Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Τέλος στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν ταλαιπωρία στους πολίτες επιχειρεί να βάλει η Πολιτεία σε ζητήματα που αφορούν στον τομέα των ακινήτων και στην παροχή των αδειών.

Ο χρόνος εξέτασης και έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας περιορίζεται στους τρεις μήνες κατά μέσο όρο, μέσα από σειρά μέτρων που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε ομιλία του κατά το 18ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων που παρουσίασε η Altia, περιέγραψε αρχικά την παρούσα κατάσταση, η οποία, βεβαίως, χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα και ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, τόνισε την ανάγκη για «ευελιξία, γρήγορα αντανακλαστικά και προσαρμοστικότητα».

Ο ίδιος παρουσίασε και μερικούς νέους αριθμούς που έχει στα χέρια του ανά πόλη, που αποδυκνείουν την επιτάχινση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι στόχοι της κυβέρνησης εστιάζονται κυρίως στα εξής:

  • Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης και της τιτλοποίησης
  • Βελτίωση εξυπηρέτησης πολιτών
  • Διευκόλυνση επιχειρηματιών του οικοδομικού τομέα
  • Ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης
  • Θεσμοθέτηση ευέλικτων και ταχύτερων διαδικασιών
  • Απάλειψη καθυστερήσεων

Ακολούθησε ανάλυση των πιο πάνω στόχων ως προς την πορεία υλοποίησή τους και τον χρονικό ορίζοντα.

Για τη νέα διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, ο Υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα, στην εισαγωγή νέων πρακτικών που αφορούν σε αιτήσεις διαχωρισμών τεμαχίων (οριζόντιων και κάθετων) για τη δημιουργία νέων τίτλων ιδιοκτησίας οικοπέδων και άλλων μονάδων.

Η εξωτερική οριοθέτηση και διενέργεια χωρομετρικών εργασιών εκ των προτέρων είναι επίσης ένα από τα βασικά σημεία, όπως και η εισαγωγή θεσμού ιδιώτη αρμόδιου χωρομέτρη για την εκτέλεση των χωρομετρικών εργασιών.

Με τα πιο πάνω, η κυβέρνηση αποσκοπεί, είπε την "απάλειψη ταλαιπωρίας πολιτών, την ουσιαστική μείωση συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης της αίτησης και της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Υπουργός στο φλέγον ζήτημα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, για την οποία στόχος είναι να ολοκληρώνεται «κατά μέσο όρο στους τρεις μήνες».

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ.Ιωάννου και στα μέτρα αύξησης της προσφοράς στέγης υπό το Σχέδιο "Build to Rent" σε ιδιωτική γη, κάτω από την οποία προσφέρονται τρεις επιλογές. Πρώτη είναι η παραχώρηση του συνόλου των πρόσθετων μονάδων (μέχρι 45%) με προσιτό ενοίκιο για περίοδο τουλάχιστον 6 ετών, δεύτερη είναι η παραχώρηση του 20% των μονάδων κατοικίας του ισχύοντος συντελεστή δόμησης με αγοραίο ενοίκιο για περίοδο τουλάχιστον 6 ετών και τρίτη, η δυνατότητα πώλησης του 80% των μονάδων κατοικίας του ισχύοντος συντελεστή δόμησης στην ελεύθερη αγορά.

Κατά την παρουσία του στο Συνέδριο, ο Υπουργός ανέλυσε, εξάλλου, τα μέτρα αύξησης της προσφοράς στέγης και την Αναθεώρηση Πολεοδομικών Κινήτρων καθώς και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με πρώτη να είναι όπως αναμενόταν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακολουθεί η ομαλή μεταφορά της αρμοδιότητας της αδειοδότησης της ανάπτυξης στους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αδειοδότησης, η πλήρης εφαρμογή της στεγαστικής πολιτικής και προσφορά οριστικών στεγαστικών λύσεων σε κοινωνικό-οικονομικά ευάλωτους πολίτες, ξ βελτίωση ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και διευκόλυνση συνεργασίας με επαγγελματίες ανάπτυξης γης,

Στις προτεραιότητες του Υπουργείο η κατάργηση δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών που προκαλούν ταλαιπωρία στους πολίτες και ο εκσυγχρονισμός διαδικασιών, ευρύτερα.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας