Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά

Συνεχίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η μείωση στην καθαρή ζήτηση νέων επιχειρηματικών δανείων, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που καταγράφεται από το πρώτο τρίμηνο του 2022 αν και σε μικρότερο βαθμό από την μείωση που αναμενόταν στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη, διακόπτοντας μια πτωτική πορεία που συνεχιζόταν από τις αρχές του 2022.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η ΚΤΚ σημειώνει ότι η μείωση στη ζήτηση «αποδίδεται στο αυξημένο γενικό επίπεδο των επιτοκίων».

Περαιτέρω, καταγράφεται αύξηση στην καθαρή ζήτηση για χρηματοδότηση πάγιων επενδύσεων, η οποία ενδεχόμενα να αντανακλά την αναμενόμενη συνέχιση της μεγέθυνσης της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης, και οι αυξημένες ανάγκες για αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους, που αντιστάθμισαν ως ένα βαθμό τη συνολική μείωση.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η καθαρή μείωση στη συνολική ζήτηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 φαίνεται να προέρχεται από τη μείωση δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, η καθαρή ζήτηση δανείων από αυτές παρέμεινε αμετάβλητη.

Στεγαστικά: τα ανταγωνιστικά επιτόκια αντιστάθμισαν τα υψηλά επιτόκια
Στην έρευνα του τελευταίου τριμήνου, τερματίστηκε η πτωτική τάση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων από τις αρχές του 2022, αφού αντισταθμίστηκε η εικόνα που δημιουργήθηκε από το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων.

Όπως αναφέρεται, η μείωση στη ζήτηση που αποδόθηκε στο υψηλό επίπεδο των επιτοκίων και τη μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών αντισταθμίστηκε από την αύξηση στη ζήτηση που παρατηρήθηκε, λόγω της προσφοράς ανταγωνιστικών επιτοκίων για την αύξηση του μεριδίου αγοράς στα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 συνεχίστηκε η μείωση στην καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμενόταν το προηγούμενο τρίμηνο.

«Σύμφωνα με την Έρευνα, και αυτό το τρίμηνο, η επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, το υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων και η περαιτέρω μείωση των δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης αυτής της κατηγορίας δανείων», αναφέρεται.

Εξάλλου, τα κριτήρια χορήγησης δανείων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 παρέμειναν αμετάβλητα όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ενώ καταγράφηκε αυστηροποίηση στις δύο κατηγορίες δανείων προς νοικοκυριά, λόγω της αντίληψης των συμμετεχουσών τραπεζών για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο παράγοντας που αφορά τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών δεν επηρέασε τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αυτό το τρίμηνο, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο όπου ο εν λόγω παράγοντας είχε συμβάλει στην αυστηροποίησή τους.

Δειτε Επισης

Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων
Αναδιοργάνωση ΚΤΚ με ρόλο στους εκτελεστικούς συμβούλους-Οι αρμοδιότητες Καρατζιά και Χριστοδούλου
Αυτά είναι τα μέτρα της Τράπεζας Κύπρου για στήριξη της κυπριακής οικονομίας και των πελατών της
Το CONTACT PAY της Ελληνικής Τράπεζας κάνει την αποστολή χρημάτων παιχνίδι
Οι τρεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της ΚΤΚ για EMI’s και PI’s-Σε διάφορα στάδια της διαδικασίας η εξέταση των νέων αιτήσεων
Εστιασμένα σε τρεις άξονες...Τα μέτρα που επεξεργάζονται Τραπέζα Κύπρου και Ελληνική
Η πορεία προς το Net Zero: Τεράστια επιτυχία για το 8ο Business Leaders Summit-Δείτε τα higlights του συνεδρίου(vid)
Πώς εξελίσσεται το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης»-Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν και οι συμβάσεις που υπογράφηκαν
ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε άλλα €70 εκ., στο €1,47 δις η συνολική αποπληρωμή προς το κράτος