Η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας: Τι λένε τρεις ξενοδόχοι

Η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας είναι μια από τις πιο σημαντικές και δυναμικές στον κόσμο. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι έχουν ταξιδέψει για να εξερευνήσουν κα να ανακαλύψουν διαφορετικές κουλτούρες, και να απολαύσουν την ομορφιά του κόσμου. Σήμερα, αυτός ο τομέας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή με προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αλλαγή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών, και την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές.

Στο πάνελ, που φιλοξένησε το 45ο Cyprus Hotel Summit & Exhibition τρεις ξενοδόχοι μοιράστηκαν τις απόψεις τους για τη σημασία του Κλάδου καθώς και το μέλλον του και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο νησί μας.

Οι Μάριος Πολυβίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunnyseeker Hotels Ltd, Roni Aloni, Διευθύνων Σύμβουλος Κύπρου και Ελλάδας, Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean-Μέλος της FATTAL HOTEL GROUP και Νατάσα Μιχαηλίδη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας, Thanos Hotels συζήτησαν την πρόοδο της βιομηχανίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και τις ευκαιρίες για την Κύπρο.

Η κ. Μιχαηλίδη ανέφερε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην χώρα, αλλά περαιτέρω πρόοδος θα σημειωθεί όταν δεν θα υπάρχει εξάρτηση από άλλες αγορές, κάνοντας αναφορά στο υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού. Έστειλε μήνυμα σε όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε επίσης τη σημασία οι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν τις τάσεις της βιομηχανίας, ώστε η χώρα να διατηρεί την απαραίτητη ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Πολυβίου προειδοποίησε ότι έρχεται άλλη μια δύσκολη χρονιά, σχολιάζοντας ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα ζήτημα "που πρέπει να επιλυθεί πολύ σύντομα". "Η ξενοδοχειακή σεζόν είναι στο τέλος του δρόμου και τα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν χωρίς προσωπικό", προειδοποίησε. Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο υφιστάμενο προσωπικό που στελεχώνει τα ξενοδοχεία.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία σχετικά με το αυξημένο λειτουργικό κόστος για τους ξενοδόχους. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, ο κ. Πολυβίου σχολίασε ότι η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο. Αφού είπε ότι ένα καλό παράδειγμα γρήγορης προόδου είναι η Πάφος, κατέληξε με την εκτίμηση ότι με τη στενή συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

Προσθέτοντας στα πιο πάνω, ο Roni Aloni εξέφρασε τις ανησυχίες του και για τις υποδομές σε άλλες πόλεις εκτός της Πάφου, όπου η πρόοδος είναι μεγάλη, καθώς και για το μη επαρκές, κατά την άποψή του, ποσό που επενδύει η πολιτεία για το branding της χώρας. Είπε επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της ψυχαγωγίας και πως, επ’ αυτού, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη φιλοξενία συναυλιών και μεγάλων φεστιβάλ στο νησί.

Τόσο ο κ. Aloni όσο και ο κ. Πολυβίου στάθηκαν στη στάση των συντεχνιών, λέγοντας ότι συχνά δημιουργούνται προβλήματα σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο πάνελ κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε μια συνάντηση για ανταλλαγή ιδεών γύρω από όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Τέλος, υπέδειξαν ότι η Κύπρος και η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι καλύτερες χώρες για επένδυση σε τουριστικά θέρετρα, καθώς διαθέτουν πλούσια φύση, ιστορία και καταπληκτικούς ανθρώπους.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου