Μάριος Αντωνίου: Θέλουμε προσωπικό, όχι επιχορηγήσεις-Η καλή πρόθεση δεν έλυσε το πρόβλημα

Δαιδαλώδης, γραφειοκρατική και πολύπλοκη παραμένει έναν χρόνο μετά η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για την απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, εξακολουθώντας να δημιουργεί εμπόδια στις επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

Προβληματισμός και απογοήτευση επικρατεί σε βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως το λιανεμπόριο, καθώς η μοναδική διαφοροποίηση που φαίνεται να έχει επιτευχθεί είναι η μικρή μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων, μία εξέλιξη που δεν ικανοποιεί τις επιχειρήσεις.

Αίτημα των λιανεμπόρων είναι η τήρηση της στρατηγικής απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά και η απλοποίηση, ευελιξία και η επιτάχυνση της διαδικασίας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντλήσουν προσωπικό από τρίτες χώρες για να καλυφθούν οι αυξημένες υφιστάμενες και μελλοντικές τους ανάγκες.

Μικρή μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων
Η ένταξη ξένου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες καθίσταται μονόδρομος λόγω της έλλειψης ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι δυστυχώς δεν έχει επέλθει οποιαδήποτε απλοποίηση της διαδικασίας, η οποία παραμένει δαιδαλώδης και πολύπλοκη.

«Παρόλο που δια στόματος του αρμόδιου υπουργού δόθηκαν διαβεβαιώσεις για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, εντούτοις δεν άλλαξε τίποτα στην όλη διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου, τονίζοντας ότι η μοναδική διαφοροποίηση είναι η μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτημάτων από τους 5-6 μήνες στους 3 μήνες, την ώρα που η στρατηγική της κυβέρνησης προβλέπει την παραχώρηση απαντήσεων στις αιτήσεις εντός έξι εβδομάδων το αργότερο.

Διψούν για προσωπικό υφιστάμενες επιχειρήσεις και νέες αναπτύξεις
Την ίδια ώρα, λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση και κατασκευές διψούν για εργαζομένους λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν.

Οι ανάγκες σε προσωπικό επηρεάζουν τόσο την καθημερινή λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων όσο και τις επερχόμενες αναπτύξεις.

«Δεν θέλουμε επιχορηγήσεις από την κυβέρνηση, αλλά χρειαζόμαστε προσωπικό για να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να εργαστούν κανονικά. Προσωπικό για να στελεχώσει τις επιχειρήσεις, των οποίων η καθημερινή λειτουργία δυσχεραίνεται λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και τα νέα ανοίγματα που έχουν δρομολογηθεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ.

Η καλή πρόθεση δεν έλυσε το πρόβλημα
Το ακανθώδες ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού και των αυξημένων κενών θέσεων έρχεται επίσης να επιδεινώσει η αποχώρηση από την Κύπρο αιτητών πολιτικού ασύλου, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται. Οι εν λόγω εργαζόμενοι κάλυπταν σε μικρό βαθμό τις ανάγκες στελέχωσης διαφόρων επιχειρήσεων.

«Στις 18 Δεκεμβρίου 2023, έξι επαγγελματικοί σύνδεσμοι από κλάδους που εκπροσωπούν το 1/5 των εργαζομένων της Κύπρου, ενώσαμε τις φωνές μας, απευθύνοντας ηχηρό μήνυμα με ξεκάθαρο αποδέκτη τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση και παρόλο που δώσαμε χρόνο, εντούτοις δεν άλλαξε τίποτα προς όφελος των επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Παρόλο που οι εργοδοτικές οργανώσεις είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού ως τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους επιχειρηματίες, εντούτοις η καλή πρόθεση και η προθυμία για εξεύρεση λύσεων δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί επί της ουσίας.

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα