Οι παράγοντες που εκτινάσσουν την τιμή του Bitcoin και τι λένε οι αναλυτές

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin, καταγράφει μία τρελή άνοδο στην αξία της τιμής του, ως απόρροια πολλών παραγόντων, ενώ την ίδια ώρα τα παραδοσιακά χρηματιστήρια δείχνουν μία υποτονικότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, υπάρχει ακόμα δρόμος για περισσότερη άνοδο στο Bitcoin.

Για τους αριθμούς, ο Φεβρουάριος, έκλεισε με μια τιμή στις 61,000 δολάρια περίπου, ένα κέρδος δηλαδή γύρω στα 43% και τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του από τον Δεκέμβριο του 2020.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η τιμή ακούμπησε τις 64,000 δολάρια, θυμίζοντας το ρεκόρ που είχε φτάσει τις 69,000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021.

Πρώτα τα ETFs

Γύρω από την αύξηση τιμής του μεγαλύτερου κρυπτοπεριουσιακού στοιχείου, περιφέρονται διάφοροι παράγοντες που συνδράμουν στο να… σκαρφαλώνει περισσότερο.

Αρχικά έχουμε την πρόσφατη έγκριση των Bitcoin ETFs, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στα μέσα Ιανουαρίου. Πρόκειται για κεφάλαια διαπραγματεύσιμων μέσων ανταλλαγής, όπου η Επιτροπή, για πρώτη φορά στα ιστορικά των κρυπτονομισμάτων έδωσε την έγκριση σε 11 Bitcoin ETFs.

Η κίνηση αυτή, δημιούργησε έντονο ενδιαφέρον στον επενδυτικό κόσμο, με αποτέλεσμα οι εισροές στα ETFs να κάνουν ρεκόρ 673 εκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της BitMEX Research μέχρι την περασμένη Τετάρτη.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι οι επενδύσεις στα διάφορα Bitcoin ETFs, δεν είναι άμεσα προς το ίδιο το κρυπτονόμισμα αλλά σε funds και εταιρείες που διαθέτουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο κρυπτονομίσματα.

Επενδύσεις και… εκλογές

Για την αύξηση της τιμής και του ενδιαφέροντος γύρω από το Bitcoin, μπορούμε να προσθέσουμε και τις επενδυτικές κινήσεις της Microstrategy. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο της επιχειρηματικής ευφυΐας, παρέχοντας λογισμικό και υπηρεσίες εταιρικής ανάλυσης.

Η εταιρεία του Michael Saylor, τα τελευταία χρόνια, μετατρέπει ένα αξιόλογο μέρος του κεφαλαίου της σε Bitcoin. Μόνο τον Φεβρουάριο του 2024, πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της 3,000 BTC mε μέση τιμή περίπου 51,813 δολάρια. Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι οι αθροιστικές συμμετοχές σε Bitcoin της MicroStrategy και των θυγατρικών της ανέρχονται πλέον σε 193.000 BTC, ποσό το οποίο μεταφράζεται κατά την ώρα γραφής του ρεπορτάζ σε 11,114 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα με τις επενδύσεις των μεγάλων εταιρειών, «τρέχουν» και οι εκλογές των ΗΠΑ, με αρκετούς υποψήφιους να δηλώνουν υπέρ του Bitcoin, όπως ο τέως Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, παλαιότερα δήλωνε ότι το Bitcoin είναι «Απάτη σε βάρος του δολαρίου» και τώρα πώς είναι κάτι με «δική του ζωή» και πώς θα χρειαστεί να ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο.

Αν και υπάρχει αρκετός δρόμος για τις εκλογές Νοεμβρίου και με τις τοποθετήσεις να δίνουν και να παίρνουν, μέσω τέτοιων δηλώσεων, σίγουρα δημιουργούνται εντυπώσεις ανάμεσα στους ψηφοφόρους.

Να πούμε ότι το ζήτημα της ρύθμισης, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των εποπτικών αρχών, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι συζητήσεις θα ενταθούν μετά τις αμερικάνικες εκλογές.

Θα υπάρξει συνέχεια

Η έγκριση των Bitcoin ETFs είναι μόνο η αρχή, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του IntoTheBlock, καθώς ο όγκος συναλλαγών και το ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα, εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τα επίπεδα προηγούμενων περιόδων.

Αναλυτές της Crypto analytics Swissblock επιβεβαιώνουν ότι τώρα αρχίζει η άνοδος, σημειώνοντας ότι «η σταθερή αγοραστική πίεση και τα ισχυρά ανοδικά σήματα υποδηλώνουν ότι το BTC είναι έτοιμο για συνεχή ανοδική δυναμική».

Η συνέχεια στην οποία προσβλέπουν οι αναλυτές και οι επενδυτές, αναμένεται να έρθει κάπου στα μέσα με τέλη Απριλίου με το λεγόμενο halving, μία εσωτερική διαδικασία στον προγραμματισμό του Bitcoin που θα επηρεάσει τόσο την τιμή, όσο και την «έκδοση» (mining) νέων bitcoins.

Σε αυτό το σημείο να εξηγήσουμε τι είναι το halving και τι σημαίνει. Πρόκειται για ένα γεγονός που προκύπτει κάθε 4 χρόνια και εξασφαλίζει μία σταδιακή διανομή κρυπτονομισμάτων στους miners που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του Bitcoin.

Αυτή τη στιγμή, ένας miner με κάθε «εξαγωγή» (τη διαδικασία δηλαδή παραγωγής ενός block και η επιβεβαίωση του) λαμβάνει μία ανταμοιβή, η οποία τώρα βρίσκεται στα 6.25 BTC και με το halving θα πέσει στα 3.125 BTC.

Βάσει τούτου, και χωρίς να μπαίνουμε σε πιο τεχνικά θέματα, δημιουργείται ένα διαφορετικό πλαίσιο από τα παραδοσιακά νομίσματα. Δηλαδή, μειώνεται ο πληθωρισμός και χαμηλώνει η διαθέσιμη προσφορά, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση ανεβαίνει ωθώντας την τιμή προς τα πάνω.

Όλος αυτός ο μηχανισμός, μπορεί να πει κανείς ότι είναι προγραμματισμένος για τη φετινή άνοιξη και οι επενδυτές τον έχουν ψηλά στα υπόψη τους.

Καταληκτικά, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα πιο πάνω δεν αποτελούν επενδυτική συμβουλή και όπως συνηθίζεται να λέγεται στους κύκλους των κρυπτονομισμάτων, ο καθένας θα πρέπει να κάνει την έρευνα του και να κατανοήσει τη φιλοσοφία, πριν να επενδύσει.

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας