Συνέχισε την πτωτική πορεία το οικονομικό κλίμα λόγω επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος

Μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα παρουσίασε τον Μάρτιο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να ωθείται καθοδικά από την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ), ο ΔΟΣ τον Μάρτιο παρουσίασε μείωση κατά 1,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2024, υποχωρώντας στις 102,1 μονάδες.

«Η πτώση του ΔΟΣ προήλθε από τη χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς, κυρίως λόγω χαμηλότερων προσδοκιών για τη δραστηριότητα του επόμενου τριμήνου», αναφέρει το ΚΟΕ, σημειώνοντας ότι αντίθετα, το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή βελτίωση, αν και οι προθέσεις των καταναλωτών να προβούν σε μεγάλες αγορές τους επόμενους μήνες αποδυναμώθηκαν τον Μάρτιο.

Παρά τη βελτίωση των αξιολογήσεων για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, το κλίμα στις υπηρεσίες υποχώρησε λόγω της προς τα κάτω αναθεώρησης των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές, οι αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων δεν σημείωσαν ουσιαστική μεταβολή από τα επίπεδα Φεβρουαρίου· ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο και για τον αριθμό των εργαζομένων στις κατασκευές ήταν πιο απαισιόδοξες τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του κλίματος στους δύο τομείς.

Στη μεταποίηση, το κλίμα υποχώρησε λόγω δυσμενέστερων αξιολογήσεων για τα επίπεδα των αποθεμάτων τελικών προϊόντων, και λόγω αρνητικών εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, τον Μάρτιο, οι καταναλωτές αναθεώρησαν μερικώς τις απαισιόδοξες απαντήσεις που είχαν δώσει τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα την άνοδο του καταναλωτικού κλίματος. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές τον Μάρτιο αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς την πρόσφατη και τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση, και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο. Εντούτοις, οι προσδοκίες των καταναλωτών βρίσκονται πιο κάτω από αυτές που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο 2023.

Εξάλλου, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας υποχώρησε τον Μάρτιο στις 29,5 μονάδες, αν και βρίσκεται πιο πάνω από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων