Ώθηση στον νέο δανεισμό από τα επιχειρηματικά δάνεια άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ

Σημαντική αύξηση παρουσίασε τον πρώτο μήνα του έτους η παραχώρηση νέων δανείων, τα οποία αυξήθηκαν σε ποσοστό 47% σε ετήσια βάση, με την άνοδο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 να οφείλεται στα επιχειρηματικά δάνεια άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικότερα, ο καθαρός νέος δανεισμός τον φετινό Ιανουάριο ανήλθε στα €220 εκατ. σε σύγκριση με €149 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μεγαλύτερη κατηγορία των νέων δανείων ήταν τα εταιρικά δάνεια άνω του €1 εκατ. τα οποία ανήλθαν σε €83,3 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 379% λόγω της ασυνήθιστα χαμηλής επίδοσης της κατηγορίας αυτής τον Ιανουάριο του 2023 (μόλις €17,4 εκατ). Παραδοσιακά τα επιχειρηματικά δάνεια άνω του €1 εκατ. αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία του νέου δανεισμού.

Πτώση 6% παρουσίασαν σε ετήσια βάση τα νέα στεγαστικά δάνεια, η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία δανείων, τα οποία υποχώρησαν στα σχεδόν €72 εκατ., έναντι €76 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα νέα εταιρικά δάνεια μέχρι €1  εκατ. τον Ιανουάριο του 2024 διαμορφώθηκαν στα €41 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με €38 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Αύξηση 65% παρουσίασαν σε ετήσια βάση τα νέα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία διαμορφώθηκαν σε σχεδόν €20 εκατ., από €12 εκατ. τον περσινό Ιανουάριο.

Τέλος η κατηγορία άλλα δάνεια παρουσίασε μείωση 17%, με τον καθαρό νέο δανεισμό να υποχωρεί στα €4,4 εκατ. τον Ιανουάριο του 2024, έναντι €5,3 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Δειτε Επισης

Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ