77%), ακολουθούμενη από τη Λάρνακα (74%) και την Πάφο (70%).

Δειτε Επισης

«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κατοικίες και διαμερίσματα αυτή την βδομάδα από την Altamira Real Estate
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές