Καταστήματα: Τα ωφέλιμα τριήμερα, η ανησυχία για το κόστος και τι θα ισχύσει την Πρωταπριλιά

Ευεργετικά λειτούργησαν για την αγορά τα δύο συνεχόμενα τριήμερα αργιών των προηγούμενων εβδομάδων. Τόσο το τριήμερο καρναβαλιών και Καθαράς Δευτέρας όσο και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου η επισκεψιμότητα και οι τζίροι στα καταστήματα κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Την τιμητική τους είχαν φούρνοι, υπεραγορές, αλλά και ψαραγορές, με τους καταναλωτές να τηρούν στο έπακρο τα έθιμα των ημερών, προμηθευόμενοι σαρακοστιανά είδη, ψάρια και θαλασσινά.

Η εν λόγω αυξημένη επισκεψιμότητα στην αγορά που έσφυζε από κίνηση αναμένεται να αποτυπωθεί σε άνοδο του κύκλου εργασιών τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Τα καύσιμα πονοκεφαλιάζουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Ωστόσο, η ψυχολογία των καταναλωτών, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές των καυσίμων να παίρνουν την ανιούσα, αναμένεται να έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην αγοραστική τους δύναμη, η οποία περιορίζεται ολοένα και περισσότερο ένεκα του παρατεταμένου πληθωρισμού.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι τα καύσιμα αποτελούν σοβαρή πηγή εξόδων για τους καταναλωτές, ανεβάζοντας ταυτόχρονα στα ύψη το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

«Είναι διάχυτος ο προβληματισμός και η ανησυχία αφενός μεταξύ των καταναλωτών, των οποίων το εισόδημα έχει συρρικνωθεί, και αφετέρου μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένο λειτουργικό κόστος (σ.σ. ηλεκτρισμός/καύσιμα), εργατικό κόστος και αυξημένα επιτόκια», τόνισε σχετικά.

Κλειστά τα καταστήματα Πρωταπριλιά και Πρωτομαγιά

Σύσσωμο το λιανικό εμπόριο (γενικά καταστήματα) θα τηρήσει τις επερχόμενες αργίες της Πρωταπριλιάς και της Πρωτομαγιάς.

Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τόσο τη Δευτέρα, 1η Απριλίου όσο και την Τετάρτη, 1η Μαΐου, όπως προνοεί η νομοθεσία.

Παρόλο που στην Ελλάδα αποφασίστηκε η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς για την Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου, μιας και η Πρωτομαγιά συμπίπτει φέτος με την Μεγάλη Τετάρτη, εντούτοις στην Κύπρο, όπως και κάθε χρόνο, θα τηρηθεί κανονικά η αργία.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα κι όταν η Πρωτομαγιά του 2021 συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο, μία από τις πιο εμπορικές μέρες της χρονιάς, το Υπουργείο Εργασίας μέσω της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου αποφάσισε όπως η αργία τηρηθεί ευλαβικά, με τα γενικά καταστήματα να παραμένουν κλειστά.

Δειτε Επισης

Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης