Με μικρές εκτάσεις πάνω από το 85% των δικαιούχων επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κύπρο

Οι αγρότες με μικρές εκτάσεις αποτελούν πάνω από το 85% των δικαιούχων επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Κύπρο, σημείωσε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου σε παρέμβασή της κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. (AGRIFISH) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα.

Η κ. Παναγιώτου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στην υλοποίηση των ελέγχων που αφορούν τους αγρότες με μικρές εκτάσεις, καθώς για τις προτάσεις για ενδυνάμωση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους και τις εμπορικές πρακτικές.

Τα πιο πάνω, πρόσθεσε ωστόσο η Υπουργός Γεωργίας, δεν μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς την περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών.

Το Συμβούλιο AGRIFISH της Τρίτης χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για απλοποίηση προνοιών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του διοικητικού φόρτου, οι οποίες αναμένονται να εγκριθούν εντός Απριλίου.

Οι Υπουργοί συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση των αγορών στον τομέα της γεωργίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της υπό εξέλιξη κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση αυξάνει την ανασφάλεια των γεωργών, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο τα προβλήματα έχουν διογκωθεί λόγω και της συνεχιζόμενης ξηρασίας. Συμφώνησε με την εισήγηση και άλλων κρατών μελών για παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για οικονομική στήριξη των γεωργών και κάλεσε την Επιτροπή όπως προχωρήσει στη λήψη περισσότερων μέτρων στήριξης.

Όσον αφορά τα θέματα αλιείας, η Κύπρος υποστήριξε την πρωτοβουλία της Πορτογαλίας για συνέχιση της στήριξης σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων προς τους αλιείς για την περίοδο 2023 και 2024, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021 - 2027.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο ενέκρινε χωρίς συζήτηση, τον νέο Κανονισμό σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας.

Οι πρόνοιες του νέου Κανονισμού, επί της ουσίας παρατείνουν μέχρι και το 2029, αντί του Ιουλίου 2024, τη δυνατότητα του καθορισμού της αναλογίας του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χαλλουμιού, προστίθεται.

Ο Κανονισμός αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός Απριλίου με δυνατότητα εφαρμογής για τα κράτη μέλη εντός είκοσι ημερών από τη δημοσίευσή του.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων