Αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις, μετοχικές αλλαγές, επενδύσεις και νέες αφίξεις στον τομέα της υγείας

Απανωτές είναι οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες στον τομέα της υγείας, με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς νοσοκομείων, αλλά και την άφιξη νέων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη ή στα σκαριά βρίσκονται επενδύσεις, ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, στο πλαίσιο σειράς έργων αναβάθμισης, ανάπτυξης και επέκτασης των υποδομών του ΟΚΥπΥ.

Πιο κάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις πρόσφατες εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα της υγείας, οι οποίες σχετίζονται με επενδύσεις, αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο, δημιουργία νέων νοσηλευτηρίων, αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις και επεκτάσεις υφιστάμενων δημόσιων νοσοκομείων.

  • Metropolitan: Το νέο ιδιωτικό νοσοκομείο της Πάφου

Το Metropolitan Private Hospital είναι το νέο ιδιωτικό νοσοκομείο που αναμένεται να ανεγερθεί στην κοινότητα Μεσόγη της Επαρχίας Πάφου. Με στόχο την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας υποβλήθηκε ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος σχετική αίτηση μαζί με περιβαλλοντική μελέτη.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο κτήρια, το ιδιωτικό νοσοκομείο και το κτήριο των γραφείων.

metropolitannosokomeio

Το ιδιωτικό νοσοκομείο, για το οποίο η Περιβαλλοντική Αρχή άναψε το πράσινο φως, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μονάδες τεχνητού νεφρού, ενδοσκόπησης, λιθοτριψίας, αποκατάστασης, νεκροτομείο, ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, επείγοντα περιστατικά, διαγνωστικά τμήματα, γραφεία, χειρουργεία, μαιευτική, εντατική μονάδα θεραπείας και θαλάμους ασθενών.

Το Metropolitan Private Hospital ανακοίνωσε την έκδοση της άδειας ιδρύσεώς του, την 19η Σεπτεμβρίου 2023, ως ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Πάφο.

Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για ένα σύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών ιδιωτικό νοσηλευτήριο 14.000 τ.μ., που διαθέτοντας επτά, πλήρως εξοπλισμένα χειρουργεία, υπερσύγχρονο τμήμα επειγόντων περιστατικών, 75 κλίνες, μονάδα εντατικής θεραπείας και γραφεία ιατρών, στοχεύει να αποτελέσει ορόσημο της παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο.

  • El Greco: Αρχές Μαρτίου ανοίγει το νέο Ιατρικό Κέντρο στη Λευκωσία

To El Greco medical centre στη Λευκωσία στοχεύει να γίνει σημείο αναφοράς στον τομέα παροχής κορυφαίων υπηρεσιών υγείας.

Το νέο Ιατρικό Κέντρο El Greco, ανοίγει τις πύλες του στις αρχές Μαρτίου, με το ΓεΣΥ να ενισχύεται με ακόμα 50 κλίνες θαλάμου, μία Μονάδα Αιμοκάθαρσης, μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χειρουργικές αίθουσες με τεχνολογία αιχμής, καθώς και σύγχρονη Νεφρολογική Κλινική.

Το νέο ιατρικό κέντρο φιλοδοξεί να καταστεί μια ισχυρή παρουσία στον χώρο της υγείας στην Κύπρο, επενδύοντας σε κορυφαίο ιατρικό προσωπικό, τεχνολογία αιχμής και πρωτοποριακές ιατρικές πρακτικές. Ενταγμένο στο ΓεΣΥ, θα λειτουργεί κάτω από ψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, με ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από γιατρούς και τεχνοκράτες.

elgrecomedicalnews

Εκτείνεται σε ένα κτήριο-περιβάλλον φροντίδας, τριών ορόφων, συνολικής επιφάνειας 3,000 τ.μ., με υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

Γιατροί εγνωσμένου κύρους, με μεγάλη εμπειρία σε Κύπρο και εξωτερικό, έχουν ήδη υπογράψει και θα περιλαμβάνονται στο δυναμικό του νέου Ιατρικού Κέντρου της πρωτεύουσας.

Το νέο ιατρικό κέντρο διαθέτει:

  • Παθολογικό, καρδιολογικό και χειρουργικό θάλαμο, μονάδα στεφανιαίας φροντίδας μονάδα και μονάδα εντατικής θεραπείας
  • Άρτια εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό
  • Ακτινολογικό-διαγνωστικό τμήμα
  • Τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας
  • 24ωρη υπηρεσία επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών
  • Αρρυθμιολογικό και ηλεκτροφυσιολογικό τμήμα
  • Ενδοσκοπική μονάδα
  • Νεφρολογική κλινική, το El Greco Dialysis Centre, με μονάδα αιμοκάθαρσης 12 θέσεων, για παροχή εξατομικευμένης θεραπείας χρόνιας αιμοκάθαρσης και πλασμαφαίρεσης

  • Στην ECM Partners η Πολυκλινική Υγεία

Η ECM Partners ανακοίνωσε, τον περασμένο Δεκέμβριο, την ολοκλήρωση της εξαγοράς 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ και την ανάθεση της διαχείρισης του νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Η απόκτηση της Πολυκλινικής έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, και βάσει της συμφωνίας εξαγοράς το ποσοστό δύναται να αυξηθεί στο 75% στο εγγύς μέλλον.

polyklinikiygeia

Η ECM Partners ανέθεσε τη διαχείριση του Νοσοκομείου στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, τον μεγαλύτερο ελληνικών συμφερόντων όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας, ενώ ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στο εγχείρημα, θα αποκτήσει και μειοψηφική μετοχική συμμετοχή στην Ιδιωτική Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ στο άμεσο μέλλον.

  • Νέα Τμήματα, υπηρεσίες και εξοπλισμός στο Νοσοκομείο Τροόδους

Σε αναβαθμίσεις και αλλαγές με επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών της περιοχής του Τροόδους, προχωρά ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Από τις 19 Φεβρουαρίου 2024, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα εξωτερικά Πνευμονολογικά Ιατρεία στο νέο ανακαινισμένο κτήριο της Πνευμονολογικής - Φυματιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

nosokomeiotroodous

Παράλληλα, τους ερχόμενους μήνες τοποθετείται χρονικά η έναρξη της λειτουργίας της Φυματιολογικής Κλινικής, όπως και του Τμήματος που θα λειτουργήσουν ο αξονικός τομογράφος, η οστεοπόρωση, ο πανοραμικός, ενώ μελετάται και η έναρξη υπηρεσιών μαστογραφίας.

Το Νοσοκομείο διαθέτει 40 κλίνες, 15 άτομα ιατρικό προσωπικό, 46 νοσηλευτικούς λειτουργούς και 11 επαγγελματίες υγείας και παρέχει υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα.

  • To Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αναβαθμίζεται και επεκτείνεται

Στην πρόκηρυξη και υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη, κατασκευή και 12ετή συντήρηση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, το οποίο προνοεί την ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων και τη δημιουργία καινούργιων, προχώρησε ο ΟΚΥπΥ,

Με την ολοκλήρωση του έργου, το νοσοκομείο θα είναι σε θέση να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και βελτιωμένη εμπειρία στους ασθενείς.

genikonosokomeiopafou1000

Το Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου θα αναβαθμιστεί φέροντας την ονομασία ‘Μητέρα και Παίδι’ και θα διαθέτει μεταξύ άλλων τους ακόλουθους χώρους:

  • Αίθουσα Ωδίνων
  • Αίθουσα Τοκετών
  • Λουτρό Ασθενών
  • Χώρος Περιποίησης Βρεφών
  • Θάλαμοι Νοσηλείας
  • Κλινική Εγκύων
  • Λοιποί υποστηρικτικοί χώροι.

Επιπρόσθετα, θα αναβαθμιστεί το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου με έργα στους θαλάμους ασθενών, θάλαμο νεογέννητων, δωμάτιο θεραπειών και λοιπούς υποστηρικτικούς χώρους.

Το έργο έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο 2023 και αναμένεται να παραδοθεί το 2ο τρίμηνο του 2024. Η συνολική τιμή του έργου, το οποίο εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέρχεται στα €5,792,633.00 από τα οποία χρηματοδοτούνται τα €1,537,000.00.

  • Έργα αναβάθμισης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, έχει ήδη ξεκινήσει, με τις εργασίες να πραγματοποιούνται ήδη εντός του χώρου και να αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους 19 μήνες. Το εν λόγω έργο αποτελεί μέρος μίας σειράς έργων αναβάθμισης, ανάπτυξης και επέκτασης των υποδομών του ΟΚΥπΥ.

genikolarnakas

Αποτέλεσμα των πιο πάνω εργασιών θα είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου χώρου παροχής Πρώτων Βοηθειών, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την δημιουργία Νέας Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας, ολική ανακαίνιση του Ακτινολογικού Τμήματος και γραφειακών χώρων.

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Νοσοκομείου, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους της Λάρνακας και της ευρύτερης περιοχής, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Σημειώνεται ότι ο χώρος που καταλαμβάνει τώρα το ΤΑΕΠ ανέρχεται στα 310 τ.μ. και με την ολοκλήρωση των εργασιών θα αυξηθεί στα 1.115 τ.μ.

  • Ολοκληρώνεται το Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Προχωρά η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου και την δημιουργία καλυμμένων χώρων στάθμευσης, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου του Οργανισμού.

genikonosokomeiolefkosiasfoto

Αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις υποδομές του με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του έργου στις 7 Ιανουαρίου 2024, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου.

Με την ολοκλήρωσή του, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει δυναμικότητα 1.3 MWp, με το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να ανέρχεται στα €1,8 εκατ. + Φ.Π.Α.

  • Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ: Ανακαινίσεις και επεκτάσεις

Στη σημαντική αναβάθμιση και επέκταση του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ προχωρά ο ΟΚΥπΥ, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στο μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας για την μητέρα και το παιδί.

Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός έχει προχωρήσει, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη, την κατασκευή και την δωδεκαετή συντήρηση του έργου που περιλαμβάνει ανακαινίσεις, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Η αναβάθμιση θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κτηρίου που θα είναι τοποθετημένο στη νότια πλευρά του υφιστάμενου νοσοκομείου και θα αποτελείται από υπόγειο χώρο, ισόγειο, 1ο όροφο και 2ο όροφο. Στον υπόγειο χώρο του κτηρίου θα δημιουργηθούν 36 χώροι στάθμευσης και 6 χώροι στάθμευσης για ΑΜΕΑ.

makareio1000

Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για Παιδιά (ΤΑΕΠ Παίδων). Στο Τμήμα, συνολικού εμβαδού 1.571 τ.μ., θα υπάρχουν 10 εξεταστικές κλίνες, δωμάτιο ανάνηψης με δύο κρεβάτια, σηπτικό χειρουργείο, θάλαμος απομόνωσης και δωμάτιο γύψου. παιδότοπος και άλλοι υποστηρικτικοί χώροι. Στο κτήριο θα υπάρχουν εσωτερικοί ανελκυστήρες για την σύνδεση του χώρου του ΤΑΕΠ Παίδων με όλα τα Τμήματα του Νέου Κτιρίου. Επίσης, σε κάθε νέο όροφο θα υπάρχει γέφυρα σύνδεσης με το υφιστάμενο κτήριο.

Στον 1ο όροφο θα στεγαστούν το Παιδονευρολογικό Τμήμα και το Τμήμα Σπάνιων νοσημάτων συνολικού εμβαδού 1.660 τ.μ. Στον 2ο όροφο θα στεγαστούν το Τμήμα Εγκαυμάτων και το Χειρουργικό συνολικού εμβαδού 900 τ.μ. Με τις αναβαθμίσεις θα ανακαινιστούν ολιστικά τα Τμήματα Γυναικολογικής-Μαιευτικής, καθώς και το Παιδοχειρουργικό Τμήμα που βρίσκεται στον ίδιο όροφο. Οι ανακαινίσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μονόκλινων δωμάτιων νοσηλείας.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στα €28.340.000 + ΦΠΑ και μέρος του έργου χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου για το ποσό των €19.370.440, €2.332.000 και €1.723.560 αντίστοιχα (συνολικό ποσό χρηματοδότησης €23.426.000) μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

  • Εγκαινιάστηκε ξενώνας υποστηριζόμενης διαβίωσης

Αναβαθμισμένη φροντίδα που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και αποϊδρυματοποίηση ατόμων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, θα προσφέρει o καινούργιος Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) του Ο0ΚΥπΥ.

2

Ο Ξενώνας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν στις 8 Φεβρουαρίου, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν από τη ΔΥΨΥ, άτομα με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία διέμεναν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αλλά η κατάστασή τους αξιολογείται ως σταθερή, δεν παρουσιάζουν επικινδυνότητα και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κοινότητα.

Ήδη, ο ξενώνας από την ημέρα που λειτούργησε παρουσιάζει ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς την αποκατάσταση και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ατόμων που διαμένουν στον χώρο ενώ την ίδια στιγμή συνέβαλε καθοριστικά στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Δειτε Επισης

Χρυσό βραβείο προστάτη του περιβάλλοντος στην ΑΗΚ μετά από αξιολόγηση ειδικών κριτηρίων
Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Νέα ετήσια αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)