Στην Κύπρο ήδη κλιμάκιο του FBI, προχωρούν Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων και Ενιαία Εποπτική Αρχή

Στην Κύπρο για διερεύνηση υποθέσεων που ταλανίζουν την χώρα εδώ και χρόνια βρίσκεται το FBI, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανακοίνωσε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο Υπουργικό ο διορισμός του νέου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και η διεύρυνση αρμοδιοτήτων της εν λόγω θέσης για επίλυση εξωδικαστικών υποθέσεων.

«Θα τρέξουμε πιο γρήγορα τις διεργασίες για ανακοίνωση του φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», ήταν ακόμη μία από τις εξαγγελίες του Πρόεδρου, στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε κατά τη διάρκεια του International Conference της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) με τίτλο «Digital Financial Literacy: The Way Forward».

Μιλώντας στο Συνέδριο που διεξήχθη στο Hilton Nicosia, ο Πρόεδρος, ανακοίνωσε εξάλλου πως η διαδικασία σύστασης εθνικού οργανισμού ανάπτυξης επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτεί γενικές ανάγκες ΜμΕ είναι στο τελικό στάδιο και προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, και αφού περιέγραψε την κυπριακή οικονομία είπε πως αυτή έχει σημαντική προοπτική ενίσχυσης της εξωστρέφειας της και ισχυροποίησης της θέσης της ως περιφερειακός επιχειρηματικός κόμβος.

«Κινούμαστε στη βάση της αρχής της δημοσιονομικής υπευθυνότητας σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία», συμπλήρωσε, για να προσθέσει πως μέσα από αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση έγιναν δράσεις και πως «συγκεκριμένα μέτρα δράσεων θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες».

Η φήμη και αξιοπιστίας της χώρας είναι επίσης από τα σημαντικά σημεία που έθιξε λέγοντας στο παρελθόν έγιναν «λανθασμένες πολιτικές» και πως από το 2013 και μετά σημειώθηκαν σημαντικά βήματα.

Στο σημείο αυτό ανέφερε το γεγονός ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο και πως διερευνά αδικήματα για τη χώρα- «ιδιαίτερα αδικήματα που εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια».

Ειδικότερα, είπε: " Για τη διακυβέρνησή μας η φήμη και η αξιοπιστία της χώρας μας είναι υπεράνω όλων και χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής μας βούλησης είναι και η κάθοδος στην Κύπρο είναι ήδη εδώ κλιμακίου του FBI για ενίσχυση της δυνατότητας των κυπριακών Αρχών στον εντοπισμό, την έρευνα και τη δίωξη υποθέσεων που σχετίζονται με οικονομικά αδικήματα στην Κύπρο εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια".

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση προχωρά, "παρά τις όποιες αντιδράσεις που είναι απόλυτα σεβαστές" είπε, με την ίδρυση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών στο άμεσο μέλλον.

Είπε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο Υπουργικό ο διορισμός του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του για εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

«Θα τρέξουμε πιο γρήγορα τις διεργασίες για ανακοίνωση του φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», δήλωσε στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ότι ως τα τέλη του 2024 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις για την πράσινη φορολόγηση, τονίζοντας ότι θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο».

Επιπλέον, ανέφερε ότι συζητούνται κι άλλες πτυχές που αφορούν στον ευρύτερο φορολογικό μετασχηματισμό της χώρας, προς ανακοίνωση στο επόμενο διάστημα.

Στο τελικό στάδιο προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται και η διαδικασία σύστασης εθνικού οργανισμού ανάπτυξης επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτεί γενικές ανάγκες ΜμΕ για την απαραίτητη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση.

Παρεμβατικό πρόγραμμα στη Γ' Γυμνασίου

Ο Πρόεδρος εστίασε, τέλος, στον ψηφιακό αλφαβητισμό και τα οφέλη που προκύπτουν για την οικονομία. Κατά τον Πρόεδρο, κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές έχει να διαδραματίσει η δημόσια εκπαίδευση. Ανακοίνωσε την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, αφού το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει προγραμματίσει όπως, κατά την επόμενη σχολική χρονιά, εφαρμοστεί σε όλα τα τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου παγκύπρια, παρεμβατικό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και την έναρξη,  μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής Ζωής στη Δημοτική Εκπαίδευση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

"Οι συνέπειες από τον γραμματικό αναλφαβητισμό είναι αρνητικές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό και η κυβέρνηση λαμβάνει δράσεις για άμβλυνση του προβλήματος", δήλωσε νωρίτερα για να τονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης.

Δειτε Επισης

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ