Το top 5 των πωλήσεων ακινήτων σε κάθε πόλη-Η ακριβότερη συναλλαγή του 2023

Σημαντική ανθεκτικότητα επέδειξε κατά τη διάρκεια του 2023 η κυπριακή αγορά ακινήτων διατηρώντας τα επίπεδα ρεκόρ στις συναλλαγές ύψους €5,5 δισ. που είχαν καταγραφεί το 2002.

Όσον αφορά τον αριθμό των πράξεων, όπως αποτυπώνονται από τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο συνολικός αριθμός ακινήτων που πωλήθηκαν το 2023 έφτασε τις 24.200 από 23.600 το 2022, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 3%.

Με βάση τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της PwC Κύπρου για τον τομέα των ακινήτων "Evolving landscape and the need for new policies and reforms", η Λεμεσός κατέγραψε αφενός τον μεγαλύτερο αριθμό πράξεων και αφετέρου τις ακριβότερες πράξεις πώλησης ακινήτων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2023. Από την άλλη, η μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε αριθμό πράξεων (22%) όσο και σε αξία συναλλαγών (20%) καταγράφηκε στη Λάρνακα.

Σημειώνεται ότι η σημαντική άνοδος των συναλλαγών που καταγράφηκαν στη Λάρνακα κατάφερε να αντισταθμίσει την ετήσια πτώση των συναλλαγών στη Λεμεσό, σε μία χρονιά που η συνολική αξία των πράξεων σταθεροποιήθηκε και ευθυγραμμίστηκε με τα επίπεδα του 2022.

  • Το top 5 των πωλήσεων στη Λεμεσό

Συνολικά 7.150 ακίνητα πωλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη Λεμεσό, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 3%, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα €2,3 δισ., καταγράφοντας άνοδο 8% σε σχέση με το 2022.

Η ακριβότερη πώληση ύψους €24,2 εκατ. αφορούσε οκτώ παρακείμενα αγροτεμάχια, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της ακτής, κοντά στην περιοχή του λιμανιού Λεμεσού.

pwcakinita2023lim

Οικιστικό έργο, το οποίο αποτελείται από πέντε πολυκατοικίες στον Άγιο Ιωάννη πωλήθηκε έναντι €13,2 εκατ.

Την ίδια στιγμή, χωράφι συνολικής έκτασης 10.850 τ.μ., κατά μήκος της λεωφόρου Γρίβα Διγενή, στον Άγιο Νικόλαο, το οποίο βρίσκεται εντός οικιστικών και εμπορικών ζωνών, πωλήθηκε για €12 εκατ. όσα ακριβώς πωλήθηκε χωράφι με έκταση 22.400 τ.μ., κοντά στο νέο λιμάνι Λεμεσού, στην περιοχή Ζακακίου.

Την πρώτη πεντάδα των ακριβότερων πωλήσεων ακινήτων στη Λεμεσό συμπληρώνει διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στον πέμπτο όροφο μίας καινούργιας παράκτιας οικιστικής ανάπτυξης στην Παρεκκλησιά, με τιμή πώλησης €10,3 εκατ.

  • Το top 5 των πωλήσεων στη Λευκωσία

Στο €1 δισ. ανήλθε η αξία των πωλήσεων ακινήτων στη Λευκωσία, σημειώνοντας μικρή ετήσια άνοδο 1%, με τις συνολικές πράξεις να αυξάνονται κατά 3% και να διαμορφώνονται στις 6.000.

Το ακριβότερο ακίνητο που πωλήθηκε εντός του 2023 στην πρωτεύουσα ήταν ένα υπό κατασκευή εμπορικό κτήριο μεικτής χρήσης, στα Λατσιά, σε ένα deal που έκλεισε στα €4,7 εκατ.

pwcakinita2023nic

Εξάλλου, οικία που βρίσκεται σε οικόπεδο 6.700 τ.μ. και πάλι στα Λατσιά πωλήθηκε έναντι €4,5 εκατ.

Στα €4 εκατ. ανήλθε η αξία της συναλλαγής για υπό κατασκευή βιομηχανική μονάδα στον Δήμο Ιδαλίου, ενώ για €3,2 εκατ. πωλήθηκε βιομηχανική μονάδα εντός της βιομηχανικής περιοχής Στροβόλου.

Το top 5 των ακριβότερων πωλήσεων ακινήτων της Λευκωσίας ολοκληρώνεται με ένα μπλοκ διαμερισμάτων εντός οικοπέδου 775 τ.μ., στην Έγκωμη, το οποίο πωλήθηκε έναντι €3,1 εκατ.

  • Το top 5 των πωλήσεων στη Λάρνακα

Εντυπωσιακή ήταν η πορεία της αγοράς ακινήτων το 2023 στη Λάρνακα, στην οποία καταγράφηκαν 5.240 πωλήσεις, με το ποσοστό ετήσιας αύξησης να φτάνει το 20%, την ώρα που η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 22% στα €896 εκατ.

Το ακριβότερο ακίνητο που πωλήθηκε στη Λάρνακα την περασμένη χρονιά ήταν ένα χωράφι έκτασης 38.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός τουριστικής ζώνης, σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, στην Πύλα, με τιμή πώλησης €8,9 εκατ.

pwcakinita2023larnaca

Στο κέντρο της Λάρνακας, οικόπεδο με έκταση 6.000 τ.μ. εντός οικιστικής και εμπορικής ζώνης, πωλήθηκε έναντι €6,8 εκατ., ενώ το deal για παραθαλάσσιο οικόπεδο στα Περβόλια έκτασης 9.000 τ.μ. έκλεισε στα €3,8 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξενοδοχείο δύο αστέρων και χωρητικότητας 40 δωματίων, στο κέντρο της Λάρνακας πωλήθηκε για €3,8 εκατ. Παράλληλα, ένα τεμάχιο γης 20.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στα Περβόλια, 50 μέτρα από τη θάλασσα, πωλήθηκε έναντι €3,7 εκατ.

  • Το top 5 των πωλήσεων στην Πάφο

Πέραν του €1 δισ. ήταν η συνολική αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν το 2023 στην Πάφο, σημειώνοντας άνοδο 4% σε σύγκριση με το 2022. Οι συνολικές πράξεις αυξήθηκαν ετησίως κατά 3%, φτάνοντας τις 4.430.

Έπαυλη, η οποία βρίσκεται σε ένα ολοκληρωμένο έργο γκολφ, στην Τσάδα, αποτέλεσε το ακριβότερο deal της χρονιάς στην Πάφο, το οποίο διαμορφώθηκε στα €8,4 εκατ.

Την ίδια ώρα, έπαυλη σε ολοκληρωμένο έργο γκολφ, στα Κούκλια, πωλήθηκε έναντι €5 εκατ., ενώ έπαυλη και πάλι σε έργο γκολφ, στην Τσάδα, πωλήθηκε για €4,1 εκατ.

pwcakinita2023pafos

Στα €3,9 εκατ. διαμορφώθηκε η τιμή πώλησης χωραφιού συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ., το οποίο χωροθετείται στην Πέγεια, σε κοντινή απόσταση από τον Κόλπο των Κοραλλίων και εμπίπτει εντός τουριστικής ζώνης.

Την πρώτη πεντάδα των ακριβότερων πωλήσεων ακινήτων στην Πάφο συμπληρώνει ένα χωράφι έκτασης περίπου 7.300 τ.μ. εντός οικιστικής ζώνης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο των Τάφων των Βασιλέων και το οποίο πωλήθηκε έναντι €3,5 εκατ.

  • Το top 5 των πωλήσεων στην ελεύθερη Αμμόχωστο
    Τον χαμηλότερο αριθμό πωλήσεων ακινήτων, αλλά και τη μικρότερη αξία συναλλαγών συγκέντρωσε η ελεύθερη Αμμόχωστος. Ο αριθμός των πωλήσεων διαμορφώθηκε στις 1.320, καταγράφοντας άνοδο 1% σε σχέση με το 2022, με την αξία τους να σημειώνει άνοδο 3% και να φτάνει τα €253 εκατ.

Η ακριβότερη πώληση αφορούσε παραθαλάσσιο χωράφι συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ., εντός τουριστικής ζώνης, στο Παραλίμνι, με τιμή πώλησης €9,1 εκατ.

pwcakinita2023amm

Στην Αγία Νάπα, παραθαλάσσια έπαυλη πέντε υπνοδωματίων πωλήθηκε για €5,5 εκατ., ενώ ένα εμπορικό κτήριο, το οποίο περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους και καταστήματα σε συνολική έκταση 2.700 τ.μ., στη λεωφόρο Πρωταρά, πωλήθηκε έναντι €4,8 εκατ.

Η τιμή πώλησης ενός παραθαλάσσιου χωραφιού, το οποίο εκτείνεται σε 12.000 τ.μ. και βρίσκεται εντός τουριστικής ζώνης, στον Δήμο Παραλιμνίου, ανήλθε στα €3,8 εκατ.

Το top 5 ολοκληρώνεται με ένα penthouse διαμέρισμα έξι υπνοδωματίων στον πέμπτο όροφο νεόδμητης παραθαλάσσιας οικιστικής ανάπτυξης, στο Παραλίμνι, το οποίο πωλήθηκε έναντι €2,6 εκατ.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας