Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά

Συνεχίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η μείωση στην καθαρή ζήτηση νέων επιχειρηματικών δανείων, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που καταγράφεται από το πρώτο τρίμηνο του 2022 αν και σε μικρότερο βαθμό από την μείωση που αναμενόταν στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη, διακόπτοντας μια πτωτική πορεία που συνεχιζόταν από τις αρχές του 2022.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η ΚΤΚ σημειώνει ότι η μείωση στη ζήτηση «αποδίδεται στο αυξημένο γενικό επίπεδο των επιτοκίων».

Περαιτέρω, καταγράφεται αύξηση στην καθαρή ζήτηση για χρηματοδότηση πάγιων επενδύσεων, η οποία ενδεχόμενα να αντανακλά την αναμενόμενη συνέχιση της μεγέθυνσης της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης, και οι αυξημένες ανάγκες για αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους, που αντιστάθμισαν ως ένα βαθμό τη συνολική μείωση.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η καθαρή μείωση στη συνολική ζήτηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 φαίνεται να προέρχεται από τη μείωση δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, η καθαρή ζήτηση δανείων από αυτές παρέμεινε αμετάβλητη.

Στεγαστικά: τα ανταγωνιστικά επιτόκια αντιστάθμισαν τα υψηλά επιτόκια
Στην έρευνα του τελευταίου τριμήνου, τερματίστηκε η πτωτική τάση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων από τις αρχές του 2022, αφού αντισταθμίστηκε η εικόνα που δημιουργήθηκε από το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων.

Όπως αναφέρεται, η μείωση στη ζήτηση που αποδόθηκε στο υψηλό επίπεδο των επιτοκίων και τη μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών αντισταθμίστηκε από την αύξηση στη ζήτηση που παρατηρήθηκε, λόγω της προσφοράς ανταγωνιστικών επιτοκίων για την αύξηση του μεριδίου αγοράς στα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 συνεχίστηκε η μείωση στην καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμενόταν το προηγούμενο τρίμηνο.

«Σύμφωνα με την Έρευνα, και αυτό το τρίμηνο, η επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, το υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων και η περαιτέρω μείωση των δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης αυτής της κατηγορίας δανείων», αναφέρεται.

Εξάλλου, τα κριτήρια χορήγησης δανείων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 παρέμειναν αμετάβλητα όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ενώ καταγράφηκε αυστηροποίηση στις δύο κατηγορίες δανείων προς νοικοκυριά, λόγω της αντίληψης των συμμετεχουσών τραπεζών για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο παράγοντας που αφορά τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών δεν επηρέασε τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αυτό το τρίμηνο, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο όπου ο εν λόγω παράγοντας είχε συμβάλει στην αυστηροποίησή τους.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Στις 18 Φεβρουαρίου ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2024
Ο τραπεζικός τομέας σε κομβικό σταυροδρόμι...Οι «neobanks» και η μεγάλη πρόκληση για τις παραδοσιακές τράπεζες
Μ. Χριστοδουλίδης: Στη Νομική Υπηρεσία το ν/σ για αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-«Πιέζουμε όσο δεν φαντάζεστε»
12ο Banking Forum & FinTech EXPO: Kαινοτομία στον τομέα ψηφιακών πληρωμών και τεχνολογική εξέλιξη (video)
Οι αυξανόμενες προκλήσεις για τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και οι τρεις πυλώνες αναζήτησης ισορροπίας
Πώς η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει την πελατοκεντρική τραπεζική-Tέσσερις τράπεζες αναλύουν
Τέσσερα βραβεία στα IC Celebration of Investment Awards 2024 για την Capital.com
Logicom Services: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για εξαγορά του 100% της Demetra-Δίνει €1,55 ανά μετοχή
Βγήκε από Demetra η Eurobank...Πότε ολοκληρώνεται η απόκτηση του 21,33% της Demetra και του 3,33% της Logicom στην Ελληνική
Τα επίπεδα ικανοποίησης και τι θέλουν από τις τράπεζες οι εταιρικοί πελάτες-Όσα κατέδειξε μεγάλη έρευνα της IMR